דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ח באדר ב' תשפ"ד 28.03.24
27.2°תל אביב
  • 27.2°ירושלים
  • 27.2°תל אביב
  • 25.3°חיפה
  • 26.6°אשדוד
  • 33.5°באר שבע
  • 33.5°אילת
  • 30.4°טבריה
  • 23.1°צפת
  • 31.2°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
אלימות בספורט

הטרדות בספורט / נשיא קוריאה הדרומית מגיב לריבוי הדיווחים על הטרדות של ספורטאיות

בעקבות האלופה האולימפית, שים סוק-הי, ספורטאיות דרום קוריאניות חושפות מקרים של אלימות פיזית, נפשית ואף מינית | הנשיא מון: "המקרים חושפים את הצד המזוהם של קוריאה הדרומית כמעצמת ספורט"

האלופה האולימפית שים סוק-הי (צילום: Minas Panagiotakis - ISU/ISU via Getty Images)
האלופה האולימפית שים סוק-הי (צילום: Minas Panagiotakis - ISU/ISU via Getty Images)
ליאור ברטל
ליאור ברטל
כתב ספורט
צרו קשר עם המערכת:

נשיא קוריאה הדרומית, מון ג'יאה-אין, קורא לחקירה יסודית של הטענות על תקיפות מיניות  בידי בכירים בקהילת הספורט במדינה. במהלך מסיבת עיתונאים ביום שני הודיע נשיא המדינה על רפורמה במבנה ארגון והנהלת הספורט במדינה. "ההתבטאויות האחרונות על אלימות ותקיפה מינית. חושפות את הצד המזוהם של קוריאה הדרומית כמעצמת ספורט. אסור לנו לאבד את ההזדמנות הזאת לרפורמה". לפי הנתונים הרשמיים ב-4 השנים האחרונות דווחו 124 מקרים של אלימות פיזית ומינית, כולל 16 מקרי אונס באגודות הספורט השונות במדינה.

תיבת הפנדורה נפתחה לפני חודש כאשר בעיניים דומעות סיפרה האלופה האולימפית שים סוק-הי בת ה-21 על ההתעללות המינית, הפיזית והנפשית שעברה מגיל 7 מצד המאמן שלה צ'ו ג'אה-ביום. סוק-הי זכתה בארבע מדליות אולימפיות, כולל שתי מדליות זהב במשחקי החורף האולימפיים בסוצ'י 2014 ובתחרות הביתית בפיונגצ'אנג 2018 בהחלקה קבוצתית של 3,000 מטר.

במהלך הדיון המחודש של בית המשפט, נפתחה לראשונה באופן פומבי הפרשה והעניקה הצצה קטנה לצד האפל בספורט הדרום קוריאני שלצד אלימות פיזית ונפשית כלל גם אלימות מינית. בחודש האחרון הצליחו בארגון עורכי הדין "Solidarity for Young Skaters" לשכנע קבוצה של שש מחליקות קרח נוספות להתלונן על התעללות פיזית ומינית כנגד מאמן נוסף בנבחרת ההחלקה המהירה.

עורך הדין יאו צ'אן-האנג טוען כי המקרה של שים הוא רק קצה הקרחון. בראיון לעיתון מקומי הוא מספר על קבוצת מחליקות קרח שמפחדות להעיד באופן פומבי על הפגיעות שהן עברו. "הן מפחדות שזה יגמור את הקריירות שלהן בספורט."

צ'ו ג'אה-ביום הודה במשטרה כי היכה את שים סוק-הי ועוד שלושה ספורטאים אחרים במחנה האימונים שלהם, כדי "לשפר את ביצועיהם" וקיבל עשרה חודשי מאסר בגין תקיפה במשפטו באוקטובר. לאחר ששמע את גזר הדין, החליט לערער על העונש, שנראה מבחינתו קיצוני מדי. סוק-הי לא העידה במשפט המקורי מחשש להתעמת איתו. "אבל היום גייסתי אומץ כי חשבתי שאני צריכה לומר את האמת", סיפרה לפני כחודש.

