דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט"ז בניסן תשפ"ד 24.04.24
37.9°תל אביב
  • 32.3°ירושלים
  • 37.9°תל אביב
  • 36.0°חיפה
  • 34.5°אשדוד
  • 37.2°באר שבע
  • 41.0°אילת
  • 38.7°טבריה
  • 30.6°צפת
  • 38.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
קצבאות הנכות

מאבק הנכים / ללא ודאות על עדכון הקצבה, המאבק להעלאת קצבאות הנכות חוזר בחמישי

הוועדה שאמורה לפרסם המלצות להעלאת הקצבה לא מתחייבת על מועד, ומאשימה את התקיעות הפוליטית | ארגוני הנכים: "אם אפשר להחליט על סיפוח לפני הבחירות, אפשר גם להעלות את הקצבה"

פעילי "הנכים הופכים לפנתרים" חוסמים את כביש 2, 24 ביולי 2018. (צילום: נאור לביא דוברות הנכים הופכים לפנתרים)
פעילי "הנכים הופכים לפנתרים" חוסמים את כביש 2, 24 ביולי 2018. (צילום: נאור לביא דוברות הנכים הופכים לפנתרים)
טל כרמון
טל כרמון
כתבת רווחה
צרו קשר עם המערכת:

בהיעדר תשובה ברורה או הבטחה לגבי מועד ואופן עדכון הקצבאות, יחזרו ביום חמישי הקרוב הנכים וארגונים חברתיים שהצטרפו למאבק לרחוב בהפגנה שתערך מול קריית הממשלה בתל אביב. הוועדה הבין-משרדית שהוקמה לטובת עדכון הקצבאות טרם פרסמה את המלצותיה, שהיו אמורות להתפרסם עד סוף 2019. כרגע לא ברור מתי ואיך יעודכנו הקצבאות. חוסר הבהירות נובע ממספר גורמים: חוסר במקור תקציבי, איך תעודכן הקצבה, האם יהיו קבוצות שיקבלו יותר או פחות, והמצב הפוליטי שבו נמצאת המדינה. "אם אפשר לקבל החלטה על סיפוח לפני הבחירות אפשר גם להעלות את הקצבה כמו שהובטח" נמסר מארגון הנכים הופכים לפנתרים שלוקחים חלק בארגון המחאה.

לביא נאור, 'הנכים הופכים לפנתרים': "הפעימה הנוספת חייבת להיכנס כמו שסוכם וכמו שנחקק. המצב הזה בו אנחנו בוחרים בין אוכל לבין תרופות זה מצב מביש ומביך"

הבעיה המרכזית שעולה מהמצב הפוליטי היא שגם אם הוועדה הבין-משרדית הייתה מפרסמת את מסקנותיה, ההמלצות צריכות לעבור בהחלטת ממשלה ולאחר מכן בחקיקה של הכנסת. האוצר טוען שבגלל מגבלת התקציב ההמשכי 1/12 אי אפשר כרגע לעדכן את הקצבה, גם במידה ויפורסמו ההמלצות. גורמים באוצר אומרים כי לא ברור מתי יתפרסמו מסקנות הוועדה. יש חוסר ודאות לגבי אופן העדכון, שאולי יהיה דיפרנציאלי, ולא ברור עדיין מה יהיה המקור התקציבי. אחת החלופות שעלתה היא העלאת מסים. במסמך הנומרטור החצי שנתי של האוצר מציינים את העלאת קצבאות הנכות תחת הכותרת "הוצאות שלא נלקחו בחישוב היקף הוצאות הממשלה בשנים 2020 ואילך".

החוק שנחקק בפברואר 2018 עיגן חלק מהמתווה שהוסכם בין ארגוני הנכים, ההסתדרות והממשלה, לפיו יועלו קצבאות הנכות לגובה 3,700-4,500 ש"ח עד שנת 2021. החוק עיגן רק את שתי הפעימות הראשונות במתווה, שאוחדו לפעימה אחת: מ-2,500 עד 2,800 ש"ח בחודש ל-3,272 ש"ח, פעימה שבוצעה החל ממרץ 2018. עקב ההגבלות שקבע 'חוק הנומרטור' על הוצאות עתידיות בתקציב המדינה, החוק לא הגדיר באופן מפורש איך יבוצעו הפעימות הנוספות לשנים 2020 ו-2021, וקבע שתתכנס ועדה בינמשרדית שתמליץ לשרים על גובה ואופן חלוקת המשך הפעימות, והמלצות אלו יובאו לדיון בממשלה.

