דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ט באדר ב' תשפ"ד 29.03.24
20.4°תל אביב
  • 21.7°ירושלים
  • 20.4°תל אביב
  • 21.9°חיפה
  • 19.4°אשדוד
  • 18.2°באר שבע
  • 25.0°אילת
  • 21.2°טבריה
  • 19.1°צפת
  • 18.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עמונה

צומת עמונה / בג"ץ אישר: פינוי עמונה יידחה לפברואר

לאחר שהתושבים התחייבו להתפנות מרצון לחלקות סמוכות, קיבלו השופטים את בקשת המדינה לדחות את הפינוי. גם אם המתווה שהציעה הממשלה לא יתממש, היא לא תוכל לבקש דחייה נוספת

שכונת קרוואנים במאחז עמונה (צילום ארכיון: הדס פרוש / פלאש 90).
שכונת קרוואנים במאחז עמונה (צילום ארכיון: הדס פרוש / פלאש 90).
שי ניר

בג"ץ אישר את בקשת המדינה לדחות את פינוי המאחז הבלתי-חוקי עמונה שבשומרון ב-45 ימים נוספים, על מנת לממש את המתווה להעתקת חלק מהיישוב לחלקות סמוכות. השופטים התחשבו "לפנים משורת הדין" בהסכמתם של התושבים להתפנות מרצון ולמנוע עימות אלים. מועד הפינוי המקורי על פי פסיקת בג"ץ הקודמת בנושא היה מחר (שבת) ה-24 לדצמבר, ועתה הוא הוארך עד ה-8 בפברואר 2017.

בהחלטתם ציינו השופטים כי אינם נדרשים ואף אינם יכולים לדון בחוקיות המתווה החלופי שהציגה הממשלה או לקבוע עמדה כלשהי בנושא. בהחלטתם הם ציינו כי למדינה ניתנה שהות של שנתיים להיערך להקצאת דיור חלופי לתושבים או לפתרון להעתקת היישוב, ו"במכלול נסיבות אלה, ניתן היה לדחות את הבקשה ולקבוע כי המועד לביצוע פסק הדין יישאר המועד שנקבע בו. כל מה שנעשה עתה יכול היה להיעשות זה מכבר." אך למרות זאת, הם בחרו לדחות את הפינוי עקב השגת ההסכמה עם התושבים לפינוי "בדרכי שלום ובלא עימות והתנגדות במועד הנדחה שנתבקש".

השופטים ציינו כי לא תהיה דחייה נוספת בפינוי המאחז, גם את ביצוע המתווה לא יצליח. "זוהי ארכה סופית ואחרונה שאינה מותנית במציאת פתרון חלופי כזה או אחר", כתבו, והזכירו כי בבקשת הדחייה של המדינה נאמר כי "גם אם המתווה עליו סוכם לא ימומש עד תום תקופת הארכה המבוקשת כעת, באופן מלא או חלקי, הדרג המדיני הבהיר כי לא תתבקש ארכה נוספת לביצוע פסק הדין."

בתגובה להחלטת בג"ץ נמסר ממטה המאבק של תושבי עמונה כי "עכשיו, האחריות כולה מועברת אל המדינה ואל ראש הממשלה בנימין נתניהו שהתחייבו להקים בארבעים וחמישה הימים הקרובים בתים לתושבי עמונה על ההר, ולשמר את הישוב. הכדור בידיים שלהם", אמרו.

מוקדם יותר הגישו תושבי עמונה לבג"ץ הצהרה לפיה הם מסכימים "לפינוי בדרכי שלום וללא כל עימות והתנגדות, וזאת בהתאם להחלטה שהתקבלה ביישוב"  וכי הם רואים עצמם מחויבים להסכמת הנהגת הישוב למתווה הפינוי. תשובה זו התבקשה על ידי בג"ץ מאחר והבקשה הקודמת של המדינה, לדחות את מועד הפינוי בשמונה חודשים, נדחתה על ידי בית המשפט, בין היתר, בגלל התנגדות התושבים.

