דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי כ' באדר תשפ"ה 20.03.25
15.4°תל אביב
  • 8.6°ירושלים
  • 15.4°תל אביב
  • 13.7°חיפה
  • 16.0°אשדוד
  • 11.8°באר שבע
  • 15.8°אילת
  • 15.6°טבריה
  • 8.3°צפת
  • 14.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תוכן מקודם

מהן ההשלכות של עזיבת הבית לפני הליך גירושין?

(קרדיט: freepik)
(קרדיט: freepik)

לאחר תקופה ארוכה בה האווירה בבית הייתה עכורה וההחלטה אם להתגרש או לא החלה לרחף בחלל החדר, נפלה ההחלטה, בין אם באופן הדדי או חד צדדי, בין אם בהתלהטות הרוחות או לאחר ששקלתם את הדברים היטב, להפריד כוחות, להתגרש ולפרק את התא המשפחתי.

עתה, אתה פוסעים אל עבר 'שלב ביניים' משונה ובו שעה שלפחות אחד מכם החליט להתגרש, וודאי כששניכם, אתם עדיין חיים יחד תחת קורת גג אחת. האם נכון יהיה שמי מבני הזוג יעזוב את הבית? האם נכון שתעזבו את ביתכם עוד בזמן קריאת שורות אלו או שמא מוטב יהיה לגלות אורך רוח?

העצה המשפטית הטובה ביותר שתוכלו לקבל היא שלא לעשות דבר, אלא לאחר שקיבלתם ייעוץ משפטי מקדים בדיני גירושין ומשפחה . ההחלטה לעזוב את הבית לפני או במהלך הליך הגירושין, יכולה להיות מורכבת ואפשר שתהיינה למהלך זה השלכות משמעותיות מבחינה משפטית, כלכלית ואישית.

בלהט הרגע, יכולים בני הזוג להרגיש כי עזיבת הבית היא הפתרון הנכון ביותר להפחתת המתח והלחץ, אך הדבר עלול להתברר כצעד מזיק בטווח הארוך, זאת עבור הצד שבחר לקחת את חפציו ולעבור.

עזיבת הבית כהצהרה

על אף סערת הרגשות שייתכן ועופפת אתכם זה עתה, מומלץ לקחת אוויר ולהסתכל על הדברים באופן מושכל יותר ושקול הרבה יותר.

עזיבת הבית יכולה להתפרש כהצהרה חד-משמעית על הכוונה לפרק את התא המשפחתי.

נכון, כבר החלטתם להתגרש, אך צעד שכזה יכול להיחשב כאחריות ישירה לסיום הקשר הזוגי, מה שעלול להוביל להשלכות משפטיות משמעותיות. למשל, בעת הגשת תביעת גירושין, ייתכן שבית המשפט יתייחס לאדם שעזב את הבית כמי ש"נטש" את משפחתו, לא כל שכן כאשר בני הזוג הינם הורים לילדים קטינים המתגוררים עמם.

צעד שכזה יכול להשפיע על תביעות המזונות, על חלוקת הרכוש ואפילו על זמני השהות של ההורה עם ילדיו.

חשוב היה להניח את היסודות הללו בפניכם כבר במעמד פתיחת מאמר זה, על-מנת שתוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה להישאר, לפחות נכון לעת עתה, בביתכם המשותף. בשורה התחתונה: למרות אי-הנעימות ותחושת חוסר הנוחות הכרוכה בכך, הימנעו מצעדים פזיזים.

השפעת עזיבת הבית על זמני השהות עם הילדים

ילדים הם נדבך משמעותי מאוד שיכול להציג את עזיבת הבית באור שלילי אל מול בתי המשפט.

כאשר אחד מן ההורים עוזב את הבית, ובכך למעשה משאיר את ילדיו עם ההורה השני, הדבר עלול להתפרש כניתוק קשר רגשי ופיזי עם הילדים.

בית המשפט יכול לפרש התנהלות שכזאת בתור אפטיות לצרכי הילדים, דבר שעלול לפגוע בזמני השהות ובהחלטות העתידיות הקשורות לאחריות הורית.

כך לדוגמה: אם ההורה העוזב לא דאג להכין את ילדיו לשינוי הפתאומי או נעלם לתקופה מסוימת תוך שהוא מעביר את נטל גידול הילדים על ההורה השני באופן מוחלט, עלולה להיות לכך השפעה שלילית בתביעה המשפטית.

