דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ט באדר ב' תשפ"ד 29.03.24
23.2°תל אביב
  • 21.8°ירושלים
  • 23.2°תל אביב
  • 21.6°חיפה
  • 22.7°אשדוד
  • 26.0°באר שבע
  • 32.8°אילת
  • 30.0°טבריה
  • 23.1°צפת
  • 24.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל

פינת עבודה / זכויות העובדים בפסח: כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לצאת לחופשי

סיפור יציאת מצרים הוא הבסיס לדיני העבודה (מעבדות לחירות), אבל מהi זכויות העובדים בפסח? | כמה ימי חג מגיעים לנו? האם עובדים בחול המועד? מגיע לנו שי לחג? | ד"ר מורן סבוראי ועו"ד אמיר בשה עושים ניקיונות אחרונים

פינת עבודה - עבודה בחג הפסח (גרפיקה: אידאה).
פינת עבודה - עבודה בחג הפסח (גרפיקה: אידאה).
מורן סבוראי
אמיר בשה
מורן סבוראי
כותבת אורחת
צרו קשר עם המערכת:
אמיר בשה
כותב אורח
צרו קשר עם המערכת:

חג הפסח הוא חג מקראי הידוע גם בשמות חג האביב וחג החירות, והוא מצוין מעל 3000 שנה באכילת מצות וקריאת ההגדה. סיפור יציאת בני ישראל מארץ מצרים חרג מעבר לערב ליל הסדר היהודי והפך לנכס צאן ברזל אוניברסלי תרבותי העוסק ביציאה מעבדות לחירות.

הרבה ניתן לספר על הקשר בין החג הזה לבין דיני העבודה, ודי אם נגיד שעצם סיפור המסגרת של יציאה מעבדות לחירות הוא כל התורה על רגל אחת (בכל הנוגע לדיני עבודה). אבל כדי שגורלנו לא יהיה כגורלם של רבי אליעזר וחבריו, החלטנו הפעם להשיב בקצרה על אסופת שאלות בנוגע לזכויות עובדים בחג הפסח: החל מהשאלה האם חובה לעבוד בחול המועד, המשך בשאלה האם מותר להביא אוכל לא כשר לעבודה וכלה בחשוב ביותר – השי לחג כמובן.

· כמה ימי חג מגיעים לעובד בפסח? עובד זכאי ל-2 ימי חג בפסח, עבור "ליל הסדר" (1) ועבור "שביעי של פסח" (1).

· האם גם מי שאינו יהודי זכאי להיעדר בימי החג? בני דתות אחרות (מוסלמים, נוצרים ודרוזים) זכאים להיעדר מעבודתם במועדים החלים על עובד יהודי, או במועדים שחלים בהם חגיהם. אולם, על העובד להודיע למעסיק מראש, עם קליטתו לעבודה, על בחירתו. אם עובד בן דת אחרת יוצא לחופשת חג בימי החגים היהודיים (מבלי שבחר והודיע על כך מראש) אז יציאתו לחופשה בימי החגים היהודיים תהיה על חשבון מכסת החופשה השנתית ולא על חשבון מכסת ימי החג שלו/ה (והוא יוכל כמובן ליהנות מימי החג של הדת שלו/ה).

· לאיזה שכר זכאי עובד המועסק בחג? עבודה בחג עצמו מזכה את העובד בשכר בשיעור של 150% משכרו הרגיל של העובד. אם העובד מועסק בחג בשעות נוספות, הוא זכאי גם, בנוסף על כך, לתוספת שעות נוספות. עובד דתי רשאי להודיע למעסיק כי הוא אינו מעוניין לעבוד בחגים. אולם, עליו להודיע על כך תוך 3 ימים מקבלת הדרישה לעבודה בחג. בנוסף, לא כל מעסיק רשאי להעסיק בימי חג, אלא רק מעסיק אשר קיבל היתר לכך, כמו בתי מלון ומסעדות.