בהמשך תשובתם לבית המשפט, רמזו התושבים כי מחויבותם למתווה תלויה במילוי חלקה של המדינה בו. "התושבים משוכנעים שהמדינה תעמוד אף היא בהתחייבויותיה שלה לבנות מבנים חלופיים לשימוש התושבים בעמונה וכן ליתר ההתחייבויות המפורטות בהסכם שנחתם בין הצדדים", כתבו.

על אף הצהרתם זו של התושבים, בהסכם עליו חתמו עם המדינה, התחייבו כי הפינוי יהיה מרצון וללא התנגדות ללא התנייה כזאת. "אנו תושבי עמונה מודיעים בזאת (…) כי המתווה המתואר לעיל מקובל עלינו, וכי אני נפנה את הישוב בדרכי שלום וללא כל עימות, ונימנע מהתנגדות לביצועו של פסק הדין (…) זאת אף אם לא ניתן יהיה לבצע את עמדת הדרג המדיני כפי שתוארה לעיל, בחלקה או במלואה, בשל צווים שיפוטים", לשון ההסכם.

המתווה עליו הסכימו תושבי עמונה כולל הצבה מידית של 12 מבנים, לתקופה של שמונה חודשים, על חלקה 38 הסמוכה לישוב המקורי. במקביל אמורה המדינה לפעול להצבת ארבעים מבנים בחלקות סמוכות לתקופה של שנתיים. בפרק הזמן שיתווסף לאחר הצבת המבנים – שמונה חודשים ושנתיים בהתאמה – תפעל המדינה להסדיר את ההתיישבות כך שתהיה ארוכת טווח.

בעלי הקרקעות הפלסטינים, שעל אדמותיהם הוקם המאחז הבלתי חוקי עמונה, הגישו אתמול את התנגדותם לבקשת המדינה לדחות את פינויו. מארגון 'יש דין', המייצג את בעלי הקרקעות נמסר כי "בקשה זו לעיכוב ביצוע, המוגשת ארבעה ימים בטרם המועד שנקבע לקיום פסק-דין שקצב שהות של שנתיים למדינה לבצעו, היא שיאו של תהליך התפרקות המשיבים משאריות מראית העין של שימור ערכים של שלטון החוק, שוויון, הגנה על הקניין והגינות".

בהכרעתו הקודמת בבקשה לדחיית מועד הפינוי, ביקר בג"ץ את בקשת המדינה וטען כי היא פוגעת בעיקרון שלטון החוק. "הארכת מועד עלולה להותיר על כנו מצב בלתי חוקי, הארכת מועד עלולה לפגוע באינטרס ההסתמכות של מי מהצדדים, הארכת מועד עלולה לפגוע בסופיות הדיון, הארכת מועד במקום שאין הצדקה לכך עלולה גם לפגוע בעקרון שלטון החוק", כתבו השופטים.

בביקורת על התנהלותה הרשלנית של המדינה, שהגישה את בקשת הדחייה ברגע האחרון כתבו השופטים כי "במקרה שלפנינו, כבמקרים אחרים בעבר, התבקשנו ב'דקה התשעים' להאריך מועד לפינוי שנקבע בפסק-דין. עינינו הרואות, כי כל פרק זמן שניתן, ארוך ככל שיהיה, אינו מספיק."

מוקדם יותר השבוע, החליטה ממשלת ישראל כי במסגרת הקיצוץ הרוחבי בתקציב המדינה שהתקבל אתמול בכנסת, יוקצו 40 מיליון שקלים להסדרי פינוי עמונה ותשעת המבנים בהתנחלות עופרה. לא ברור עדיין מה הקריטריונים היחסים לחלוקה בין התושבים העשויים לכלול, שווי נכס, מספר ילדים, וותק, תאריך מעבר לבית וכיו"ב.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!