דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שני כ"ג בסיון תשפ"ו 08.06.26
26.9°תל אביב
  • 27.2°ירושלים
  • 26.9°תל אביב
  • 26.1°חיפה
  • 27.0°אשדוד
  • 31.8°באר שבע
  • 37.1°אילת
  • 30.9°טבריה
  • 26.8°צפת
  • 28.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תרבות ומורשת

"אוהב עמו ומדינתו, מסור כל כך": הלך לעולמו יעקב טרנר, ראש עיריית באר שבע ומפכ"ל המשטרה לשעבר

טרנר, בן 89 במותו, היה טייס ומפקד בחיל האוויר, והקים את מוזיאון חיל האוויר | כראש עיריית באר שבע הקים את היכל האמנויות ואת האיצטדיון העירוני | ראש העירייה, רוביק דנילוביץ': "בשנים האחרונות זכינו לארח אותו מספר פעמים בעיר, לחגוג לו יום הולדת ולקחת אותו לסיור בפרויקטים החדשים ברחבי עיר, הוא כל כך שמח והתרגש"

יעקב טרנר ז"ל במוזיאון חיל האוויר (צילום: אבי קדמי, ויקימדיה קומונס)
יעקב טרנר ז"ל במוזיאון חיל האוויר (צילום: אבי קדמי, ויקימדיה קומונס)
דבר
צרו קשר עם המערכת:

הלך לעולמו יעקב טרנר (89), שכיהן בעבר כראש עיריית באר שבע וכמפכ"ל המשטרה. הוא היה טייס קרב בעברו ובין היתר פיקד על בית הספר לטיסה ועל בסיס חצרים והיה ראש מחלקת ההדרכה של חיל האוויר שבלהק אוויר.

טרנר, יליד כפר יונה, התגייס לצה"ל בשנת 1953. הוא החל קורס טיס אך הודח, והצטרף לאחד הקורסים הבאים אותו סיים בהצלחה בשנת 1957. בין השנים 1957–1963 היה טייס קרב בטייסת 109 ("העמק"). ב-1963 עבר להטיס מטוס מיראז' 3 והיה חלק מצוות קליטת המטוס בטייסת 117 ("הסילון הראשונה") בבסיס רמת דוד. בשנים שלאחר מכן שימש כמדריך בבית הספר לטיסה ששכן אז בבסיס תל נוף, ומאוחר יותר מונה למפקד טייסת בבית הספר לטיסה.

טרנר ביום הולדתו ה-85 בעיריית באר שבע (צילום באדיבות העירייה)
טרנר ביום הולדתו ה-85 בעיריית באר שבע (צילום באדיבות העירייה)

במלחמת ששת הימים פיקד על טייסת 107 ("אבירי הזנב הכתום"), שבאותה תקופה הייתה טייסת אוראגן. במהלך המלחמה הוביל טרנר מבנים לתקיפת שדות תעופה במסגרת 'מבצע מוקד'. באחת הגיחות שבה הוביל רביעייה לתקיפת כוח שריון ירדני, נפגע מטוסו מאש נ"מ אך הוא הצליח להנחית את המטוס הפגוע בישראל.

מספטמבר 1967 עד יולי 1969, כולל במלחמת ההתשה, פיקד על טייסת 110 ("אבירי הצפון"), שהייתה טייסת סוד אוויאסיון ווטור. במלחמת ההתשה איבד את שני סגניו, נפתלי פורת ויצחק (אקי) ארצי. בהמשך שירת כמדריך ראשי בבית הספר לטיסה וכמפקד טייסת תעופה בתל נוף. ב-1972 מונה למפקד בית הספר לטיסה.

במהלך מלחמת יום הכיפורים לחם טרנר כטייס פנטום בטייסת 107, שפעלה באותן שנים מבסיס חצרים. 

לאחר לימודי תואר ראשון במדעי ההתנהגות באוניברסיטת בן-גוריון, מונה ב-1975 לראש מחלקת ההדרכה של חיל האוויר שבלהק אוויר.

