דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ט באדר ב' תשפ"ד 29.03.24
23.2°תל אביב
  • 21.8°ירושלים
  • 23.2°תל אביב
  • 21.6°חיפה
  • 22.7°אשדוד
  • 26.0°באר שבע
  • 32.8°אילת
  • 30.0°טבריה
  • 23.1°צפת
  • 24.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תוכן מקודם

האוניברסיטה הקוסמית: האם העצמה אישית זה מספיק?

האוניברסיטה הקוסמית ממליצה: פתחו את התודעה שלכם ולא רק את המודעות (קרדיט: Pexels)
האוניברסיטה הקוסמית ממליצה: פתחו את התודעה שלכם ולא רק את המודעות (קרדיט: Pexels)

איך זה שאנחנו משקיעים המון בהעצמה אישית, סדנאות, טיפולים – ועדיין אומללים? לגיא טילינגר מהאוניברסיטה הקוסמית יש תשובות, וגם המלצות לשיפור תהליכי התפתחות, מימוש והגשמה.

בשנים האחרונות תחום ההתפתחות האישית הולך ונהיה פופולרי בקרב חוגים רחבים. ההיצע של סדנאות ושיטות התפתחות שונות רב, עשיר ומגוון. ישנם קורסים וסדנאות לפיתוח עצמי, לימוד של טכניקות מדיטטיביות שונות וכלים טיפוליים. גם שיטות לשיפור המודעות העצמית והקשר בין הגוף והנפש, אימון אישי, זוגי, כלכלי, ועוד.

ההיצע הזה הוא תוצר של מודעות וביקוש הולך ועולה בקרב ציבור רחב ומגוון. לפני כמה שנים רק מעטים התנסו במדיטציה או בסדנת העצמה אישית. היום תחום זה ביסס את מעמדו בתוך תרבות המיינסטרים. הדבר הפך לסוג של תו תקן המעיד על מודעות עצמית וסגנון חיים. ואף רבות מן החברות המובילות מציעות כיום לעובדים שלהן קורסים שקשורים למודעות עצמית והתפתחות אישית.

עם זאת, אנחנו רואים כי גם בחברה ה"מודעת" רווחת תחושת מתח מתמיד, היעדר שביעות רצון ותסכול. רבים האנשים החווים בלבול וקושי.

איך זה יכול להיות? האם תהליכים של העצמה אישית לא אמורים לגרום למגמה ההפוכה?

פנינו לגיא טילינגר מסגל האוניברסיטה הקוסמית כדי להשיב על השאלה הזו

גיא טילינגר מצוות האוניברסיטה הקוסמית (קרדיט: יח"צ)
גיא טילינגר מצוות האוניברסיטה הקוסמית (קרדיט: יח"צ)

״האוניברסיטה הקוסמית, שמה לעצמה כמטרה את הרצון להעצים את התודעה והמודעות של החברה בה אנו חיים, ושל האינדיבידואלים שמרכיבים אותה״, מספר לנו גיא. ״כמובן שאנו שמחים על הפתיחות הגוברת לתהליכי התפתחות. אך לצד זאת, אנחנו גם מבחינים בתופעה מאוד מעניינת.

אנחנו רואים שהרבה אנשים בוחרים בתהליכים המהירים וקצרי טווח, שפשוט לא מספיקים.

רבים הולכים לסדנה או לומדים שיטה שאמורה לסייע במימוש העצמי. משתתפים בסשן אישי או קבוצתי, מתרגלים מדיטציה או יוגה. בהתחלה, זה מוביל לבוסט של אנרגיה חיובית, האוירה בסדנה נעימה, ויש לאחריה תחושת הישג והתרוממות רוח. אולי אפילו דברים בחיים מתחילים להשתפר ולהסתדר, וההרגשה הכללית חיובית יותר – אך לעיתים קרובות, לא לאורך זמן.

פעמים רבות זה לא מחזיק מעמד, מכיוון שאין נגיעה בשורש הדברים. שביעות הרצון על ההישגים הרגעיים מתפוגגת, ותחושת הבלבול או הריקנות הפנימית, עדיין שם. שואבת את האנרגיה הנפשית ומובילה למתח והיעדר רווחה.

מציאות החיים הופכת יותר מבלבלת וקיצונית. מה שאני מתאר לכם אינו מסתכם רק ברמה האישית, אלא גם ברמה החברתית והקהילתית. האתגרים שאנחנו רואים הן כפרטים והן כחברה הולכים וגדלים.

כדי לנסות ולענות על הפרדוקס הזה, אציג 3 סיבות מרכזיות אותן אנחנו מזהים, כשאנחנו פוגשים במסגרת האוניברסיטה הקוסמית תלמידים הנמצאים זה מכבר בתהליכי התפתחות ומימוש.