הפגנת 'הנכים הפוכים לפנתרים', צומת עזריאלי 2 באוקטובר 2018 (קרדיט: אייל כהן וצעירה נחמיאס 'הנכים הופכים לפנתרים')
הפגנת 'הנכים הפוכים לפנתרים', צומת עזריאלי 2 באוקטובר 2018 (קרדיט: אייל כהן וצעירה נחמיאס 'הנכים הופכים לפנתרים')

"נחולל שינוי לחלשים. כך פועלת חברה מתוקנת"

"נתניהו חייב לחזור ולטפל בחיים עצמם: הוא האיש המרכזי שבגללו נשחקו קצבאות הנכות במשך שנים. הוא מי שהצמיד את הקצבה למדד במקום לשכר הממוצע וגמר אותנו. הממשלה בראשותו התחייבה להעלות את הקצבה ל- 3700 ש"ח ואפילו לא למינימום כמו שהיה ראוי שתעשה. וגם בדבר הזה נתניהו לא עומד. הפעימה הנוספת חייבת להיכנס כמו שסוכם וכמו שנחקק. המצב הזה בו אנחנו בוחרים בין אוכל לבין תרופות זה מצב מביש ומביך", אומר אייל כהן, מוביל קבוצת 'הנכים הופכים לפנתרים'.

"יש מאבקים שאתה תופס את הראש ושואל את עצמך איך בכלל הגענו למצב שצריך להיאבק על הזכויות הכי בסיסיות שיש. באנו להיות עם הנכים ולהגיד להם- המאבק שלכם הוא המאבק של כולם" אומר תומר שמוקלר מתנועת דרור ישראל שמצטרפת להפגנה.

תומר שמוקלר, תנועת דרור ישראל: "יש מאבקים שאתה תופס את הראש ושואל את עצמך איך בכלל הגענו למצב שצריך להיאבק על הזכויות הכי בסיסיות שיש. באנו להיות עם הנכים ולהגיד להם- המאבק שלכם הוא המאבק של כולם"

לביא נאור, דובר 'הנכים הופכים לפנתרים', מסר לקראת ההפגנה: "היום זה אנחנו וחס וחלילה מחר זה יכול להיות כל אחד אחר מאזרחי המדינה. אני קורא לכולם, תגיעו לאירוע ונחולל שינוי למעמדים חלשים בעם, כך נוהגת חברה מתוקנת".

ממשרד האוצר נמסר: "נוכח הוראות סעיף 3ב' לחוק יסוד משק המדינה הקובע את אופן פעולת הממשלה בשנה ללא תקציב, הממשלה רשאית להוציא בכל חודש 1/12 מתקציב המדינה לשנת 2019. מדובר במסגרת הוצאה מצומצמת שתיועד ראשית כל לקיום התחייבויות קיימות על פי חוק, חוזים ואמנות, וכן לצורך פעולות חיוניות בהתאם לאישור ועדת החריגים של החשכ"ל. ככל שנותרת יתרה היא תשמש עבור מימון פעולות שנכללו בתקציב הקודם בלבד.

"לאחר הבחירות וכינון הממשלה החדשה ועם אישור תקציב מדינה, תהיה רשאית הממשלה החדשה לקבוע תקציב לתחומים נוספים שלא ניתן היה לממן במסגרת הוראות חוק היסוד, וזאת בהתאם לסדר העדיפות שיקבע על ידה. במקביל, הדרגים המקצועיים במשרד האוצר ובמשרדי הממשלה המקבילים עוסקים בבחינת הצרכים והפעילויות הנדרשות על מנת להציגם לממשלה החדשה עם כינונה".​

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!