ב-1977 הוענקה לו דרגת תת-אלוף, ובשנים 1977–1981 פיקד על בסיס חצרים. תפקידו הבא היה כראש להק כוח אדם של חיל האוויר (1981–1985) שאחריו השתחרר מצה"ל בדרגת תא"ל לאחר 32 שנות שירות. כטייס קרב ביצע טרנר מעל 300 גיחות מבצעיות.

טרנר יזם והקים את מוזיאון חיל האוויר בחצרים, אותו ניהל מיום הקמתו ועד 2015. 

הקים את משטרת התנועה הארצית ואת היחידה האווירית 

לאחר שחרורו מצה"ל התגייס טרנר למשטרת ישראל, שם כיהן כראש אגף כוח אדם (כיום אמ"ש) בשנים 1985–1989, וכמפקד מחוז מרכז בשנים 1989–1990. ב-1 באפריל 1990 הוענקה לטרנר דרגת רב-ניצב, והוא מונה למפכ"ל העשירי של המשטרה. בשלוש שנות כהונתו כמפכ"ל משטרת ישראל הקים את משטרת התנועה הארצית ואת היחידה האווירית של משטרת ישראל. 

טרנר סיים את תפקידו זה בשנת 1993.

מאז 2002 כיהן טרנר כנשיא הסניף הישראלי של ארגון השוטרים הבינלאומי – IPA.

שתי קדנציות כראש עיריית באר שבע

לפני כהונתו של טרנר כראש עיריית באר שבע, הוא קיבל הצעות להתמודד על ראשות עיריות תל אביב ורמת גן, אך סירב להצעות ואמר: "אם אני אהיה ראש עיר, זה רק של באר שבע". 

בשנת 1998 נבחר לראשות עיריית באר שבע, ובשנת 2003 נבחר לכהונה שנייה. טרנר עמד בראש רשימת "באר שבע 1", רשימה מקומית שנתמכה על ידי מפלגת העבודה. עם הקמת מפלגת קדימה ב-2005 הודיע על תמיכתו בה.

כראש עירייה, טרנר שם לו למטרה להקים שני מבנים שהיו חסרים בעיר: היכל תרבות ואיצטדיון כדורגל. היכל התרבות (משכן האמנויות) הושלם בימי כהונתו, ואילו האיצטדיון נבנה לאחר תום כהונתו והוא נקרא על שמו. כמו כן, השקיע במוסדות חינוך ורווחה בעיר וגייס כספים למיזם פארק נחל באר שבע ולפארק ההייטק.

בבחירות לרשויות המקומיות בשנת 2008, גבר עליו רוביק דנילוביץ'.

דנילוביץ' ספד לטרנר: "ביום עצוב זה אנו נפרדים בכאב גדול מראש העיר השביעי של באר שבע, מפכ״ל המשטרה לשעבר וטייס הקרב תא״ל בחיל האוויר, יעקב טרנר ז״ל. מעל הכל יעקב טרנר היה בן אדם, 'מענטש'. איש אוהב עמו ומדינתו, מסור כל כך, אכפתי ואוהב הבריות. טרנר סימל את הישראלי היפה, זה שלוקח אחריות, לא נרתע לעולם מאתגרים קשים, תמיד מתייצב ראשון לדגל, למען המולדת. 

"תרומתו לעיר באר שבע, באחת התקופות הקשות שלה, היתה אדירה. הוא לא היסס לקבל החלטות קשות וגורליות, לטובת העתיד של המטרופולין. החיוך הכובש שלו, פניו המאירות וטוב ליבו, יחסרו לנו כל כך. בשנים האחרונות זכינו לארח אותו מספר פעמים בעיר, לחגוג לו יום הולדת ולקחת אותו לסיור בפרויקטים החדשים ברחבי עיר. הוא כל כך שמח והתרגש. כבוד לעיר ולמועדון הכדורגל שלנו, הפועל באר שבע, שהאיצטדיון קרוי על שמו. בכל שער אנו זועקים משמחה: This is Turner. טרנר שלנו. תנחומים וחיבוק חם ואוהב לבנים היקרים: איתי, יואב וציקי, שעטפו את אביהם באהבה, במסירות רבה ובחום לאורך כל השנים, במיוחד לאחר מותה של רעייתו האהובה, אריאלה ז״ל. כואבים ועצובים. יהי זכרו ברוך".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!