חברת "אובר" בבריטניה לא תוכל להתייחס ל 40,000 נהגיה כעצמאים, ותצטרך לשלם להם שכר מינימום, שכר בחופשות וזכויות סוציאליות נוספות – כך קבע בית הדין לעבודה באנגליה. החברה הודיעה כי תערער על ההחלטה.
העיתון הבריטי "גרדיאן" מדווח שהחלטת בית הדין לענייני עבודה הגיעה בעקבות עתירה של שני נהגים בחברה. בדיון שנערך ביולי האחרון טענו העובדים כי במהלך עבודתם מופעל עליהם לחץ עצום לעבוד בשעות שהחברה דורשת מהם, ושהם נענשים על ידי החברה כאשר הם מבטלים נסיעה. בנוסף, טען אחד הנהגים כי בחודשים מסוימים הכנסתו השעתית עמדה על 5 פאונד בלבד – סכום הנמוך משכר המינימום הקבוע בחוק העומד על 7.20 פאונד. מנגד טענו עורכי הדין שייצגו את אובר כי מדובר בחברת טכנולוגיה שהנהגים בה הם עצמאים ויכולים לעבוד מתי והיכן שהם רוצים, ולכן אינם זכאים לזכויות הנובעות מיחסי עובד מעביד.
בהחלטה שהוגשה אתמול (שישי) קיבל בית הדין את טענות העובדים כי יש להתייחס אליהם כעובדים שכירים. השופטים קבעו כי נהגי החברה זכאים לפיצויים רטרואקטיביים להשלמת הכנסתם לשכר המינימום, ולתשלום בגין חגים וחופשות. החלטה זו עשויה להביא לפגיעה כלכלית קשה בחברת אובר, מאחר והיא חושפת אותה לתביעות פיצויים מצד עשרות אלפי נהגיה בבריטניה. להחלטה יכולה להיות השפעה גם על הליכים משפטיים נוספים במדינות אחרות.
פסיקתו של בית הדין עשויה להשפיע גם על חברות אחרות הפועלות במתכונת דומה לזו של אובר בענפים שונים. ניל מקאי, עורך הדין שייצג את הנהגים בתביעה, אמר לגרדיאן כי "מדובר בהחלטה פורצת דרך, שתשפיע לא רק על אלפי נהגיה של אובר ברחבי המדינה, אלא גם על כל העובדים בתעשיה המכונה "כלכלת חלטורות" (gig economy) שמעסיקיהם מתיחסים אליהם כעצמאים ומונעים מהם שלא בצדק את זכויותיהם הבסיסיות המגיעות להם." בארגון העובדים BGM, שסייע לעובדים בהגשת התביעה, התייחסו לפסיקה כ"ניצחון מונומנטאלי" שישפיע על אלפי עובדים בענפים שונים.
ג'ו ברטרם, מנהלה האזורי של אובר בריטניה, אמר לגרדיאן כי "עשרות אלפי אנשים נוהגים באובר דווקא בגלל שהם רוצים להיות עצמאיים ולתפקד כבוס של עצמם. רובם המכריע של נהגי אובר רוצים לשמור על הגמישות, ואילו ההחלטה בשימוע הזה תשפיע רק על שני אנשים. אנחנו נערער על ההחלטה."
חברת אובר מתגאה בהובלת מהפכה המכונה "התחבורה השיתופית", במסגרתה היא מפעילה ב-66 מדינות אפליקציה ליצירת קשר והסעה בתשלום בין נהגים לנוסעים. למעשה מפעיל התאגיד הבינלאומי שירות מוניות ללא פיקוח, ומעסיק את נהגיו בתנאי ניצול – ועקב כך מעורר ויכוח במדינות רבות ברחבי העולם. השיטה של אובר מייצרת מבנה חדש של יחסי עבודה בהם המעסיק מסיר את אחריותו על עובדיו, ומתייחס לעצמו אך ורק כמתווך בין צרכני מוניות לנהגים.
בשנה האחרונה מתקיים דיון סוער בנושא אובר גם בישראל. השאלה האם לאפשר לאובר להפעיל את שירותיה בארץ הגיעה גם לדיון בישיבת ממשלה בה דרש ראש הממשלה בנימין נתניהו משר התחבורה ישראל כץ לקדם את הפעלת שירותי החברה בישראל. דרישתו של נתניהו עלתה לאחר שפגש את מנכ"ל אובר בועידת דאבוס לפני כשנה. הדרישה הובילה לחילופי דברים בינו לבין השר כץ, שהיוו אחד מהסימנים הראשונים להתערערות היחסים בין השניים. מאז ממשיך כץ, בתמיכת ארגון נהגי המוניות, לפעול למניעת הכנסת אובר לישראל. זאת אל מול לחצים מכיוון משרד ראש הממשלה, משרד האוצר והממונה על ההגבלים העסקיים.



