דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ט באדר ב' תשפ"ד 29.03.24
19.1°תל אביב
  • 17.6°ירושלים
  • 19.1°תל אביב
  • 16.9°חיפה
  • 17.9°אשדוד
  • 19.7°באר שבע
  • 23.6°אילת
  • 15.9°טבריה
  • 19.7°צפת
  • 17.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
פולין

יחסי ישראל-פולין / משלחת פולנית תגיע לישראל בנסיון לפתור את משבר "החוק הפולני"

המשלחת, בראשות סגן שר החוץ הפולני תקיים מפגש עם צוות ישראלי מקביל, בראשות מנכ"ל משרד החוץ | ממשרד החוץ נמסר כי מטרת הדו-שיח היא שימור האמת ההיסטורית ומניעת פגיעה בחופש המחקר והביטוי

ניצולי שואה ופעילים חברתיים מפגינים מול שגרירות פולין נגד החוק הפולני, 8 בפברואר 2018 (תומר נויברג  פלאש90)
ניצולי שואה ופעילים חברתיים מפגינים מול שגרירות פולין נגד החוק הפולני, 8 בפברואר 2018 (תומר נויברג פלאש90)
שי ניר

משלחת פולנית בראשות סגן שר החוץ הפולני תגיע היום (ד') לישראל בניסיון לפתור את המשבר הדיפלומטי בין המדינות שנוצר בעקבות חקיקת החוק האוסר להטיל אחריות על פולין לביצוע פשעים נגד האנושות שביצעה גרמניה בזמן מלחמת העולם השנייה בשטחה. בהודעת משרד החוץ נמסר כי בעקבות שיחה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לראש ממשלת פולין מָטֶאוּש מוֹרָבְיֶיצקי, תגיע מחר המשלחת הפולנית, ובראשה סגן שר החוץ הפולני ברטוש צ׳יחוצקי, לקיום דו-שיח עם צוות ישראלי מקביל, בראשות מנכ"ל משרד החוץ יובל רותם. עוד נמסר כי מטרת הדו-שיח היא שימור האמת ההיסטורית ומניעת פגיעה בחופש המחקר והביטוי. במשלחת הישראלית ישתתפו נציגים ממוזיאון יד ושם, היסטוריונים, משפטנים ודיפלומטים.

מוקדם יותר קיימה ועדת החוץ והביטחון דיון בנושא המשבר מול ממשלת פולין סביב החוק הפולני בהשתתפות מנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם, וההיסטוריונית הראשית של 'יד ושם', פרופ' דינה פורת.

בפתח הדיון סקרה פרופ' פורת את מרכיבי החוק ואת הרקע שהביא לחקיקתו. לדבריה "שורשי החוק הוא בספר שהוציא ההיסטוריון פרופ' יאן טומאש גרוס ב-2006, שתיאר כיצד הפולנים בעיירה ידוובנה רצחו מעל 1,000 משכניהם היהודים, ללא עזרת הנאצים או כל גורם אחר. הוא הוציא עוד 3-4 ספרים כאלה שהעלו את קצפם של הפולנים ומאז החלו לקדם חוקים שימנעו פרסומים כאלה". עוד הוסיפה כי בחקיקת החוק ובפעולות נוספות שמתבצעות במדינה מנסים הפולנים להשוות את הסבל הפולני בתקופת המלחמה לזה היהודי. "לדעתי יש כאן עניין כלכלי פיננסי. ראשית, היהודים קיבלו פיצויים מהגרמנים והפולנים לא. בנוסף, גופים יהודיים וקבוצות שונות מבקשות כיום להחזיר את הרכוש היהודי שאבד בתקופת השואה. האוכלוסייה היהודית הייתה אז כ-10% מאוכלוסיית פולין ומדובר בהיקף עצום של רכוש פרטי וציבורי. מבחינתם – אם לא פגענו בהם לא צריך להחזיר. הם לא חלמו שתהיה תגובה כל כך קשה נגדם".

מבחינת הליך החקיקה הסבירה פורת ש"נשיא פולין חתם על החוק אבל העביר את זה לבית הדין לחוקה כדי לבדוק האם החוק תואם את החוקה או פוגע בה והאם יש מקום לפסילה או תיקונים". עם זאת ציינה כי "באחד המהלכים לקראת החוק החליפו את השופטים בבית הדין ואלה שיושבים שם עכשיו הם מטעם הממשלה הנוכחית".

ח"כ איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני), מיוזמי הדיון, אמרה כי "המסר הישראלי חייב להיות חד משמעי, כי מכאן אנחנו עלולים לראות חוקים נוספים ותופעות נוספות של הכחשת שואה".

בהתייחס לטענות על התגובה הישראלית הרפה אמר מנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם: "הבענו את התנגדותנו לחוק בצורה ברורה לאורך כל הליך החקיקה, אבל כשאתה מנהל מאבק אתה לא מתחיל בתותח, יש קודם כל אקדח. לשגרירה יש תפקיד ויש ערך משמעותי שהיא תהיה באירועים ותגיד את הדברים בפומבי. היא מצליחה לחלץ אמירות חשובות מדמויות מפתח. כשראינו שהדברים לא מתקדמים לשביעות רצוננו שלחנו אותה לשר המשפטים הפולני ובעקבות אותו קשר הוא יצא בשישי האחרון באמירה פומבית שלא תהיה ענישה כלפי עדי היסטוריה, חוקרים ועיתונאים שמצטטים עובדות כואבות על ההיסטוריה הפולנית".

בסיכום הדיון הכריז יו"ר הוועדה ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) כי "כוועדה לא נרפה מהסיפור הזה, לא מהממשלה ולא ממשרד החוץ ולא ניתן לחוק הזה לעבור. נעשה הכל כדי שהפשע הזה ימוגר, זו חובתנו כאזרחים ישראלים יהודים, וזה אחד ההבדלים הכי משמעותיים בין להיות יהודים בלי או עם מדינה. הפולנים יכולים לחוקק חוקים אבל לא יוכלו לחוקק חוק שישכיח את השואה וההיסטוריה שלנו, את זה לא ניתן".

במוצאי שבת האחרונה הודיע משרד החוץ כי ה"חוק הפולני" הוקפא ולא ייושם בשלב זה. החוק אמור היה להיכנס לתוקפו בראשון במרץ וכעת לא ברור מתי ואם הוא יאושר. החוק כזכור אוסר על התייחסות למחנות הריכוז וההשמדה הגרמניים שעל אדמת פולין כ"מחנות פולניים", ואוסר על האשמת האומה הפולנית בשותפות לפשעים הנאציים. ההקפאה תימשך עד שבית הדין החוקתי יכריע בנושא.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!