אך בטרם אביא אליכם את המסקנות שלנו חשוב לי להדגיש, כי אני לא מביא ביקורת על שיטות או סדנאות ספציפיות. אני מבקש בכלל להתייחס לנקודת המוצא שממנה אנשים מגיעים אל התהליכים השונים שהם בוחרים ליצור.״

סיבה ראשונה לפי האוניברסיטה הקוסמית: תקרת הזכוכית של המימוש העצמי

״מה שגילינו, אני וחבריי לדרך האוניברסיטה הקוסמית״, אומר גיא, ״הוא בעיה בסיבה הראשונית שבגינה אנחנו יוצאים לתהליך ההתפתחות האישי שלנו.

אנחנו נוטים למקד את רצון ההתפתחות שלנו ביעדים חיצוניים: קריירה, זוגיות, משפחה, בית, כסף. ובכך לשאוף לעמידה בסטנדרטים שהחברה מגדירה כהצלחה ומימוש.

בהתייחסות לסטנדרטים הללו כנקודות אומדן אין כל פסול, כל עוד הם באמת משקפים את מי שאנחנו ומה שאנחנו שואפים ליצור בחיינו. אך האם זה באמת כך?

אחד הדברים שאנחנו מלמדים באוניברסיטה הקוסמית, הוא שכל אחד מאיתנו הוא ייחודי. לכל אחד יש משהו אחר שמשמעותי עבורו. לכל אחד גוון אישי וגם מסלול מימוש ייחודי בחיים שלו. משמע, לא באנו לעשות כולם את אותו הדבר. המימוש של כל אחד ואחד מאיתנו הוא אחר.

כאשר אנחנו מגדירים את המימוש שלנו לפי יעדים חיצוניים, אנחנו הרבה פעמים נשאבים לתוך הסללות, הרגלים, ונורמות חברתיות, שלא מאפשרות לנו לשאול את עצמנו שאלות מהותיות. כמו, מה המימוש האינדיבידואלי והמדויק שלנו, מה אנחנו באמת רוצים להגשים בחיים.

איך זה שאני מחפש תשובה ולא מוצא? המלצת האוניברסיטה הקוסמית: גשו לתהליך מתוך רצון לגלות את המימוש הייחודי לכם (קרדיט: Pexels)
איך זה שאני מחפש תשובה ולא מוצא? המלצת האוניברסיטה הקוסמית: גשו לתהליך מתוך רצון לגלות את המימוש הייחודי לכם (קרדיט: Pexels)

מהו החזון האישי אשר אבקש להגשים בחיי?

לפעמים כשאנחנו מתחילים תהליך, אנו מראש מגדירים יעדים חיצוניים שמחוברים לנורמות והסללות. אלו לא בהכרח משקפים ותואמים את הרצונות האותנטיים שלנו. בכך אנחנו שמים תקרת זכוכית על היכולת להפיק מהתהליך את המיטב. אנחנו מגבילים את הצמיחה האישית שלנו למה שאולי מקובל כראוי, אבל לאו דווקא מתאים או נכון עבורנו.

בנוסף, המיקוד ביעדים החיצוניים לא מאפשר לנו לטפח את העולם הפנימי שלנו כך שיהיה עצמאי ובלתי תלוי בהצלחה החיצונית. בכך אנחנו מוצאים את עצמנו במרוץ מתמיד לעוד הישג ועוד אישור שיעניק לנו עוד ועוד מתחושת ההערכה, האהבה והמלאות.

ההמלצה של גיא: גשו לתהליך מתוך רצון לגלות את המימוש הייחודי לכם.

פתחו מיומנות של הקשבה שמפרידה בין יעדים חיצוניים שמקורם בנורמות והסללות, לרצונות האותנטיים שלכם. התחילו את התהליך האישי בהגדרת יעדים פנימיים שיסייעו לכם לפתח תחושת הערכה ואהבה עצמית, והגשמה שאינה תלויה ביעד חיצוני.

סיבה שניה: מאני ואני ל-אני ואנחנו

הגורם השני הוא עיסוק היתר בעצמי.

כדי להגיע לחוויה שלמה ומלאה של הגשמה עצמית, שתמלא בתחושת משמעות וסיפוק לאורך זמן, יש צורך בחיבור לייעוד. המפתח לכך הוא לצאת מגבולות העצמי ולהתחבר לתכלית רחבה יותר. תכלית העוסקת בטובת הכלל, ומחוברת לקהילה אליה האדם משתייך.

במאמר "על נרקיסיזם ומרוץ החיים" של האוניברסיטה הקוסמית, מדובר על כך שלעיתים בקרב אנשים הנחשבים מודעים, העיסוק המתמיד בעצמי מטפח אגוצנטריות במסווה של התפתחות אישית. הוא משטח את האינטראקציות השונות שהאדם מקיים, כך שכולן הופכות להיות כלי למילוי העצמי ותו לא. המטרה העומדת לעיני האדם היא הגדרת העצמי כראוי ובעל ערך, וסיפוק עצמי באופן המעניק תחושה של הרמוניה ומימוש.