· האם עובד שאינו מועסק בימי החג, זכאי לתשלום? עובד חודשי זכאי לתשלום שכרו הרגיל. עובד שעתי או עובד משמרות זכאי גם כן לתשלום שכרו הרגיל בימי החג ("דמי חגים"), ובלבד שהועסק בפועל יום לפני החג ויום אחרי החג, והיה אמור לעבוד ביום החג עצמו, והחג אינו חל ביום שבת.

· עובד המועסק חצי שנה במקום העבודה גם זכאי לימי חג? כן. כבר לאחר 3 חודשי עבודה זכאי העובד לדמי חגים.

· האם עובד צריך לעבוד בימי חול המועד? כן, ימי חול המועד הם ימי עבודה לכל דבר ועניין אלא אם המעסיק קבע אחרת. בחלק לא קטן ממקומות העבודה נהוגים ימי עבודה מקוצרים בחול המועד.

· האם אני חייב לעבוד בערב החג? ערב החג הוא יום עבודה אלא אם נקבע אחרת במקום העבודה. עובד רשאי להיעדר מעבודתו בערב החג, במסגרת "יום בחירה" על חשבון ימי החופשה המגיעים לו, בתנאי שהודיע על כך למעסיק 30 יום מראש.

במקומות בהם שבוע העבודה הוא בן 6 ימים, יום העבודה בערב חג הוא עד 7 שעות. כלומר, כל שעה מעבר לכך היא שעה נוספת (125% עבור השעתיים הראשונות ו – 150% עבור כל שעה נוספת).

במקומות שבהם שבוע העבודה הוא בן 5 ימים, יום עבודה בערב החג יהיה בן 8 שעות בתשלום של 9 שעות, או יום עבודה של 7 שעות בתשלום של 8 שעות. במקומות עבודה בהם מתקיימים יחסי עבודה קיבוציים, נציגות העובדים ביחד עם המעסיק קובעים איזה חלופה מתאימה.

· האם המעסיק צריך לספק לי אוכל כשר לפסח? לא. אין חובה לעשות כן בחוק וגם אין איסור על עובד להביא אוכל לא כשר למקום העבודה (בשונה ממכירתו). מעבר לחוק ולפי השכל הישר, על המעסיק לספק לעובדים השומרים על כשרות פינה כשרה.

· האם מעסיק יכול להוציא עובדים לחופשה מרוכזת בימי חול המועד? כן, ובלבד שאם מדובר בחופשה בת למעלה מ-7 ימים, המעסיק הודיע על כך 14 ימים לפחות מראש. תנאי נוסף הוא שלעובד ישנה יתרה מספקת של ימי חופשה, או שהינו מסכים לצבירת יתרת חופשה שלילית.

· האם עובד יכול לצאת לחופשה בחול המועד? כן, על חשבון ימי החופשה, באישור המעסיק בלבד, בהודעה מראש כנהוג וכמקובל במקום עבודתו.

· האם ימי החג הם על חשבון ימי החופשה? לא. ימי חג אינם באים במניין ימי החופשה.

· מה מגיע לעובד המועסק במוצאי החג? מוצאי החג הוא יום עבודה רגיל ואולם, אם העובד החל את עבודתו במוצאי החג בטרם חלפו 36 שעות מתום עבודתו טרם כניסת החג אזי תיחשב העבודה כעבודת חג והעובד יהיה זכאי לתוספת חג בגובה של 150% על כל שעת עבודה.

· האם עובד זכאי לחופשה במימונה? מדובר ב"יום בחירה" אשר העובד רשאי לנצל מתוך ימי החופשה שלו, בהודעה מראש למעסיק, 30 יום לפני.

· האם עובד זכאי לשי לחג? אין חובה בדין להעניק שי לחג אלא אם מדובר במקום עבודה בו מתן שי לחג מעוגן בהסכם קיבוצי, הסכם אישי או כאשר מדובר בנוהג מחייב.

חג שמח וחופשה נעימה!


עו"ד ד"ר מורן סבוראי ועו"ד אמיר בשה הם שותפים במשרד עורכי הדין בשה זבידה סבוראי, המתמחה בדיני עבודה

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!