לאחרונה סגר משרד הבריאות את בית האבות "בית חוסן" בנהריה. לאחר חמש ביקורות שביצעו פקחי המשרד עלו ממצאים חמורים על הזנחה קשה וסכנת חיים הנשקפת לקשישים בבית האבות במרכז העיר. הפקחים דיווחו על חדרים מטונפים, קשישים שהוזנחו שעות ארוכות מבוססים בצואה ושתן. נמצא מחסור קשה בכח אדם סיעודי, אוכל ירוד ורוב המטופלים, נשים וגברים כאחד, שכבו עירומים במיטותיהם. חלק גדול מהקשישים סבלו מגרדת בעור (סקביאס). "בית חוסן" מוגדר כבית אבות סיעודי שלפי החוק היה צריך לספק שירות מקצועי איכותי לדייריו. בין הדיירים נמנים ניצולי שואה, קשישים עריריים וחסרי בית. רק לארבעה מדיירי המקום יש קרובי משפחה בעוד שלאחרים מונו אפוטרופוסים – עורכי דין ועמותות שונות שאמורים להשגיח על מצבם.
לא נכנס לכל הפרטים המעציבים של הקשישים שהוזנחו, אבל על אלה שניצלו מתופת השואה והושפלו עירומים בצואתם, הלב נכמר ובוכה. כל האירוע המשפיל של "בית חוסן" היה יכול להימנע מלכתחילה לו היו מגדירים מספר מהלכים הכרחיים מוקדמים.
- יש לארגן את בתי האבות הסיעודיים באשכולות קטנים של 5 מוסדות בפיקוח שבועי של משרד הבריאות. לא נכון לנהל את הפיקוח לפי אגפים אזוריים רחבים ( צפון, מרכז, דרום) בשל מחסור במפקחים המגיעים אחת לחודש לביקורת קצרה.
- קיים צורך להתקין מערכות צילום ופיקוח בכל בתי אבות הסיעודיים כדי שיהיה מרכז פיקוח פעיל 24 שעות. מרכז כזה יגרום למטפלים להימנע מאלימות ולתת טיפול שוטף טוב יותר בידיעה שישנה עין משגיחה.
- חובה לדרוש מהאפוטרופוסים לבקר את הקשיש לפחות אחת לחודש ולדעת את מצבו. אם האפוטרופוס הוא עו"ד או בן משפחה שזנח את הקשיש לאנחות ולא טרח לבקרו תקופה ארוכה, יש לדאוג להחלפתו. צריך לבצע בדיקה במשרדי האפוטרופוס הכללי לגבי מצב הזקנים והאפוטרופוסים ולוודא האם נמסרו דוחות מצב ועדכונים בזמן סביר. לפחות אחת לרבעון.
- משרד הבריאות צריך לבצע מיפוי של בתי אבות סיעודיים בכל הארץ ולתת להם דירוג פנימי. המשרד יודע מי הם בתי האבות המועדים לבעיות והוא יכול להשגיח עליהם ביתר קפדנות.
- ראוי שמשרד הבריאות, לאור חשיפת מספר מקרים קשים של אלימות והזנחת קשישים, ידאג להקים רשות פיקוח שתתמקד בסיעוד, עבודה סוציאלית, משפטים וגרונטולוגיה, ותקבע סטנדרטים ברורים למתן רישיונות או שלילתם מבתי האבות. הרשות תתערב גם במקרים שבני משפחה ואפוטרופוסים מצביעים על הזנחה ובעיות. על פי נתוני משרד הרווחה ב- 2016 טופלו למעלה מ – 5000 מקרי התעללות בקשישים בגילאי 82 עד 91. מדובר בנתון מזעזע המחייב הקמת רשות פיקוח בעלת סמכויות ויכולת פעולה.
ארגון הבריאות העולמי מגדיר הזנחת קשישים "ככשל במילוי מחויבות החברתית של הסביבה והמשפחה". ישנם קשישים שסובלים מהתעללות נפשית שהיא פחות מדווחת לציבור. כדי להימנע מפגיעה בקשישים חובה על המשפחות לבקרם יותר ועל האפוטרופוסים להתנהל במקצועיות כפי שהחוק וחובתם האישית מחייבת. כגרונטולוג ותיק אני מאמין שביצוע צעדי המניעה בצירוף ערנות של המעורבים יקטינו את האכזריות כלפי הקשישים הסיעודיים. רצוי שצעדי המניעה יתבצעו בהקדם.
ד"ר אבי ביצור, גרונטולוג, מרצה בכיר במל"א-המרכז ללימודים אקדמיים, לשעבר מנכ"ל משרד הגמלאים