דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ט באדר ב' תשפ"ד 29.03.24
19.1°תל אביב
  • 17.6°ירושלים
  • 19.1°תל אביב
  • 16.9°חיפה
  • 17.9°אשדוד
  • 19.7°באר שבע
  • 23.6°אילת
  • 15.9°טבריה
  • 19.7°צפת
  • 17.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל

עידן הפוסט-שפע

כולם אומרים שאנחנו חיים בעידן של שפע. לדעתי זה לא נכון. כבר מזמן עברנו משפע לשפע-מוגזם ואנחנו דוהרים לכיוון של הגזמה פראית. כחברה צרכנית, כל ספקי הצרכים רוצים לעשות לנו "וואו". המטרה היא, שנראה את המוצר ונגיד "אני רוצה את זה!" והמטרה האולטימטיבית היא, שנגיד "אני חייבת את זה, ויהי מה". כל משווק יודע שכדי למכור, צריך לענות על צורך.

מה זה צורך?  אוכל הוא צורך בסיסי, חמישים טעמים ליוגורט אינם צורך. יחד עם זאת, טעם "עוגת גבינה" זה וואו  – טועמים ואומרים, "אני חייב את זה".

אנחנו נמצאים היום בעידן ה"פוסט שפע". הגענו לעידן ההגזמה ורואים את זה בכל דבר – בחדשות, באינטרנט, בסמארטפון שגורם לנו להיות טפשים, בטלויזיה ובסרטים עם מין ואלימות וגם באוכל. כולם רוצים להתבלט. כולם מחפשים את הדרך לפרוץ את הגבול בעוד קצת כדי לעשות לנו "וואו". רוצים שה"וואו" יהיה כל כך "וואו" שלא נוכל לסרב לו.  הבעיה היא שהאדם, מטבעו, מסתגל ומהר מאד ה"וואו" נהיה "עוד משהו נחמד". כך עוברים מפריצת גבול לפריצת גבול עד לחברה של הגזמה פראית והתמכרויות.

זה קורה גם באוכל. כדי לעשות לאורחים "וואו" באולמי השמחות, מגישים אוכל בכמויות המיועדות לפי ארבעה מכמות האנשים. כדי להרשים את הילדים ביום ההולדת, הג'ימבורי מאכיל את הילדים ג'אנק פוד מהדקה הראשונה ועד סוף המסיבה. כדי להגיד תודה למארחים, מביאים להם סלסלה עם ממתקים בכמות שאף אדם אינו צריך לצרוך.

אל תגידו "שלא יאכלו". אנחנו כבני אדם, מטבענו, לא יכולים לעמוד בדרישה זו. כאשר אוכל נמצא מולנו, רוב הסיכויים שנאכל, גם אם לא התכוונו. לנוכחות יש כוח, וקשה להתנגד לנוכחות של אוכל היפר-טעים.

אנחנו, האנשים הפשוטים, יכולים לפעול בדרך אחרת. "אחרת" זאת אומרת לפעול בהתאם ל"טבע האדם" שלנו. להוריד את הנוכחות ואת ה"וואו" ולחזור ל"נחמד". אני מגישה לאורחים פירות בסוף הארוחה. הם אומרים לי תודה וכמה נחמד, כי כשיש עוגה אוכלים למרות שלא חייבים.

באהבה, ציפי

**

ציפי ליבנה, אחות מוסמכת, מטפלת בהתמכרות לסוכר, עורכת סדנאות קבוצתיות ותכנית ליווי אישי, וגם זוגי, לגמילה מסוכרים, מרצה לצוותים רופואיים ולקהל הרחב.

מייסדת "ציפי ליבנה – משקל בריא וראש חופשי". כנסו לאתר

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!