דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי כ"ה בניסן תשפ"ד 03.05.24
20.8°תל אביב
  • 15.5°ירושלים
  • 20.8°תל אביב
  • 19.1°חיפה
  • 21.0°אשדוד
  • 19.3°באר שבע
  • 29.2°אילת
  • 22.5°טבריה
  • 15.5°צפת
  • 20.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך

חינוך / הורי התלמידים בביה"ס 'מפתן' באשדוד נאבקים בסגירתו: "הילדים ילכו לרחוב"

על פי העירייה ומשרד החינוך בית הספר, המהווה מסגרת ייחודית לנוער בסיכון ייסגר בשל מיעוט תלמידים | בוועד ההורים טוענים שמדובר בתוצאה של פעולות העירייה, וכי הסגירה תשאיר את ילדיהם ללא מענה: "ביום אחד לוקחים את מי שנתן להם מקום בעולם הזה"

גבי דהן (משמאל) יו"ר ועד ההורים בבית הספר 'מפתן חרמון' באשדוד (צילום: מטה המאבק בסגירת מפת"ן אשדוד)
גבי דהן (משמאל) יו"ר ועד ההורים בבית הספר 'מפתן חרמון' באשדוד (צילום: מטה המאבק בסגירת מפת"ן אשדוד)
דוד טברסקי

הורי תלמידי 'מפתן חרמון' באשדוד, פתחו במאבק נגד סגירתו המתוכננת של בית הספר בסוף השנה. על הכוונה לסגור את המסגרת הייחודית לנוער בסיכון, קיבלו ההורים הודעה, רק לפני כחודש.

העירייה ומשרד החינוך טוענים שההחלטה התקבלה בשל מיעוט התלמידים במקום, 40 תלמידי בית ספר בלבד. לפיכך, יקלטו התלמידים בבתי ספר ברחבי העיר, מהם הם כבר נשרו בעבר. בסוף השבוע שעבר הצטרפה הנהגת ההורים הארצית למאבק של ועד הורי בית הספר.

החליטו לסגור את בית הספר בגלל העבר שלו, לא בגלל ההווה שלו״

'מפתן חרמון', המופעל על ידי משרד העבודה והרווחה, בשיתוף משרד החינוך, מעניק לתלמידים בכיתות ז'-י"ב, התנסות מעשית בעבודה, לצד לימודים עיוניים. למרות העובדה שבעשרות שנות פעילותו רשם בית הספר הצלחה בחינוך וטיפול בבני נוער שנשרו ממסגרות אחרות, במשרד החינוך ובעירייה טוענים שזמנו של בית הספר עבר. מלבד בית הספר באשדוד, פועלים כיום במסגרת תכנית 'מפתן', 19 בתי ספר נוספים ברחבי הארץ.

"אחרי ארבעים שנות פעילות, בהן שימש כבית לנערים ונערות בסיכון, חינך ותמך בכל הנערות והנערים, כדי שיסיימו 12 שנות לימוד עם תעודה ומקצוע ביד – סוגרים אותו על התלמידים ביום אחד", מספר ל'דבר' גבי דהן, יו"ר ועד ההורים בבית הספר וממובילי המאבק.

"אם יסגרו את בית הספר, הילדה שלי הולכת לרחוב"

אם לתלמידה ב'מפתן חרמון', שביקשה לשמור על עילום שם, אומרת ל'דבר' ״אם יסגרו את בית הספר, הילדה שלי הולכת לרחוב. וככה גם שאר הילדים. בית הספר הכיל את הילדה, העמיד אותה על הרגליים ונתן לה כיוון. היא לא תהיה מוכנה ללכת לשום בית ספר אחר, ופשוט תשב בבית״.

״היו לנו הרבה מאוד בעיות עם הילדה, היא למדה בתיכון גדול שבו לא רצו אותה והיא לא רצתה אותו״, מספרת האם שביתה לומדת בבית הספר בשלוש השנים האחרונות, ״נלחמנו להביא אותה ל׳מפתן׳ ומאז שהיא שם עולמה השתנה, היא קיבלה שם את האהבה ותשומת הלב שהיא צריכה.

״בעירייה פשוט לא מבינים שהילדים במשבר מאוד עמוק. ביום אחד אומרים להם שמי שנתן להם מקום בעולם הזה לא הולך להיות שם יותר. אי אפשר להגיד כאלו דברים לילדים״.

"הכל פוליטיקה, אבל למה על חשבון הילדים?"

על פי דהן, בשנים האחרונות סבל בית הספר מתדמית של ניהול כושל. בעיה שהגיעה לשיאה לפני כשנתיים, אז תקף שוטר תלמיד, בן לעדה האתיופית, בחצר בית הספר, באירוע שהוביל את שר החינוך לפטר את המנהל.

