דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25.04.24
22.8°תל אביב
  • 22.2°ירושלים
  • 22.8°תל אביב
  • 20.3°חיפה
  • 20.7°אשדוד
  • 18.3°באר שבע
  • 26.1°אילת
  • 21.8°טבריה
  • 20.3°צפת
  • 21.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל

האח הגדול / מה הקשר בין השבתת הממשל בארה"ב, פנדות, כוכבי רשת ומשחקי הכס?

השבתת הממשל בארה"ב פוגעת גם בגן החיות הלאומי, וזה משפיע על חייהן של הפנדות החיות בו | הפנדות הן כוכבות רשת עם עוקבים רבים, אך הן בכלל רכוש סין | כוכב רשת נוסף בגן הוא החולד העירום, ולא רק שמו מזכיר את משחקי הכס | זווית קצת אחרת על ה-shutdown האמריקאי

הפנדות מיי צ'יאנג וגורה ביי ביי בשעת אכילה בפארק הזואולוגי הלאומי של וושינגטון. ארכיון (Photo by Linda Davidson / The Washington Post via Getty Images)
הפנדות מיי צ'יאנג וגורה ביי ביי בשעת אכילה בפארק הזואולוגי הלאומי של וושינגטון. ארכיון (Photo by Linda Davidson / The Washington Post via Getty Images)
מור הופרט
מור הופרט
סביבה ואופנה
צרו קשר עם המערכת:

השבתת הממשל בארה"ב נמשכת זה השבוע השלישי, ופתרון למשבר לא נראה באופק. בעוד שמאות אלפי עובדי ציבור לא מקבלים את משכורותיהם ואזרחים רבים מתקשים לקבל שירות וסיוע מסוכנויות פדרליות, עולה כעת גם השאלה: מי יאכיל את הפנדות בגן החיות הלאומי? לתשובה לשאלה ישנם גם השלכות פוליטיות ודיפלומטיות הרות גורל שכן הפנדות הענקיות הן בכלל רכושן של ממשלת סין.

פנדה ענקית אוכלת. ארכיון למצולמת אין קשר לכתבה (צילום: Shutterstock)
פנדה ענקית אוכלת. ארכיון למצולמת אין קשר לכתבה (צילום: Shutterstock)

ביום רביעי האחרון הודיעה הנהלת הפארק הזואולוגי הלאומי של וושינגטון, שהוא חלק מרשת המוזיאונים של הסמית'סוניאן- הפועל בין היתר בעזרת כספים פדרליים, כי הוא נאלץ לסגור את שעריו עקב ההשבתה המתמשכת. עד כה פעל גן החיות על שאריות תקציביות לא מנוצלות משנת 2018, אולם המשך ההשבתה הוביל את מנהלי הפארק להכריז על סגירת צעדיו למבקרים. בנוסף הודיעה הנהלת גן החיות על סגירת מצלמות הרשתות הפופולריות המתעדות את חייהן של שלל החיות בפארק ובראשן שלושת הפנדות השוכנות בו, הנקבה מיי צ'יאנג (Mei Xiang), הזכר טיאן טיאן (Tian Tian) והצאצא שלהם ביי ביי (Bei Bei).

דיפלומטית דובי הפנדה

המראה העגלגל והתינוקי של הפנדות, לצד נטייתן לשבת ישיבה זקופה, הבוהן הנגדית בגפות הקדמיות שלהן המאפשרות להן לאחוז בבמבוק באופן המזכיר יד אנושית, תרמו רבות להעלאת קרנם של דובי הפנדה. אלו נהפכו ברבות השנים גם לנערי הפוסטר של ארגונים וקמפיינים לשימור בעלי חיים בסכנת הכחדה.

עובדה זו הובילה את ממשלת סין להשתמש בפנדות כנשק דיפלומטי ראשון במעלה ולפתח דוקטרינה שלמה ביחסי החוץ שלהם- 'דיפלומטית דובי הפנדה'. למעשה כל הפנדות בעולם הן רכושה של ממשלת סין. בטבע חיות הפנדות אך ורק בשטחי ההרריים של סצ'ואן וטיבט המצויים תחת שליטתה הריבונית של סין. כל 58 הפנדות החיות בשבי, ב-26 גני החיות השונים הפזורים על 18 מדינות, נמצאות למעשה בהשאלה מסין. זאת בתמורה לתשלום שנתי של כמיליון דולר המיועדים למימון מאמצי השימור של כ-2,000 הפנדות החיות כיום בטבע ומספרם מתאושש בהדרגה. בנוסף קובעים חוזי ההשאלה כי על הגורים הנולדים בשבי במדינות זרות להישלח חזרה לסין בתוך 4 שנים כדי להצטרף לגרעין הרבייה של אוכלוסיות הפנדות הסובלות כידוע ממגוון גנטי מצומצם מאד, דבר המעמיד אותה בסכנה.

