דו"ח חדש של ארגון העבודה הבינלאומי מגלה כי 2 מיליארד בני אדם ברחבי העולם עובדים באופן לא פורמלי, רובם במדינות המתפתחות והצומחות. רובם חסרי הגנה סוציאלית, ללא זכויות בעבודה ונטולי תנאי עבודה הוגנים.
הדו"ח 'נשים וגברים בכלכלה הבלתי רשמית: תמונה סטטיסטית', סקר יותר מ-100 מדינות ברחבי העולם, ומצא כי שני מיליארד בני אדם – יותר מ -61% מהאוכלוסייה המועסקת בעולם – מתפרנסים בכלכלה הבלתי רשמית.
על פי ממצאי הדו"ח באפריקה 85.8% מכלל התעסוקה היא בלתי פורמאלית. באסיה ובאוקינוס השקט השיעור עומד על 68.2%, במדינות ערב 68.6%, במדינות אמריקה 40.0% ובאירופה ומרכז אסיה 25.1%. בשוק העבודה הדמוקרטי הגדול בעולם – הודו, 93% מהעובדים הם בסקטור הבלתי פורמאלי.
לתופעת הכלכלה הלא פורמאלית ולעובדים בה פנים רבות – הם עבודה ללא תלוש ותשלום מיסים, ביחסי עובד מעביד הקיימים בניהם המדינה לא מתערבת כך שאין אכיפה על חוקי עבודה או התייחסות אליהם כלל. תחת תופעת של מעבר לכלכלת שירותים, חלקים בשרשרת הייצור הנעשים תחת קבלן, כמו בנייה לדוגמא יכולים לעבור להיות לא פורמאלים. תנאי עבודה של תשלום גלובאלי ללא קשר לשעות, ללא כל הפרשות לתנאים סוציאלים מעבר ליום העבודה של כאן ועכשיו, ניצול על כל צורותיו כולל עבודות בכפייה, ניצול מיני וגזירת ערך עודף גבוה מאוד משעת העבודה של הפועל.
בחברות בהן שוק העבודה איננו מכוון ומפוקח על ידי המדינה, בנות ובני האדם עדיין מוצאים דרכים להרוויח כסף. לעיתים על ידי מכירה של שירותים כמו תיקון נעליים ברחוב, נהיגת ריקשה, קליעת סלים, עבודות חקלאות כמו גידול פולי קאקאו או עבודה בשדה. התופעה פחות מוכרת בישראל, אך היקפה העולמי מדהים.
רמת ההשכלה היא גורם מפתח המשפיע על רמת האי-פורמליזם. בעולם, כאשר רמת ההשכלה עולה, אחוז העיסוק בעבודות לא פורמאליות יורד, טוען הדו"ח. אנשים בעלי השכלה תיכונית או קורסי הכשרה ומעלה נוטים לעסוק פחות בעבודות לא פורמלית בהשוואה לעובדים שאין להם השכלה רשמית בכלל או השכלה יסודית. סיכוייהם של אנשים החיים באזורים כפריים גדול פי 2 לעסוק בעודות לא פורמאליות מאשר אלו החיים באזורים עירוניים.
יש מה לעשות
שניים ממחברי הדו"ח, פירנצה בונה וויקי ליונג, מציינים כי בעוד שלא כל העובדים הלא פורמליים הם עניים, העוני הוא גם גורם וגם תוצאה של עבודה לא פורמלית. "הדו"ח מראה כי העניים מתמודדים עם שיעור גבוה יותר של תעסוקה לא פורמלית".
"יש צורך דחוף בהתמודדות עם אי-פורמליזם. עבור מאות מיליוני עובדים, אי-פורמליזציה פירושו היעדר הגנה סוציאלית, זכויות בעבודה ותנאי עבודה הוגנים, ולארגונים זה אומר פריון נמוך וחוסר נגישות למימון (פיננסים)", אומרת החוקרת בונה. "נתונים על נושאים אלה הם קריטיים לעיצוב מדיניות מתאימה ומשולבת המותאמת למגוון המצבים והצרכים".
"לקיום אי-פורמליזציה בצורה גבוהה על כל צורותיה יש השלכות שליליות מרובות על עובדים, ארגונים וחברות ובפרט, היא מהווה אתגר גדול למימוש חזון עבודה הגונה לכל ופיתוח בר-קיימא כולל", אמר רפאל דיז דה מדינה, מנהל מחלקת הסטטיסטיקה של ארגון העבודה הבינלאומי.