נגדיל ונאמר: גם אם לא הייתה זו כוונתכם וגם אם עזבתם דווקא משום שביקשתם לגלות אחריות ורצון טוב להיטיב את האווירה בבית, הרי שצעד שכזה עלול להיות בעוכריכם.

השפעת עזיבת הבית בפן הכלכלי והרכושי

עזיבת הבית איננה פוטרת את הצד העוזב מן ההתחייבויות הכספיות הקשורות למגורים המשותפים.

למשל, בני זוג הגרים בשכירות עלולים להיקלע למחלוקות, כמו למשל מי ימשיך לשלם את דמי השכירות. לעיתים הצד שכזב את הבית עלול להיות חשוף לתביעה בגין הפרת חוזה. גם כאן, הדבר עלול להתפרש באופן שלילי על ידי בתי המשפט.

במקרה של דירה בבעלות משותפת, נדמיין לרגע את התרחיש הלכה למעשה ונראה כיצד הוא יבוא לידי ביטוי בשטח.

בכוחה של עזיבת הבית ליצור מציאות חדשה שבה הצד העוזב שכר דירה, קנה ריהוט והחל לקיים חיים נפרדים מן החיים שהיו לו בבית שעזב.

ביצירת מציאות חדשה זו, יכול הצד העוזב לאבד את הגישה הפיזית לנכס הקודם, המשותף. הוא אף עלול להתקשות לתבוע את זכויותיו המלאות בהמשך. בית המשפט יראה בעזיבה זו כהפרדה ברורה בין מקומות המגורים, דבר שעלול להשליך אפילו על חלוקת הרכוש.

השפעת עזיבת הבית על מזונות הילדים

הנה לפניכם דוגמה שלעתים איננה נלקחת בחשבון: עזיבת הבית יכולה להיתפס בעיני בתי המשפט כעדות ליכולת הכלכלית הגבוהה של הצד העוזב; במיוחד אם הוא משלם על מקום מגורים נוסף, כגון דירה שכורה או בית מלון.

האם זה בהכרח נכון? האם יש בכך כדי להעיד על יכולתכם הכלכלית הגבוהה והאיתנה? לא בטוח. אולם גם אינכם רוצים להציג את עצמכם כך אל מול הערכאה המשפטית.

במקרים דוגמת אלו, בית המשפט עשוי לקבוע סך חיוב במזונות גבוה יותר באופן יחסי או להגדיל את גובה החיוב במזונות שנקבע זה מכבר, בעיקר אם זמני השהות נוטים לטובת ההורה שנשאר בבית עם הילדים.

אם כך, כיצד עלינו לפעול?

פנייה לייעוץ משפטי מקדים עשויה להתברר במהרה כהחלטה הנכונה ביותר. ולו רק אם התגבשה בראשכם ההחלטה להתגרש, הרי שמוטב יהיה לפנות לייעוץ ולבחון את הדברים לעומקם.

חשוב לומר, כי אין כל חוק המורה על קבלת ייעוץ משפטי, אך טוב יעשה אדם אם יבנה לעצמו את התמונה המלאה, ובכך יכלכל את צעדיו בתבונה.

ייעוץ משפטי עם עורך דין גירושין יספק לכם תמונה ברורה של מקומכם בכל התהליך, מהם הזכויות וחובות שלכם, לרבות ההשלכות האפשריות של השינויים שאותם אתם שוקלים כעת ויסייע לכם לתכנן את הצעדים הבאים בצורה מושכלת ונבונה.

סייגים

חשוב לציין כי מאמר זה התייחס לנושא עזיבת הבית בגירושין ממעוף הציפור בלבד. מאמר זה לא התייחס לעומקם של הדברים ולנסיבות פרטניות שעשויות במקרים מסוימים להטות את הכף דווקא לטובת האדם שעזב את הבית או לכל הפחות שלא תהא בעזיבתו כדי לפגוע בזכויותיו.

הדוגמה המובהקת לכך היא אלימות במשפחה. במידה ולמשל אישה בוחרת לעזוב את ביתה בחופזה לאור אלימות מצד בעלה, הרי שבתי המשפט וודאי שלא יראו זאת באור שלילי וזכויותיה כאישה נשואה בגירושין לא תיפגענה.

ייעוץ משפטי מקדים יאפשר לכם לקבל החלטות נכונות, קל וחומר בזמנים קשים שבהם התחושה היא כאילו הקרקע נשמטת מתחת לרגליכם.

פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!