דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25.04.24
38.1°תל אביב
  • 35.0°ירושלים
  • 38.1°תל אביב
  • 37.1°חיפה
  • 33.8°אשדוד
  • 39.6°באר שבע
  • 39.4°אילת
  • 40.5°טבריה
  • 32.4°צפת
  • 40.2°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
מחאה

מחאה בעולם / מחאת ג'ורג' פלויד מתפשטת: באירופה מסירים פסלים של סוחרי עבדים

מפגינים השליכו לים פסל של סוחר עבדים בעיר בריסטול באנגליה | בלונדון הסירה המועצה פסל של איש עסקים שהחזיק 500 עבדים | בבלגיה הוסר פסל של המלך לאופולד השני, שביצע רצח המוני בקונגו | דוברת Black Lives Matter בבריטניה: "אמנות ציבורית משפיעה על מה שאנחנו מאמינים שהוא לב החברה שלנו"

פסל של בעל העבדים רוברט מיליגן, שהוסר על ידי מועצת רובע טאוור האמלטס בלונדון, כחלק מהמחאה העולמית שהחלה אחרי הריגתו של ג'ורג' פלויד בידי שוטרים בארה"ב. (צילום:(Photo by Yui Mok/PA Images via Getty Images)
פסל של בעל העבדים רוברט מיליגן, שהוסר על ידי מועצת רובע טאוור האמלטס בלונדון, כחלק מהמחאה העולמית שהחלה אחרי הריגתו של ג'ורג' פלויד בידי שוטרים בארה"ב. (צילום:(Photo by Yui Mok/PA Images via Getty Images)
אוריאל לוי

גל המחאה נגד הגזענות משנה את המרחב הציבורי. ההפגנות ההמוניות בהובלת תנועת Black Lives Matter, שהחלו בעקבות רצח ג'ורג' פלויד במיניאפוליס, זוכות להנצחה ברחובות ובכיכרות. מה שהחל בשינוי שמות של רחובות בארה"ב, מתרחב לצעדים משמעותיים יותר של הסרת פסלים של סוחרי עבדים באירופה.

זה התחיל בבירת ארה"ב, בוושינגטון די. סי. המילים "Black Lives Matter" נצבעו באותיות צהובות גדולות על גבי אחד הרחובות הסמוכים לבית הלבן, וזאת כתגובה לפיזור האלים של מפגינים שקטים ביום שני שעבר. מי שעמדה מאחורי המעשה הייתה ראש העיר  מיוריאל באוזר. "הייתה אפשרות לשלוח מסר ברור זה באחד הרחובות החשובים בעיר שלנו", הסבירה באוזר, "מסר זה נועד לעם האמריקאי: חיים שחורים חשובים, אנושיות שחורה חשובה". באוזר אף החליטה כי מקטע הכביש שבו נצבעו האותיות יקרא מעתה "רח' בלאק לייבס מאטרס".

משם התגלגלה המחאה לבריטניה. ביום ראשון, מפגינים בעיר הנמל בריסטול השליכו לים פסל שהנציח את אדוארד קולסטון, מעשירי העיר שעשה את הונו במאה ה-17 מסחר בעבדים ממערב אפריקה. חלק מנבחרי הציבור הבריטים גינו את הפלת הפסל בתור מעשה ונדליזם, בעוד שאחרים שיבחו את המפגינים על פעולתם נגד אידאולוגיה גזענית.

"זה היה מחזה מדהים לחלוטין שמראה את החשיבות בכך שנדע את ההיסטוריה שלנו", אמרה אלייה חסינה, דוברת תנועת Black Lives Matter בריטניה. חסינה, אוצרת במקצועה, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי "לאמנות ציבורית יש השפעה על הדמיון שלנו ועל מה שאנחנו מאמינים שהוא לב החברה שלנו, משום שזה מה שאנחנו מייחסים לו חשיבות".

לדבריה, אחרי שעצומות רבות להסרת הפסל של קולסטון, שתואר בתור "נדיב וישר" לא זכו לתגובה מצד הרשויות, "העיר בריסטול השמיעה את קולה בדרך אחרת".

בניסיון להימנע ממה שקרה בבריסטול, הסירו מועצת רובע טוואר האמלטס בלונדון, ו'קרן הנהר והתעלה' את פסלו של סוחר העבדים רוברט מיליגן, שעמד מחוץ למוזיאון דוקלנד במזרח העיר.

מיליגן, בן המאה ה-18, היה בעלים של מטעי סוכר בג'מייקה בהם החזיק יותר מ-500 עבדים. הפסל עמד על אדמה ששייכת לקרן, שהבטיחה כי תפעל להסרתו מהר ככל הניתן, זאת לאחר שאנשי תנועת Black Lives Matter בבריטניה דרשו להסיר את כל הפסלים של סוחרי העבדים במדינה. שני הפסלים, בריסטול ובלונדון, הוצבו בשנת 1895.

עיריית אנטוורפן שבבלגיה, הסירה אתמול פסל של המלך לאופולד השני, אחרי שרבבות אזרחים חתמו על עצומה ברשת שקראה לעשות זאת בשל הרצח ההמוני שניהל בקונגו שבמרכז אפריקה.

המלך לאופולד השני קיבל את קונגו, המדינה הגדולה ביותר באפריקה בימינו  (פי 113 מישראל), במתנה בוועידת ברלין ב-1885. הייתה זו הפעם הראונה, והאחרונה, בה קיבל אדם פרטי שטח גדול ומיושב כל כך לידיו. המלך הבלגי הכניס לקולוניה חברות פרטיות שהיו בבעלותו לאיסוף גומי, הובלתו בנהרות, אחסונו, ומכירתו לסוחרים אירופאים. האיסוף של הגומי דרש עובדים רבים. הביקוש הרב לגומי בשווקי אירופה, בראשית המאה ה-20, גרם למלך הבלגי לעשות כל דבר, עד כדי רצח מאורגן של בני אדם, בעבור הגומי.

הפסל של המלך לאופולד השני הניצב בבריסל (צילום: shutterstock)
הפסל של המלך לאופולד השני הניצב בבריסל (צילום: shutterstock)

השיטה הייתה פשוטה: המעבידים האירופאים היו פונים לשבטים מקומיים, שרבים מהם היו אנאלפביתים, ומחתימים אותם על חוזים הכתובים בצרפתית, שגם דוברי צרפתית לא יכלו להבין. בתוקף החוזים הועברו כל האדמות והרכוש של הילידים לידי החברות הפרטיות. החוזים חייבו אותם לעבוד בתנאי רעב בעבור אותן חברות אירופאיות. המלך הבלגי התיר לאנשיו לרצוח את כל מי שסירב לעבוד, ולחסל כפרים שלמים על כל יושביהם במידה ויפרו הסכמים עם האירופאים.

מיליוני קונגולזים מתו מרעב, ממחלת השינה, וממגפות נוספות שנפוצו כתוצאה מהדיכוי שכפו עליהם האירופאים. על פי הערכות החוקרים, ב-24 שנותיה של "קונגו החופשית" תחת שלטונו של לאופולד השני, נהרגו 15-10 מיליון קונגולזים.

בלב הבירה בריסל ניצב פסל נוסף של המלך. פסל מהודר, בגובה שלושה מטרים, בו המלך רוכב על סוסו והוא מביט הרחק לעבר האופק. נכון לשעה זו, פסל זה עדיין לא הוסר.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!