אקזיט גדול הוכרז היום (ב') בחברת פרוטרום הישראלית, בסכום של 7 מיליארד דולר. החברה תירכש ע"י ענקית בתחום ייצור חומרי הטעם והריח – תאגיד IFF. ענף חומרי הריח והטעם העולמי נוטה לעבור סבבים של מיזוגים ורכישות. IFF היא התאגיד השני בגודלו בתחום, ושווי מניותיו כעת עומד על 11 מיליארד דולר. התשלום יבוצע במזומן (67%), ובמניות (33% בלבד). הזינוק בערכה של פרוטרום התרחש בשנים האחרונות, כאשר בשנת 2014 עוד הייתה מתומחרת בשווי של 6 מיליארד שקל בלבד, שווי שיא לאותו הזמן. לפי אתר החברה, יש לה מפעלים ב-13 ארצות והיא מוכרת מוצרים בכל רחבי העולם.
חברת פרוטרום הישראלית היא בעצמה תאגיד גדול בתחום ייצור חומרי טעם וריח. לקוחותינ העיקריים הם יצרניות מזון ענקיות כמו נסטלה ופרוקטר אנד גמבל. הרכישה תיצור את התאגיד הגדול בתחום, מעל חברת ג'יוודאן השוויצרית. אורי יהודאי, נשיא ומנכ"ל פרוטרום השתתף בשבוע שעבר בוועידת כלכליסט וסיפר על דרכו במפעל: "הצטרפתי לפרוטרום לפני 33 שנים כשהייתה פעילות בתוך חברה אחרת עם מחזור של 3 מיליון דולר. הבאנו אותה לחברה אחרת בשילוב 70 רכישות שעשינו והיד נטויה. פרוטרום נמצאת במקום הטוב ביותר שהיתה בו אי פעם, גם מבחינת הנהלה, מיצוב בשווקים, צנרת רכישות בשווקים". המכירה נעשית במחיר הגבוה יותר ב-15% משווי מניות החברה בבורסא בתל אביב, ויוצרת את המכירה השנייה בגודלה בהיסטוריה של ישראל.
העסקה אושרה באסיפות של שתי החברות ותיצור את החברה השנייה בגודלה בבורסה הישראלית. למרות שהעסקה מחזקת את מיצובה של פורטרום-IFF בשוק העולמי היא מחלישה את זיקתה לישראל. בעוד שהחברה איננה מוכרת מוצרים לציבור הרחב, יצרני המזון מכירים אותה היטב בשל ההישענות הגדולה של תעשיית המזון הישראלית על מוצרי טעם וריח שלה.
פרשה שיותר מוכרת לציבור היא מפגעי הריח שנבעו ממפעל פרוטרום במפרץ חיפה בעשור הקודם. מכיוון שמדובר בתאגיד עולמי אחד הרוכש תאגיד עולמי אחר, עולה השאלה מה היא זיקתה של פרוטרום לכלכלה הישראלית. מאחר שחלק ממניותיה נסחרות בישראל, הרי שגם חסכונות הציבור מושקעים בחלקם במניה זו, וכן יש לעסקה היבטי מס. מבחינת ייצור ותעסוקה, מצבה של פורטרום דומה למצבה של טבע – חברה אשר מקורה בישראל, אך שיקוליה הם עולמיים, ולא קשורים לצרכיי המשק הישראלי.