דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שני כ"ח בניסן תשפ"ד 06.05.24
19.0°תל אביב
  • 13.5°ירושלים
  • 19.0°תל אביב
  • 18.2°חיפה
  • 19.9°אשדוד
  • 16.3°באר שבע
  • 23.5°אילת
  • 18.5°טבריה
  • 12.0°צפת
  • 18.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
נגיף הקורונה

פסח בקורונה / איך הגיעו מצות וקניידלך לליל הסדר של משפחה אחת באי סאדו ביפן

צ'יו (Chiyo), בת שנתיים, טועמת בפעם הראשונה קניידלך (צילום: באדיבות המשפחה)
צ'יו (Chiyo), בת שנתיים, טועמת בפעם הראשונה קניידלך (צילום: באדיבות המשפחה)

יש לנו חברה באי סאדו (Sado), אי קטן בים יפן, אי שאין בו אפילו שדה תעופה. הדרך אליו מטוקיו נמשכת 6-5 שעות ברכבות ומעבורת. על סאדו יש המון סיפורים ואגדות, שמענו אותם מאז שהגענו ליפן, והם יצרו דימוי של אי נידח ואפרורי. כשביקרנו שם באוגוסט בשנה שעברה גילינו משהו אחר לגמרי. מקום נפלא ומרגש. עשיר בתרבות והיסטוריה, נופים, דמויות ודגה שאין כמוה.

האי סאדו בים יפן. לכאן הקורונה לא הגיעה (צילום: MathieuMD / Wikimedia Commons)
האי סאדו בים יפן. לכאן הקורונה לא הגיעה (צילום: MathieuMD / Wikimedia Commons)

יוקה, החברה שלנו, נולדה על האי. בת למשפחה שמייצרת ממתקים יפניים מסורתיים דורות על גבי דורות. יוקה חולקת את זמנה בין האי הזה לאי מנהטן, שם חי בעלה. הוא שניר, מוזיקאי, בן להורים ישראלים, שגדל וחי בניו יורק.

לפני כמה שבועות שניר טס אל יוקה שלו והמשפחה שלה, אל החורף הקר של סאדו. הוא הגיע לבית המשפחה, שממוקם ממש על שפת הים, הישר ממוקד הקורונה באירופה. סאדו זה אולי אחד המקומות האחרונים בעולם שהנגיף לא נכנס בשעריו.

לפני פסח התקשרתי לדרוש בשלומם, ושניר סיפר לי, בין היתר, על כך שהמשפחה האוהבת של יוקה מתקשה, כתמיד, להבין את ענייני הכשרות שהוא מקפיד עליהם. ממילא הם חושבים אותו למוזר בגלל שהוא מגביל את עצמו משלל פירות הים שעולים מהמים שמקיפים אותם, אבל הפעם זה הפסח הראשון שלו איתם, והוא צריך להסביר להם שנוסף על הכל, יש גם שבוע אחד בשנה שבו הוא גם לא אוכל לחם.

ביפן, אפילו זו של ימי הקורונה, מתקיים שירות השליחויות, אולי הטוב בעולם כולו. אין דבר שלא יכול להגיע מכל מקום לכל מקום במהירות שיא.

בשבת בבוקר קמנו וארזנו לשניר ויוקה חבילה של פסח: מצות, קמח מצה, ריבת אוכמניות ביתית והעוגיות האהובות כל כך של פסח שאפינו, כמו אלו של דודה מרים. לכל אלה הוספנו כרטיס עם ברכה לחג ועליו כתבנו את המתכון המשפחתי לקניידלך של סבתא הילדה, סבתו של נועם. היא נולדה בהונגריה, עלתה לישראל אחרי המלחמה והלכה לעולמה לפני חמש שנים.

זה לקח רק הליכה קצרצרה מהבית לחנות הנוחות הסמוכה, מילוי של טופס, והופ – החבילה יצאה לדרך. פחות מ-24 שעות לאחר מכן, היסטוריה – מצות באי סאדו.

קניידלך במרק דגים יפני (צילום: באדיבות המשפחה)
קניידלך במרק דגים יפני (צילום: באדיבות המשפחה)
קוקי (Kouki) בן חמש. אוכל בפעם הראשונה "מצע בול" (צילום: באדיבות המשפחה)
קוקי (Kouki) בן חמש. אוכל בפעם הראשונה "מצע בול" (צילום: באדיבות המשפחה)
גם סבא נהנה (צילום: באדיבות המשפחה)
גם סבא נהנה (צילום: באדיבות המשפחה)

לעת ערב התכנסו שלושת הדורות במשפחתה של יוקה לארוחה המשפחתית. למרק הדגים היפני שהתקינו הם הוסיפו את הקניידלך, על פי ההנחיות של הבחור המוזר והאהוב, שניר, הבעל של יוקה. מתוך המרק הם שלו אותן עם צ׳ופסטיקס, והאזינו לשניר מפצח את המצות, מחלק אותן ומספר להם את סיפור החג.

רגעים קטנים בליל הסדר הראשון באי סאדו (צילומים באדיבות המשפחה)

**

אריה רוזן הוא נספח התרבות והמדע של שגרירות ישראל ביפן. נמצא בטוקיו כשלוש שנים וחצי

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!