47 שנים ו־100 גיליונות, שליוו את התפתחות העבודה הסוציאלית בשדה ובאקדמיה.
לקראת יציאתו של גיליון ה־100 ניסינו לאמוד את ייחודיותו של כתב העת שלנו בייצוג הפרופסיה והעוסקים בה לאורך השנים, וכמובן – לחזות את כיווני ההתפתחות לעתיד.
מבעד לעדשה מיוחדת זו ניסינו להציג זוויות שונות של עולם העבודה הסוציאלית – אישיות, מערכתיות, ארציות ובין־לאומיות. קיימנו שתי ישיבות מערכת מיוחדות, במטרה לחשוב יחד על הגיליון ותכניו. הועלו רעיונות מקוריים, שאת חלקם יישמנו במשותף: כל זה אירע בדיוק בתפר שבין חילופי עורכות המשנה, כך שלירון, עורכת המשנה היוצאת, נשארה שותפה מלאה, ולאיה, עורכת המשנה החדשה, ניתנה ההזדמנות "לצלול" מיידית לתוך הסיטואציה, אפילו בלי מצופים… כי הפעם – יצרנו יש מאין.
מצאנו שותפים רבים בשטח, אך לא היה פשוט לחברם לרעיונות שלנו ולקבל הסכמות, תוצאות ושיתופי פעולה. תחילה, זה נראה כמעט בלתי אפשרי – אלא שגיליון זה הוא הוכחה לכך שגם את הלא אפשרי אפשר להפוך לאפשרי!
הגבלנו את אורך המאמרים והגדרנו את התמה המרכזית: "עבר-הווה-עתיד".
ההיענות – של השדה ושל האקדמיה – הייתה מופלאה. מאמרים הגיעו גם אחרי סגירת הגיליון, וכך החלטנו שגם את הגיליון הבא, הגיליון ה־101, נקדיש לאותה תמה.
חשבנו שזו גם הזדמנות לשדרג את מידעו"ס לאחר המעבר לגרסה האינטרנטית, ואנו מקווים שמעתה יהיה אפשר לפרק אותו למאמרים נפרדים ולאפשר לכל אחד לעיין בתחומי העניין שלו.
לאחרונה נחשפנו לתערוכה בשם "TOMORROW"; תערוכת מולטימדיה ייחודית במוזיאון רמת־גן ש"לוקחת את האמנות 200 שנה קדימה". את מידעו"ס שלנו אנחנו רוצים לקחת בינתיים רק עשר שנים קדימה ולבטא בו מגמות עתידיות – בתכנים, בטכנולוגיה ובשימושים בעידן של ידע ללא גבולות. ככזה, הוא אמור להיות נחלתם של כלל העו"סים, בכל תחומי העשייה, ולהיות במה לאינטראקציות מקצועיות בין־אישיות, בין־מערכתיות ובין־לאומיות.
ומה ממתין לנו כאן, בגיליון החגיגי?
ברוח התמה המרכזית של עבר-הווה-עתיד, ראיינו את יו"ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים ענבל חרמוני וכמה מחברי מערכת מידעו"ס לדורותיהם.
כמו כן, הזמנו את עו"ס (ועו"ד) אתי פרץ לכתוב דעה אישית על הייחודיות של האיגוד בשילוב שבין איגוד עובדים לפרופסיה.
שוחחנו עם אנשי דור המייסדים של המקצוע, בהם פרופ' שמעון שפירו. בירכנו את פרופ' יונה רוזנפלד, שלא מכבר חגג את יום הולדתו ה־100, והצגנו את עיקרי משנתו לאורך השנים. נתנו את הבמה גם לאנשי דור הביניים כמו ד"ר אביטל קיי־צדוק, שכתבה את "מכאן לאן" – על עתיד המקצוע ומקומה של האקדמיה בהקשר לכך, וד"ר רונית סמדר־דרור, שכתבה על גיבוש הזהות המקצועית של סטודנטים לע"ס, סוגיה שכבר העלתה בעבר, בגיליון 47 של מידעו"ס, שיצא בשנת 2008. פרופ' מיכל קרומר־נבו משתפת בפרידגמה של עבודה סוציאלית מודעת־עוני, גם כאן במבט של עבר-הווה-עתיד, פרופ' ג'וני גל חושף אותנו לראייתו את עתיד מערכת הרווחה והבטחת הזכות לרווחה, ואילו פרופ' אורית נוטמן־שורץ וד"ר אלכס אלטשולר מאפשרים הצצה אל מיקומנו במפה הבין־לאומית.
והנה, יש לנו כבר דור המשך: ד"ר זאב פרידמן ובנו יובל, שניהם עו"סים קהילתיים, מציגים היבט בין־דורי של 70 שנות עבודה קהילתית, עם הפנים לעתיד. כבר ב־1983 פרסם ד"ר זאב פרידמן במידעו"ס היבטים מעבודת התזה שלו, שעסקה בתפקידי העו"ס הקהילתי – בין המצוי לרצוי.
ומכאן לדור הצעיר שלנו: נטע כחילה, עו"ס בשנת עבודתה השנייה, מביאה זווית אישית ייחודית של "יש אי־שם והוא לא רחוק כל כך", ונציגים מעמותת "עו"סים שינוי", של סטודנטים לעבודה סוציאלית, מספרים על הקמת העמותה, הצלחותיה ומטרותיה.
במדור האתיקה, שמככב במידעו"ס כבר כ־40 שנה, מספר נחום מיכאלי על השתנות הנושאים שעל הפרק לאורך השנים.
ומאמרים נוספים, בכמה תחומים חשובים: פרופ' כרמית כץ כתבה על ההגנה על ילדים בע"ס, שרה הלפרין – על השתקפות נושא הזקנה בכתבות מידעו"ס לאורך השנים, נתי ביטון – על קהילת הלהט"בים בישראל, ומייקל מינסקי ועינת דטנר – על אנרגיה קהילתית כהזדמנות לפיתוח קהילה. כל המאמרים נכתבו בראי התמה המרכזית של התבוננות בעבר, עם מבט להווה ותקוות לעתיד.
אנו מאחלים לכם, הקוראות והקוראים, הנאה גדולה בקריאת הגיליון ה־100; לפחות דומה לזו שחווינו אנו, חברי המערכת, בהכנתו.
תודה לכל השותפות והשותפים שאפשרו את הפקת הגיליון.
בברכת קריאה מהנה,
אילנה בן שחר – יו"ר המערכת
איה אלמוג זקן – עורכת משנה