סוק-הי אזרה את האומץ וסיפרה במהלך המשפט החוזר על ההתעללות הקשה שעברה במשך 14 שנים מידי המאמן שלה. "מאז שהייתי בת 7 הוא היה מתעלל בי פיזית ומילולית. פעם אחת הוא הכה אותי עם מקל הוקי ושבר לי את האצבעות". במקרה אחר השליך עליה ארגז של מסמרי מתכת ופצע אותה במצח. רק שבועות לפני האולימפיאדה של פיונגצ'אנג, "הוא בעט וחבט בי בכל כוחו, בייחוד בראשי, וחשבתי שיכולתי למות כאן", סיפרה.

https://twitter.com/BobsSeeds/status/1085183865012940801

במהלך המשפט סיפרה סוק-הי כי פחדה במשך שנים ארוכות להתלונן על האלימות הקשה, כי ג'אה-ביום איים עליה שיחסל את הקריירה הספורטיבית שלה. קוריאה הדרומית ידועה בנוקשות ובתחרותיות שמשפיעות על אורחות החיים במדינה. אותה הנוקשות מופיעה גם באימוני הספורט האולימפי וגולשת לא פעם להתעללות פיזית ומילולית. הספורטאים נמנעים מלהתלונן על ההתעללות מתוך הפחד להיראות כחלשים ולפגוע בקריירה המקצועית שלהם.

האלימות הקשה לפני האולימפיאדה בפיונגצ'אנג הותירה אותה מבוהלת ועם זעזוע מוח. במהלך המשפט האשימה את מאמנה בכך שהשפיע על הביצועים שלה במשחקים, במהלכם לא הצליחה לשחזר את הזכייה במדליות הכסף ב-1,500 מ' והארד ב-1,000 מ' בהן זכתה באולימפיאדת סוצ'י 2014.

לצד משפטו של ג'אה-ביום, בתחילת החודש שוחרר מאמן נבחרת קרלינג הנשים המפתיעה של קוריאה הדרומית, בעקבות מה שהוגדר באופן רשמי על-ידי איגוד הקרלינג המקומי כ"יחס מנצל ופוגעני". שחקניות נבחרת הקרלינג של קוריאה הדרומית שזכו במדליית הכסף באולימפיאדה הביתית, האשימו את מאמנן שאסר עליהן לדבר עם ספורטאים אחרים במהלך האולימפיאדה, לא שיתף אותן בכספי הפרס בו זכו וצנזר את כל המתנות והמכתבים שהאוהדים שלחו להן.

https://twitter.com/techyinks/status/1084782723296825344

האלופה האולימפית לשעבר באין צ'אן-סה הזדעזעה לשמוע על המקרים האחרונים בספורט בו הצטיינה וזכתה במדליית הזהב באולימפיאדת 2006. צ'אן-סה טוענת שהוועד האולימפי הדרום קוריאני לא למד את הלקח משנת 2006, אז היא וחברותיה לנבחרת עוררו סערה כשעזבו את מחנה הנבחרת בטענות לתקיפה פיזית על-ידי צוות האימון.

קוריאה הדרומית התעוררה בחודש האחרון למציאות חדשה. האומץ של שים סוק-הי פתח דיון סוער בספורט הדרום קוריאני על השיטות של מאמני הנבחרות השונות להוציא את המיטב מהספורטאים שלהם. ספורטאיות מפורסמות בענפי הקרלינג, ג'ודו, אומנויות לחימה שונות ועוד מתלוננות בהשראת תנועת #MeToo על מקרי עבר של פגיעה פיזית ומינית על-ידי מאמניהן. כעת הגיע הזמן לעשות חריש עמוק בתרבות הספורט המקומית ולשנות את העיסוק בספורט ברמות הגבוהות ביותר כמקום שמקדש את האדם ולא את ההישגים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!