עובדי בנק ישראל נוקטים מאז אתמול (שלישי) עיצומים, במסגרתם אינם מטפלים בתקלות שונות במערכת הבנק. העובדים דורשים את כיבוד ההסכמים שנחתמו עימם, וטוענים לפעולות חד צדדיות מצד הנהלת הבנק, להרחבת תצורות העסקה פוגעניות ולפגיעה בכוחם הארגוני.
עוד מוחים העובדים על חוסר היציבות בבנק. במכתב ששלח הוועד לעובדים, ציין כי בשנה החולפת לא פחות משבעה מנהלים בכירים הודיעו על פרישתם, כשחלקם מותירים אחריהם כיסאות ריקים. "ועד העובדים בגיבוי ההסתדרות החדשה, לא ייתן יד לפגיעה ביציבות הבנק והעובדים" נכתב. "אתמול פתחנו בעיצומים בעקבות ההתנהלות החמורה של נגיד בנק ישראל ומנהלים נוספים בהנהלת הבנק, שפוגעת בזכויות העובדים, כפי ששבנו והתרענו פעמים רבות. הכרזנו על סכסוך עבודה, ולאחר שהתברר שההנהלה ממשיכה בדרכה ופוגעת בזכויות העובדים – מתחנו קו אדום ברור. אנו מקווים כי הנגיד וחברי ההנהלה ישכילו לחזור לניהול שיח שקוף ומכבד עם נציגות העובדים, אך לא נהסס לפעול בכל הכלים שעומדים לרשותנו כדי להגן עליכם חברינו לעבודה".
בין היתר טוענים בוועד העובדים כי בניגוד להסכמים הקיבוציים, הורחב מספרם של העובדים בחוזים ארעיים, כך שכיום אחד מכל חמישה עובדים בבנק הינו זמני. בניגוד למטרה המקורית של תצורת העסקה זו, האמורה לאייש פרויקטים זמניים בלבד, רבים מעובדים זמניים אלו מועסקים במתכונת כתף אל כתף עם עובדי הבנק הקבועים. לצד זאת, התרחבה גם העסקת עובדים במתכונת קבלנית של 'פרילנסרים' ו'יועצים', בייחוד בתחום ה-IT.
בוועד מדגישים כי העיצומים אינם נוגעים לתוספות שכר אלא לכיבוד ההסכמים הקיבוציים הקיימים ושמירה על האינטרס הציבורי של שמירת יציבות הבנק. בין הבכירים שפרשו לאחרונה: המפקחת על הבנקים, ראש חטיבת המטבע, מנהל כוח האדם ודובר הבנק. מאז נכנס נגיד בנק ישראל אמיר ירון לתפקידו לפני כשנה, שרר שקט תעשייתי ביחסי העבודה בין הצדדים, עד עתה.
"החדשנות והשינוי האסטרטגי שמוביל הנגיד הם נשמת אפו של הבנק" מסר גורם בהנהלת הבנק ל'דבר'. "אנו משוכנעים כי עובדי הבנק, שהם הטובים במגזר הציבורי, שותפים לתפיסת החדשנות שמוביל הנגיד. הסוגיות שבדיון, שבין ההנהלה לבין ועד העובדים, הן כאלה שהצדדים צריכים ויכולים להגיע ביחס אליהן לעמק השווה. הן ודאי לא סוגיות שמחייבות נקיטת צעדים ארגוניים והנהלת הבנק מצרה על העיצומים שננקטים".