בעבר עובדים היו יוצאים על חשבון המעסיק לנופש שנתי בבית הבראה, אחד מני כמה מפוארים (במונחים הצנועים של אז) שהיו פזורים ברחבי הארץ, ואשר רובם היו אף בבעלות ההסתדרות.
מאז, קרנם של בתי ההבראה ירדה ואולם המעסיקים עדיין מחויבים בתשלום "דמי הבראה" שנתיים והתשלום משולם לעובד, בין אם הוא יוצא להבראה בפועל ובין אם לאו, והעובד אף לא נדרש להוכיח כי השתתף בנופש כתנאי לתשלום דמי ההבראה.
דמי הבראה משולמים בהתאם להוראות של הסכם קיבוצי כללי בין ההסתדרות לבין ארגוני המעסיקים וגובה ערך יום הבראה מתעדכן מעת לעת בחתימה מחודשת על ההסכם אשר מורחב בצו הרחבה על ידי שר העבודה ומוחל על כל המשק.
מתי זכאים העובדים לדמי הבראה?
דמי הבראה ישולמו בחודשי הקיץ בין החודשים יוני לספטמבר ואולם בלא מעט מקומות עבודה ימי ההבראה משולמים באופן יחסי מדי חודש בחודשו (בשורה נפרדת בתלוש השכר ורק בהסכמה מפורשת של העובד. במקרה שאין הסכמה מפורשות תקום לעובד זכות תביעה נגד המעסיק) וגם עדיין ניתן למצוא מעסיקים אשר מוציאים את העובדים לנופש בפועל.
מי זכאי לדמי הבראה?
רק עובד במשרה מלאה או חלקית אשר השלים לפחות שנת עבודה אחת אצל המעסיק יהיה זכאי לדמי הבראה.
מהו גובה דמי ההבראה?
כיום במגזר הפרטי גובה דמי הבראה הוא 378 ₪ ליום ובמגזר הציבורי הוא 424 ₪ ליום.
כמה ימי הבראה מגיעים לעובד?
מספר ימי ההבראה מחושבים בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה. עובד עם ותק של שנה אחת זכאי לחמישה ימי הבראה; עובד עם ותק של בין שנתיים לשלוש שנות עבודה זכאי לשישה ימי הבראה; עובד עם ותק של בין ארבע שנים לעשר שנים זכאי לשבעה ימי הבראה; עובד עם ותק של אחת עשרה שנים עד חמש עשרה שנים זכאי לשמונה ימי הבראה; עובד עם ותק של שש עשרה שנים עד תשע עשרה שנים זכאי לתשעה ימי הבראה ועובד עם ותק של עשרים שנים ומעלה זכאי לעשרה ימי הבראה.
במקומות עבודה מאורגנים עם הסכם קיבוצי מיוחד, בדרך כלל גובה יום הבראה ומספר ימי ההבראה להם זכאים העובדים הוא גבוה יותר.
מה גובה ימי ההבראה ומספר ימי הבראה להם זכאי עובד המועסק בהיקף משרה חלקית?
גובה יום הבראה לעובד במשרה חלקית לא שונה מגובה יום הבראה לעובד במשרה מלאה ואולם עובד במשרה חלקית יהיה זכאי למספר ימי הבראה בהתאם להיקף משרתו בלבד. כך למשל, עובד אשר השלים שנת עבודה אחת והמועסק בחצי משרה יהיה זכאי ל-2.5 ימי הבראה במקום חמישה ימי הבראה.
מה קורה אם עובד מתפטר או מפוטר?
במקרה של סיום ההעסקה בטרם תשלום בפועל של ימי ההבראה, העובד יהיה זכאי לפדיון ימי ההבראה המגיעים לו באופן יחסי במועד סיום עבודתו.
תקופת התיישנות בת שנתיים שהיתה קיימת בהסכם הקיבוצי ובצו ההרחבה בוטלה והוחלפה בתקופת התיישנות של שבע שנים אבל עם כמה הוראות מעבר:
מי שהועסק אצל מעסיק שחבר באחד מארגוני המעסיקים החתומים על ההסכם קיבוצי הכללי:
- אם פוטר או התפטר לפני 10.7.2016 (מועד החתימה על התיקון להסכם הקיבוצי הכללי, המאריך את תקופת ההתיישנות) – הוא יכול לתבוע פדיון דמי הבראה עבור השנתיים האחרונות לעבודתו בלבד.
- אם פוטר או התפטר לאחר 10.7.2016 – הוא יכול לתבוע פדיון דמי הבראה עד שבע השנים האחרונות.
מי שהועסק אצל מעסיק שאינו חבר באחד מארגוני המעסיקים החתומים על ההסכם הקיבוצי הכללי:
- אם פוטר או התפטר לפני 8.1.2017 (מועד כניסת התיקון לצו ההרחבה לתוקף, המאריך את תקופת ההתיישנות) – הוא יוכל לתבוע פדיון דמי הבראה עבור השנתיים האחרונות בלבד.
- אם פוטר או התפטר לאחר תאריך זה – הוא יוכל לתבוע פדיון דמי הבראה עבור שבע השנים האחרונות.