דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת י"ב בניסן תשפ"ד 20.04.24
15.5°תל אביב
  • 12.5°ירושלים
  • 15.5°תל אביב
  • 16.8°חיפה
  • 16.4°אשדוד
  • 13.7°באר שבע
  • 20.0°אילת
  • 15.7°טבריה
  • 12.8°צפת
  • 14.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תוכן מקודם

אוכל / למה אנשים אוהבים מאכלים מסוימים יותר מאחרים?

מאכלים (PEXELS)
מאכלים (PEXELS)

נדמה שהמשפט "על טעם וריח אין מה להתווכח" קיבל בשנים האחרונות משמעות חדשה, בעיקר על רקע מגוון האפשרויות הקולינריות שלא היו קיימות בעבר. אז למה זה קורה ומה אפשר ללמוד מהטעם שלנו?

נדמה שהמשפט "על טעם וריח אין מה להתווכח" קיבל בשנים האחרונות משמעות חדשה, בעיקר על רקע מגוון האפשרויות הקולינריות שלא היו קיימות בעבר. אז למה זה קורה ומה אפשר ללמוד מהטעם שלנו? הנה כל התשובות

כבר מגיל צעיר אפשר לזהות נטייה של פעוטות וילדים לטעמים מסוימים. במקביל, יש טעמים שכולם אוהבים בגלל סיבות ביולוגיות, כמו למשל מתוק. בין לבין יש עוד ספקטרום רחב של אפשרויות קולינריות וכיום הן קובעות במידה רבה את אורח החיים והמעמד שלנו. חוץ מזה, בהעדפה לטעמים מסוימים יש גם אלמנט של הרגל.

מאמור לעיל אפשר להבין את הבסיס מאחורי המשפט הידוע "על טעם וריח אין מה להתווכח". במילים אחרות, מה שהמשפט הזה מתאר זה את ההעדפות השונות של בני אדם בכל הנוגע למזונות וטעמים. עם זאת, הוא לא מסביר מדוע זה קורה או כיצד אנחנו מפתחים טעמים קולינריים מסוימים לאורך החיים.

מתי נקבע הטעם שלנו?

ההסכמה הרווחת בקרב הקהילה המדעית היא שלמעט טעמים מסוימים שהגוף משתוקק אליהם מסיבות ביולוגיות, רוב ההעדפות הקולינריות שלנו נקבעות כבר מינקות. זה אומר שאישה בהריון שאוכלת הרבה אבוקדו תביא לעולם בסבירות גבוהה יותר ילד עם העדפות דומות, או שהורים שנותנים לילדים שלהם קולרבי לארוחת ערב צריכים לצפות לקבל דרישות כאלה מהם גם בעתיד.

במקביל, יש קונצנזוס על כך שהטעם משתנה. חוויה שלילית עם טעם מסוים עלולה להרחיק אותו מאתנו, בעוד חשיפה חיובית לטעמים חדשים תגרום לנו להשתוקק אליהם שוב ושוב. הדוגמא הכי טובה לזה היא אצל אנשים שלא אוכלים דגים עד גיל מסוים, לעומת כאלה שרגילים לאכול אותם לעיתים קרובות אבל רק עד הרגע שבו נתקעת להם עצם בגרון.

טעמים חדשים עם העדפות חדשות

כל ההסברים הביולוגיים והטבעיים בוחנים את הנושא של טעם קולינרי בצורה מסוימת. לצדם, יש להביא בחשבון גם את העניין של השפעות חברתיות ותרבותיות. מה שמקובל בתרבות אחת הוא טאבו מוחלט בתרבות אחרת – לכן אנחנו והאמריקאים אוכלים פיצה והמבורגר, אבל במזרח הרחוק אוכלים חרקים ובהודו לא מתקרבים לבשר בקר.

מלבד האמור לעיל, בשנים האחרונות יש טעמים חדשים שבכלל לא היו זמינים עבורנו בעבר. בין אם הסיבות לכך קשורות להשפעות גלובאליות, לחדירת האינטרנט לחיינו או לשכלולים טכנולוגיים בענף המזון ומשקאות, הטעמים החדשים משנים במובנים רבים את ההעדפות האישיות. חלק מהטעמים האלה דורשים תקופת הסתגלות מסוימת וחלקם נוצרים מלכתחילה בגלל שידוע שיש אליהם חיבה מסוימת.

לסיכום, אנשים אוהבים מאכלים מסוימים יותר מאחרים כי הם מושפעים מהבית שבו הם גדלו, מהרגלים שצברו ומהסביבה החברתית והתרבותית. לכל זה יש להוסיף חידושים טכנולוגיים שמשנים לא רק את אופן הכנת המזון אלא גם את טעמו הסופי.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!