עם זאת, הוא מוסיף "בשנה האחרונה הגיע לבית הספר צוות איכותי שהוכיח את עצמו. המנהל החדש שיפר את ההתנהגות והלמידה של כלל התלמידים, יצר אמון בין כולם ונתן תקווה לעתיד. החליטו לסגור את בית הספר בגלל העבר שלו, לא בגלל ההווה שלו".

במכתב שנשלח לרשויות, בשבוע האחרון, תיארו ההורים את חשיבות הפעלתו של בית הספר במתכונתו הייחודית "לרוב תלמידינו בעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות, והם לא השתלבו במסגרות חינוך רגילות ומתקשים לעשות בחינות בגרות. התלמידים אוהבים ונהנים בעבודות עם המגע הפיזי, נגרות, מסגרות, ואף קונדיטוריה, שמוסיפים לחייהם ומאפשרים להם להיות חלק ממסגרת איכותית ומעצימה".

צריך ביום אחד לסגור לארבעים ילדים את בית הספר, כשברור לכולם שזו המסגרת היחידה שמתאימה להם?״

"אמרו לנו שזה עניין של כל בתי הספר של מפתן בארץ", מספר דהן. לדבריו, מספר התלמידים בבית הספר הצטמצם ל-40 רק בשנים האחרונות, ונותרו 20 אנשי צוות. "בעירייה ובמשרד החינוך טוענים שהם לא יכולים להחזיק בית ספר ביחס כזה של מורים לתלמידים" אומר דהן. אבל לטענתו הירידה במספר התלמידים הוא תוצאה של אופן הפעולה של עיריית אשדוד ומשרד החינוך.

"זה הכל בגלל הגבלת הרישום לבית הספר בשנים האחרונות, והעובדה שלא פתחו מגמות חדשות" הוא מסביר, "אז מה עכשיו? צריך ביום אחד לסגור לארבעים ילדים את בית הספר, כשברור לכולם שזו המסגרת היחידה שמתאימה להם?"

על פי מטה המאבק שהקימו ההורים, גם האחראים על רשת מפתן במשרד העבודה והרווחה מתנגדים לסגירת המקום, ואת המהלך מובילים העירייה ומשרד החינוך. "כנראה שמשרד החינוך לא רוצה שזה יצא מהסל שלו, והמשרד לשירותים חברתיים לא רוצים מהצד שלהם", אומר דהן, "ואולי בכלל הבטיחו את השטח למישהו אחר. הכל פוליטיקה, אבל למה על חשבון הילדים?"

תגובות

עיריית אשדוד: "בהתאם, ועל דעת משרד הרווחה ומשרד החינוך, בית ספר 'מפתן' אשדוד ייסגר כמו מרבית בתי ספר מסוגו שנסגרו בארץ בשנים האחרונות.
להחלטה זו קדמו ניסיונות להמשיך ולהחזיק את בית הספר באשדוד, בו הושקעו לא מעט משאבים לקליטת תלמידים.

״התלמידים העדיפו מסגרות אחרות, והרישום למפתן הצטמצם עד לכדי פחות מ-30 תלמידים בשנת הלימודים הקרובה, כמות שלכל הדעות לא יכולה להוות בסיס לעבודה פדגוגית ראויה. גם פעולות כמו מינוי מנהל איכותי שעבד בבית הספר במשך שלוש שנים, ליווי מקצועי של צוות חיצוני, מיפוי פרטני של כל אחד מהתלמידים למתן מענה אישי וממוקד, לא שינו את המגמה והביאו למימוש ההחלטה.

"אנו מאמינים כי העברת התלמידים לאחד משני בתי הספר, 'עמל 1' או 'עמל 2', תאפשר להם לקבל מגוון רחב יותר של מגמות לימוד, טיפול אישי, לרבות העתקת תכנית מית"ר, ומסגרת חברתית משמעותית להתפתחותם האישית".

משרד העבודה והרווחה: "המשרד רואה חשיבות גדולה בהמשך פעילותו של 'מפתן חרמון' ופועל מול משרד החינוך ומול העירייה על מנת למצוא פיתרון".

משרד החינוך: "בעיר אשדוד פעלו עד כה שלוש מסגרות לבני נוער בסיכון. משרד החינוך ליווה את 'מפתן אשדוד' בחמש השנים האחרונות באופן צמוד, והעמיד הדרכה פדגוגית אינטנסיבית לרשות הצוות. לנוכח מיעוט התלמידים במוסד, החליטה עיריית אשדוד לסגור את המוסד ומשרד החינוך תמך בהחלטה זו".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!