דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת י"ב בניסן תשפ"ד 20.04.24
24.8°תל אביב
  • 24.6°ירושלים
  • 24.8°תל אביב
  • 21.7°חיפה
  • 24.1°אשדוד
  • 28.9°באר שבע
  • 33.0°אילת
  • 28.3°טבריה
  • 22.4°צפת
  • 25.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
שביתה במערכת החינוך

שכר המורים / איפה שובתים היום? ארגון המורים מחדש את השביתות המקומיות בתיכונים

היום יתחדשו ההשבתות הנקודתיות ולא יתקיימו לימודים בתיכונים בהרצליה, רעננה, כפר-סבא ונתניה, זאת כחלק מהמאבק לשיפור תנאי העסקתם של עובדי ההוראה

שביתה בבית ספר (צילום: ChameleonsEye / Shutterstock.com)
שביתה בבית ספר (צילום: ChameleonsEye / Shutterstock.com)
דוד טברסקי

ארגון המורים הודיע אתמול  (ראשון) אחר הצהריים כי הבוקר יושבתו הלימודים בחינוך העל יסודי בכל בתיה"ס בהרצליה, רעננה, כפר סבא ונתניה. על-פי הארגון, מדובר בכ-82 בתי ספר. בנוסף לכך, הזכיר הארגון שההוראה על איסור בדיקת מבחנים, נתינת או הקלדת ציונים מכל סוג והעברתם להנהלת בתיה"ס, למעסיקים ולמשרד החינוך עודנה בתוקף. עוד ביקש הארגון להזכיר והדגיש שביום בו מתקיימת שביתה, אין לבצע עבודה או פעילות מכל סוג שהוא כגון הוראה, ישיבות מורים, אספות הורים וכיוצא באלה וביום בו לא מתקיימת שביתה, העבודה בביה"ס תתבצע כרגיל ותסתיים לא יאוחר מהשעה 15:30 וכי אין לקיים ישיבות מורים ו/או אסיפות הורים ו/או מועצות פדגוגיות אחרי השעה 15:30.

הארגון אף הודיע כי אם המו"מ לא יסתיים עד סוף חופשת חג החנוכה, אזי החל מהיום הראשון לאחר החופשה אין לקיים יותר יציאות מחוץ לבית הספר לפעילויות מכל סוג שהוא (טיולים, סיורים, הצגות, תחרויות ספורט וכדומה) – חוץ מפעולות ההכנה ליציאה לפולין, יד ושם ומשלחות לפולין המוחרגות מהאיסור ויתקיימו כרגיל.

שני מאבקים

ביום שישי ביטל הארגון את השביתה שתוכננה להיום בכל מערכת החינוך, שבניגוד לשביתה המתוכננת למחר ולשביתות הנקודתיות שהתקיימו לאורך השבועות האחרונים, אמורה הייתה להתקיים במחאה כנגד גל האלימות כלפי עובדי הוראה. השביתה בוטלה כאמור וזאת לאחר שמנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, הודיע בכתב לרן ארז, יו״ר ארגון המורים, כי הצעת החוק אותה יזם ארגון המורים ללחימה באלימות נגד מורי ישראל והשוואת מעמד המורה בישראל בחוק למעמד של עובד ציבור תובא לאישור וועדת שרים לחקיקה הקרובה, שתתקיים ביום ראשון ב-10/12, ותקודם בהליך מזורז בכנסת.

בשבועות האחרונים לא התייחס השר בנט למשבר מול הארגון עד שבשבוע שעבר בכנס TheMarker לחברה וכלכלה באוניברסיטת בן גוריון אמר כי המשרד פועל לקידום העלאת משמעותית של השכר של המורים המתחילים בשביל לייצר תמריץ לגיוס מורים אידיאליסטים. "זו היא הפעם הראשונה שבה המשכורת ההתחלתית תעלה באופן דרמטי, וכן שהמשכורת בקצה הסופי תעלה פחות. אי אפשר לפזר הכל לכולם. שברגע שנשיג משכורת התחלתית של 8,000 ש"ח נוכל להביא כוחות חדשים, שהיום מתקשים לשרוד במערכת", אמר בנט והתייחס לכך שהוא מעורב במשבר מאחורי הקלעים.

שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב (צילום: מרים אלטשר/ פלאש 90)
שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב (צילום: מרים אלטשר/ פלאש 90)

לפני שבועיים שהתייחס ארגון המורים למשא ומתן, וציין כמה דרישות מרכזיות של המורים וביניהן תוספת שכר מידית לשכר ההתחלתי, כדי שמורה חדש יתחיל משכר של 8,000 ש"ח ברוטו במקום 6,400 ש"ח כיום; עליית שכר יחסית לבעלי וותק של 2-7 שנות הוראה ותוספת שכר מידית בסך 600 ש"ח למורים בעלי וותק של 8 שנים ומעלה. עוד דורש הארגון תוספת תגמולי השתלמות והעלאת התקרה של צבירת גמולי השתלמות, שעות לבעלי תפקידים, הוספת תפקידים, תקן לייעוץ בחטיבות הביניים, מענקי הצטיינות למורים בחט"ב, גמול שעות חינוך למורי החט"ב, סל שעות ניהול למנהלי בתיה"ס ותוספת שכר למנהלים.

על-פי גורמים באוצר הדרישות של ארגון המורים לא עומדות בגבולות ההסכמים עליהם דנו עד כה, שכן מדובר בחריגה של לפחות 400 מיליון ש"ח מהתקציב שנידון במו"מ עד כה. לטענתם, התנהלותו של ארז איננה רצינית ומשקפת כי הוא אינו רוצה להגיע להסכם, אלא להמשיך את מצב המשבר מסיבותיו שלו.

שכר המורים בישראל נמוך מממוצע מדינות ה-OECD

השכר הממוצע למורים בישראל כיום, על-פי נתוני האוצר, עומד על 11 אלף ש"ח בחודש והצעת האוצר אמורה להביא אותו לקרוב ל-13 אלף ש"ח. על-פי תמונת המצב של מדד ה-OECD לשנת 2014, השכר ההתחלתי של מורי בתי הספר העל יסודיים בישראל עומד על 60% מממוצע ה-OECD, לאחר 10 שנות ותק עומד השכר על 61% מהממוצע, ואחרי 15 שנות ותק – על 56% מהממוצע בלבד. גם בעלי השכר הגבוה ביותר מבין המורים רק מתקרבים לעמיתיהם מעבר לים ומגיעים ל-97% מהשכר הממוצע הנהוג במדינות ה-OECD.

רן ארז, יו״ר ארגון המורים (צילום ארכיון: יונתן זינדל / פלאש 90).
רן ארז, יו״ר ארגון המורים (צילום ארכיון: יונתן זינדל / פלאש 90).

עוד עולה מנתוני ה-OECD כי פער השכר הממוצע בין מורים מתחילים לוותיקים עומד על פי 2.5 (בעיקר בבתי הספר היסודיים, אשר מוריהם מאוגדים בהסתדרות המורים). לפי האוצר, מדובר בפערים הגדולים ב-OECD כאשר ישנה קפיצה גדולה בגובה השכר לאחר 15 שנות ותק. הכלכלן הראשי תולה את הפער בהיבטים המיוחדים של הסכמי השכר, שיצרו התפתחות משמעותית בשכר רק לאחר זמן ממושך במערכת, בניגוד למגמה הבינלאומית, ועל כן יש לשער שעל בסיס זה מנסה כעת האוצר לקדם הסכם דיפרנציאלי.

בשנה האחרונה, בחידוש ההסכם בין האוצר והסתדרות המורים, הסכימה הסתדרות המורים, כנראה לראשונה, לכך שהתוספות למשכורות המורים יהיו דיפרנציאליות. כלומר, שהתוספות בשכר מתבצעות באחוז גדילה קבוע הן למורים החדשים והן לוותיקים. המשמעות היא שהמורים החדשים יקבלו תוספת משמעותית יותר מהמורים הוותיקים, ולא כפי שהיה מקובל עד היום.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!