דובי פנדה במכרז הרבייה בסצ'ואן, סין (צילום: Shutterstock)
דובי פנדה במכרז הרבייה בסצ'ואן, סין (צילום: Shutterstock)

מחקר של אוניברסיטת אוקספורד ב-2013 מצא כי ישנה התאמה רבה בין מדינות שחתמו עם סין על הסכם סחר חופשי או מספקות לה משאבים חיוניים וטכנולוגיות, לבין חתימה על הסכמים להשאלת פנדות. בין המדינות הללו ניתן למנות את ארה"ב, גרמניה, צרפת, בלגיה, דרום קוריאה, יפן ועוד. שני דובי הפנדה הראשונים להגיע לארה"ב, לפארק הזואולוגי הלאומי בוושינגטון, הגיעו בעקבות ביקורו ההיסטורי של ניקסון בסין בשנת 1972.

המצטרפת האחרונה לשורת המדינות היא פינלנד, שקיבלה את שני דובי הפנדה שלה בינואר 2018. בסמוך לחתימה על הסכם ההשאלה הצהירה ממשלת פינלנד על קבלתה ותמיכה במדיניות 'סין האחת'. מדיניות זו אותה מנסה סין להכפיף על העולם קובעת כי טאיוואן איננה מדינה עצמאית אלא חלק מסין אחת גדולה.

השנה יחגוג ביי ביי את יום הולדתו הרביעי, ובכך תיפתח לסין האפשרות לדרוש את חזרתו לסין. מלחמת הסחר בין סין לארה"ב עדיין מתנהלת בעוצמה רבה, ולא מן הנמנע כי סין לא תהסס להשתמש בביי ביי כדרך למשמע את הממשל האמריקאי בראשות טראמפ. בעבר דרשה סין את החזרתו לסין של אחיו הגדול של ביי ביי בסמיכות לפגישתו של נשיא ארה"ב אובמה עם הדאלי לאמה, מנהיג טיבט הגולה, וחתימת הסכם נשק עם טאיוואן, שני מהלכים דיפלומטיים שסין לא רואה בעין יפה.

כוכבי רשת מפתיעים

כאמור, אחד הצעדים שמשך את מרבית תשומת הלב הציבורית היה סגירת מצלמות הרשת המתעדות את חייהן של הפנדות באדיקות סטייל האח הגדול. באופן מעניין במיוחד, מצלמת הרשת השנייה בפופולריותה לאחר הפנדות הגדולות, היא דווקא המצלמה המתעדת את חייה של מושבת החולד העירום. זהו יונק מכרסם עיוור וחסר שיער ושומן, החי בטבע במעמקי האדמה. בחודשים האחרונים, לאחר מותה של המלכה הקודמת, התרחש מאבק שליטה עז סטייל משחקי הכס בין מספר נקבות שהתיימרו לשלוט במושבה.

בדצמבר האחרון ביססה לבסוף אחת הנקבות את שליטתה על המושבה בכך שהצליחה להוליד גורים, זכות השמורה בלעדית למלכת החולדים. בדרכה ל'כס הברזל' של החולדים גברה והרגה המלכה החדשה את ארבעת הטוענות האחרות לכתר, בדרמה שתודעה בשידור חי במצלמות גן החיות והעלתה פלאים את שיעורי הרייטינג של אותם מכרסמים. לא בטוח שבימים כתיקונם הם היו יכולים להיות מוגדרים כ"עוברים מסך".

בכל מקרה, ולאחר שהשארנו אתכם במתח עד כה, הנהלת גן החיות הבטיחה כי למרות ההשבתה וסגירת השערים, עובדי הגן ימשיכו להגיע לעבודה מדי יום ולהאכיל, לנקות ולטפל בכלל בעלי החיים בו, לרבות הפנדות הענקיות. צד חיובי לשקט לו זוכים הדובים המורגלים באלפי מבקרים מדי יום הוא ההזדמנות המתאפשרת לצוות הרפואי לבצע סדרת מבדקים ומעקבים אחר הפנדות. המכורים לצפייה אינטרנטית בפנדות יכולים להירגע, מצלמת הרשת בכלוב הפנדות בגן החיות בסאן דייגו עדיין משדרת.

לצערנו הרב את תגובתן של הפנדות לכתבה לא ניתן היה להשיג לפי שעה.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!