בכך במקום לנהל יחסי גומלין שיש בהם הדדיות ואינטראקציה פשוטה וטהורה עם העולם, מרודדים החיים לכדי אני ועצמי ותו לא. אך החיים הם הרבה מעבר לכך.

״ואכן״, מוסיף גיא, "אני מאמין כי החיים הם הרבה מעבר לכך. אך בשביל להכיר בזאת יש לחבר את רצון המימוש וההגשמה האישית, עם הבנת הערך אותו אנו רוצים להביא אל המציאות שלנו.

או במילים אחרות, לשאול את השאלות הבאות:

למה הדבר שחשוב לי להשיג או להגשים, באמת חשוב לי?

מה אבקש להעניק באמצעותו לסביבה שלי ולסובבים אותי?

איך זה יתרום לאיכות החיים שלי ושל סביבתי?

מה אוכל להעניק לקהילה שלי כשאגשים את הדבר?

השאלות האלו יעניקו משמעות ורצון להתפתח מעבר לגבולות המצומצמים של העיסוק בעצמי ובמה חסר לי. הן יאפשרו למנף את תהליכי ההתפתחות, באופן שיאפשר חווית חיים מלאה וסיפוק. זאת מכיוון שההישגים שלנו לאורך הדרך יתורגמו לנתינה ופיתוח, לא רק של עצמנו אלא גם של הסביבה שלנו.

הן גם יעשו סדר ברצונות שלנו, יצרו סדר עדיפויות, ויאפשרו להתמקד במטרות שייקחו אותנו מעבר לגבולות האישיים, ויעניקו תקווה ורוח גבית בתהליך"

האוניברסיטה הקוסמית ממליצה: פתחו את התודעה שלכם ולא רק את המודעות (קרדיט: Pexels)
האוניברסיטה הקוסמית ממליצה: פתחו את התודעה שלכם ולא רק את המודעות (קרדיט: Pexels)

סיבה שלישית: פיתוח המודעות ללא פיתוח התודעה

הגורם השלישי קשור בקשר הדוק לשני הגורמים הקודמים.

במרבית הפעמים אנחנו מעדיפים לפתח את המודעות העצמית שלנו, אך מזניחים את התודעה שלנו.

אנחנו מעדיפים את העיסוק בגוף ובנפש – במחשבות, רצונות, רגשות, הרגלים וחוויות שלנו. זאת על פני פיתוח היכולת שלנו להיפתח לרובד רעיוני, תבוני וערכי. רובד שמחובר לעולם הרוחני שבנו – עולם הסיבות הגבוה אליו אנחנו מחוברים ואשר מקורו בנשמה שלנו.

אך לכל אחד מאיתנו ישנו חלק גבוה, עצמי גבוה, שמחובר לפרספקטיבה ותפישת עולם רחבות הרבה יותר. זוהי התודעה שלנו.

כאשר אנחנו פותחים את התודעה – אנחנו לומדים להתבונן על החיים אחרת, לתפוש את חווית הקיום שלנו באופן שונה ורחב. לדעת מי אנחנו, מאין באנו ומה הוביל אותנו עד הלום.

המודעות העצמית תפתח אותנו עד רובד מסוים, שהוא תקרת הזכוכית של ההכרה האישית והחברתית שלנו. אך אם נשכיל לשאול את השאלות הנכונות, נגיע להבנות עומק על עצמנו ועל מקורנו, על החיים ועל ההשפעות השונות שמתקיימות במציאות סביבנו.

ככל שנעשה זאת נוכל להתחדש וליצור שינוי עמוק, משמעותי וממשי.

כאשר התודעה שלנו מתרחבת היא מאפשרת לנו לנוע אל מעבר למחוזות המוכרים לנו. להבין לעומק את חווית החיים שלנו, האירועים השונים בחיינו, וליצור תהליכי ריפוי עמוקים.

בכך מתאפשר לנו לשנות באופן גורף את הדרך בה אנו תופשים את עצמנו. להיפתח לפרספקטיבה שעושה לנו סדר ונותנת כוח להתמודד, להשפיע, וליצור את חיינו באופנים שלא תפשנו קודם כאפשריים.

והבונוס? ככל שהתודעה מתרחבת, כך גם המודעות שלנו יכולה לגדול ולנוע מעבר לתקרת הזכוכית של המימוש העצמי, ולצאת מהנטייה לעיסוק-יתר בעצמי."

גיא מדגיש – ״זכרו שכשאתם ניגשים לתהליך התפתחות והעצמה אישית, חשוב לטפח את הצדדים התודעתיים שלכם, את הרוח שלכם, ולשים על כך משקל. ממש כפי שאתם מטפחים את הצדדים הגשמיים שלכם.

הקדישו זמן להעמיק את הקשר עם התודעה שלכם ולאפשר לה להרחיב את הדרך בה אתם תופשים את עצמכם ואת חייכם.״

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!