דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25.04.24
34.5°תל אביב
  • 28.5°ירושלים
  • 34.5°תל אביב
  • 29.7°חיפה
  • 29.0°אשדוד
  • 31.7°באר שבע
  • 32.9°אילת
  • 32.0°טבריה
  • 23.6°צפת
  • 30.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
הוועדה לאנרגיה אטומית

חברה ועבודה / בצעד חריג: תקנות יאפשרו צווי ריתוק למדעני הוועדה לאנרגיה אטומית

עובדי המחקר בוועדה לאנרגיה אטומית שובתים חלקית החל ממאי, בדרישה לחידוש ההסכם הקיבוצי עמם | הממשלה אישרה תקנות שעת חירום שיאפשרו לסכל את השביתה, למרות שהעובדים טוענים כי אינה מזיקה לבטחון המדינה

עובד במתקן גרעיני, ארכיון (צילום: יעקב נחומי/ פלאש 90)
עובד במתקן גרעיני, ארכיון (צילום: יעקב נחומי/ פלאש 90)
מיכל רוטנברג
מיכל רוטנברג
כתבת צבא וחברה
צרו קשר עם המערכת:

הממשלה אישרה תקנות שעת חירום שיאפשרו להוציא צווי ריתוק למדעני הוועדה לאנרגיה אטומית, המקיימים עיצומים ממאי האחרון. התקנות, שהובאו הבוקר (ראשון) לאישור הממשלה, מסמיכות את ראש הוועדה לאנרגיה אטומית זאב שניר ומנהלי מרכזי המחקר הגרעיני בשורק ובדימונה להוציא צווים שיורו לעובדים להתייצב לעבודה גם בעת שביתה מלאה או חלקית ב"מקום בו מצאו מנהלי הוועדה לאנרגיה אטומית כי נוכחותם נדרשת לשם מניעת נזק כבד לאינטרסים החיוניים של המדינה". התקנות יהיו בתוקפן למשך שלושה חודשים. מדובר בצעד חריג במערכת יחסי העבודה בישראל, המאפשר לממשלה למנוע שביתה של עובדים מאוגדים.

מדברי ההסבר להחלטת הממשלה עולה כי ברקע הוצאת הצווים עומד סכסוך עבודה שהכריז ארגון סגל המחקר במשרד הבטחון ובמשרד ראש הממשלה בפברואר השנה, בדרישה לתוספת שכר ודרישות נוספות במסגרת משא ומתן לקראת חתימה על הסכם קיבוצי חדש. מאז מאי מקיים הארגון שביתות חלקיות, במסגרתם שובתים מעת לעת עובדים בתפקידי מפתח באופן מלא, ואחרים מונחים שלא לבצע עבודות מסוימות, בכללן משימות, פרוייקטים, העברת דו"חות ודיווחים להנהלה, מפגשי עבודה ותיאום מקצועיים והפקה או חידוש רשיונות בטיחות.

בנוסח ההצעה נכתב כי "הצעדים הארגוניים בהם נוקט הארגון מסבים נזק כבד ופוגעים באופן ממשי ובלתי הפיך בפעילותה של הוועדה לאנרגיה אטומית וביכולתה לממש את היעדים החיוניים שנקבעו לה". עם זאת, בעיתון "הארץ" צוטט מכתב שכתב יו"ר ארגון העובדים לשרי הממשלה, ובו כתב כי "מוסדות הוועדה (המדענים הנוקטים עיצומים) אינם מספקים כל שירות חיוני, האספקט המיידי היחיד קשור בעבודה רצופה קשור לביטחות מתקני הוועדה ואספקט זה זוכה לכיסוי מלא של המדענים."

עוד נכתב במכתבו של יו"ר הוועד כי "במהלך חודשי השביתה נעתר ארגון סגל המחקר לבקשות המדינה והתיר פעולות רבות כאשר השתכנע בנחיצותן. הבקשה הזו מיותרת ואף מעליבה, אין גוף יותר אחראי לבטיחות מתקני הוועדה מאשר מדעניה". במכתב צוין כי העובדים ממתינים לגיבוש ההסכם עמם זה שמונה שנים, והחלו לנקוט פעולות מחאה רק בחצי השנה האחרונה.

להצעת ההחלטה צורפה חוות דעת של היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע-פרגו, שכתבה כי "השימוש בתקנות שעת חירום בקשר לשירותי עבודה חיוניים הינו צעד דרסטי", אך הוסיפה כי "יש סבירות בנקיטה בצעד של התקנת תקנות שעת חירום אשר יאפשרו הוצאת צווים לעובדים בהיקף המזערי הנדרש, לכשיתעורר הצורך בכך". יש לציין כי גם ב-2010 הוציאה הממשלה תקנות דומות שאיפשרו באופן זמני להוציא צווי ריתוק לעובדי הוועדה לאנרגיה אטומית.

בהודעת משרד ראש הממשלה נכתב כי הצווים יוצאו באופן מידתי ומצומצם לתקופה של שלושה חודשים בלבד, ל-50 עובדים לכל היותר שפעילותם נדרשת לצורך מניעת נזק ממשי וכבד לאינטרסים החיוניים של המדינה. עוד צוין שראש הועדה לאנרגיה אטומית זאב שניר אמר בישיבת הממשלה כי עובדי המחקר הם מסורים ומקצועיים ופעילותם חיונית לוועדה ולמדינת ישראל.

עם זאת טען שניר כי ארגון סגל המחקר הביטחוני הציג תביעות כספיות שאין להן הצדקה ואין יכולת להיענות להן. ראש הוועדה עדכן שהמו"מ עם ארגון סגל המחקר מתנהל באינטנסיביות בשיתוף עם משרד האוצר ונציבות שירות המדינה, עד כה ללא תוצאות ממשיות. לטענתו, גם הצעת המדינה ליישוב הסכסוך באמצעות מנגנון גישור או בוררות נדחתה ע"י הארגון.

חוק יסוד הממשלה מסמיך את הממשלה לקבוע תקנות שעת חירום במטרה "להגן על המדינה, ביטחון הציבור וקיום האספקה והשירותים החיוניים" בשעת חירום. נוהל חקיקה זה מאפשר לממשלה לחוקק חוקים חדשים או לשנות חוקים קיימים ללא הליך האישור הרגיל של חוק בכנסת, ונועד במקורו לאישור מזורז של חקיקה במצבי מלחמה או אסון. אך בישראל קיים ריבוי של חוקי חירום המשמשים את הממשלה גם בשגרה, ומאז שנת 1958 מוארך מדי שנה תוקפו של מצב החירום.

במסגרת תקנות שעת החירום ניתן להוציא צווי ריתוק לעובדים שובתים. נכון להיום תקפות התקנות על עובדי משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, חברות ממשלתיות, בתי המשפט, בתי החולים וקופות החולים. עתה יצטרפו אליהם גם מדעני הוועדה לאנרגיה אטומית.

הוועדה לאנרגיה אטומית עוסקת בכל פעילות הגרעין בישראל הכולל ייעוץ לממשלה בכל הקשור לקידום המחקר והפיתוח הגרעיני, המלצות על מדיניות וסדר עדיפויות בתחום המחקר והפיתוח הגרעיני, ביצוע מדיניות הממשלה בתחום הגרעין וייצוג המדינה בקשריה עם מוסדות לאומיים ובינלאומיים בתחום הגרעין.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!