ועדת הקורונה אישרה היום (ראשון) את ההגבלות החדשות על התקהלויות ואירועים. על פי הצו, בחתונות, בבר מצוות וברית מילה באולמות וגני אירועים, יוכלו להשתתף עד 50 בני אדם. הדבר נכון גם לברים ולפאבים. בהתקהלות אחרת במקום פתוח יוכלו להשתתף 50 איש, ובהתקהלות אחרת במקום סגור יוכלו להשתתף כ-20 איש בלבד. הצו יחול החל ממחר (שני) ב-8:00.
יו"ר הוועדה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו בליכוד) דרשה ממשרד האוצר למסור לוועדה ביום רביעי הקרוב את מתווה הסיוע לבעלי האולמות שיאפשר להשיב לזוגות המתחתנים את המקדמות. בקרוב תערוך הועדה דיון על בעלי עסקים, שטרם קיבלו את המענק המובטח. היא הדגישה כי תדרוש מהממשלה הגדלה דרמטית של מספר הבדיקות, קיצור הזמן בין הבדיקות לתוצאות וקטיעת שרשרת ההדבקה, אכיפה יעילה ומשמעותית – כדי למנוע את הסגר הבא. ובמקביל, הענקת סיוע לבעלי העסקים. "הצו אושר מתוך אחריות לבריאות הציבור – אך לא נעשה חיים קלים לאנשי האוצר לפני שנראה תכנית סיוע ברורה לאנשי העסקים".
שאשא-ביטון הדגישה בדיון כי "מדובר בשעה קשה, הלך הרוח בציבור ברור לכולם, אבל חובה על כולנו לשמור במקביל על הבריאות ועל הכלכלה. ניסינו לבחון את החלת הצו לסוף השבוע, אך העלייה החדה בתחלואה, בחולים המונשמים ובחולים שמצבם קשה, איננה מאפשרת לנו להמתין. ההוראות חייבות להיות ברורות ולא מבלבלות, ובמקביל יש למנף את הבדיקות והחקירות האפידמיולוגיות. יש לנו חובה מוסרית עמוקה לפצות את בעלי האולמות, אנשי האירועים, הקייטרינג והצילום. חייבים סנקציות אמתיות כדי להפוך את האכיפה ליעילה".
סגן שר הבריאות יואב קיש (הליכוד) הציג את הערכת המצב היומית מהבוקר, ובה בגל הראשון היו כ-10,000 חולים ואילו היום נרשמו מעל 11 אלף חולים פעילים. "אנחנו בגל שני קשה ומסוכן מהגל הראשון. אנחנו במלחמת התשה ארוכה. אחוז החולים המאומתים רשם עליה חדה מ-0.5% מכלל הבדיקות באמצע מאי ל-5% היום. הכפלנו את מספר החולים בארץ בעשרה ימים, ויש כמות גדולה יותר של חולים קשים חדשים. אנחנו בתחלואה מתפשטת בכל רחבי הארץ. אנחנו חייבים לפעול משמעותית להגביל אירועים חברתיים המוניים, ללא הבדלה בין מקומות סגורים ופתוחים. ההגבלות קשות – אך הן נועדו למנוע הטלת סגר".
קיש הדגיש כי מדובר באירועים ונתונים משתנים בקצב מהיר. "אנחנו שומרים על הציבור, ונוכחנו לדעת כי החתונות הם מוקדי הדבקה המוניים. שלושה מפלסים בחתונה, ובכל מפלס 250 אורחים – זו בדיחה, לא הפרדה. חולה אחד ידביק עשרות משתתפים בחתונה – וזו עובדה". לדבריו איכוני השב"כ הוכחו כיעילים ביותר: מתוך כ-17 אלף חולים בגל הראשון – 5,000 נחשפו מאיכוני השב"כ.
עוד הבטיח קיש להפסיק את הלימודים במכללות המקצועיות, שאינן כלולות במועצה להשכלה גבוהה – על פי פנייתה של ח"כ קטי שטרית (הליכוד), שהדגישה כי שם ממשיכים ללמוד בכיתות צפופות.
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית, הזהיר בדיון כי "במגפה צריך לסגור מהר ולשחרר לאט, על בסיס נתונים. החקירות האפידמיולוגיות מלמדות שאירועים חברתיים הם מוקדי הדבקה המוניים. לפי נתוני משרד הבריאות שהוצגו בוועדה יותר אנשים נדבקו באירועים מאשר במקומות עבודה. חייבים קודם לדאוג לחיים עצמם. היום יום עצוב, מחר עלול להיות יום עצוב יותר כאשר חתונות תהפוכנה להלוויות. אסור להתעכב עוד יום אחד ויש להגביל אירועים חברתיים המוניים מיידית".
עו"ד נינא כהן-קרן, מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות, הדגישה כי לא יהיה הבדל בין מקומות פתוחים לסגורים – בשניהם ההגבלה היא ל-50 איש בלבד. לאחר מוסדות החינוך, אולמות אירועים ומקומות בילוי הם מוקדי ההדבקה הנוכחיים. לדבריה, ההגבלה על 50 איש תחול גם אם באותו מתחם יש שטח פתוח בנוסף לשטח הסגור.
לדברי ח"כ ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת) "לא נוכל להחיל את הצו כבר ממחר בערב, אחרת יצמח שוק אפור של חתונות, כי האכיפה חלשה, ואתם מאלצים אנשים לעבור על החוק", לפי איתן גינזבורג (כחול לבן) "הכמות לא חשובה כמו ההתנהגות, 50 איש צפופים מסוכנים להתפשטות המחלה. נעמוד על כך שהמשק לא ייסגר, ובענפים שאין אפשרות לפתוח – על המדינה להירתם".
ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) דרשה להבדיל בין אולם סגור לגן אירועים, ואילו מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם) דרש מפתח לפי גודל המתחם ולא לפי מספר האנשים. "אני מאמין לציבור, שמבין את המצב ולא להטיל עליו באבחת גרזן".
ניר שפר, יו"ר התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים אמר כי להערכתם ההגבלה הנוכחית תימשך זמן רב, "הענף במצב קשה ביותר ונדרש סיוע מיידי, ואנו עלולים להגיע לחדלות-פרעון. אולם אירועים ל-50 איש זה לא מעשי – זה כמו לפתוח מסעדה לאדם בודד".
עידו סופר, רכז מסחר באגף התקציבים: "המציאות השתנתה ואנו מגבשים תכנית לטווח-ארוך שתעניק לבעלי האולמות וודאות. המענק לאולמות האירועים לחודשי מאי-יוני שהוכרז עליו הוכח כיעיל".