שביתת העובדות הסוציאליות מסתיימת לאחר 16 ימים. הושג הסכם חדש למבנה השכר של העובדות הסוציאליות. בחודש יולי 2021 תשולם הפעימה הראשונה לשכר המעודכן בסך 200 מיליון ש״ח. פעימה שנייה תהיה עם פתיחת הסכמי השכר במשק, כשהעובדות הסוציאליות יוחרגו ויקבלו פעימה שנייה ייעודית.
הסכם אבטחה ומוגנות מלא לעובדות בסך 70 מיליון שקלים נכנס לבסיס תקציב המדינה בכל שנה. כל העובדות והעובדים יקבלו מענק קורונה בסכום של בין 9 ל-11 אלף ש"ח בשתי פעימות: פעימה ראשונה מידית באוגוסט הקרוב, ופעימה שנייה בתחילת 2021. ההסכם והמענק יחול גם על עובדים סוציאליים בשירותים רווחה מופרטים.
ההסכם נועד להפחית את מקרי האלימות כלפי העובדים הסוציאליים, להגדיל את חלקיות המשרה שלהם, להתמודד עם העומסים הקיימים ולעלות את שכרן. סוכם שהצדדים יחלו באופן מיידי בדיונים על רפורמה כוללת בשכר העובדים הסוציאליים שתצא לדרך בחודש יולי 2021. ההסכם אושר הבוקר בוועידת צירי איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים, והם שבים לעבודתם הסדירה.
יו״ר איגוד העובדים הסוציאליים, ענבל חרמוני, שלחה הבוקר מכתב לעובדים הסוציאליים שבו כתבה: ״הובלנו ביחד מאבק אדיר, גאה ומלא השראה שהרים מחדש את קרנם של העובדות והעובדים הסוציאליים לגבהים חדשים, שנסך בכולנו גאווה במקצוע שלנו ובעצמה שלנו. מאבק אדיר מגיע היום לסיומו עם ניצחון אדיר שלנו. כל זה לא היה קורה בלעדיכן/ם וללא הצוות המקצועי המדהים שלנו.
״אנחנו יוצאות ויוצאים מכאן עם עתיד טוב יותר למקצוע שלנו, עם הישג שיירשם בדברי הימים של העבודה הסוציאלית בישראל. אמרנו לאורך הדרך שזה להיות או לחדול – היום קבענו – להיות. אנחנו מודים ליו״ר ההסתדרות ארנון בר-דוד שנתן לנו את האמצעים, הגיבוי והכח הנדרש לעמוד במאבק. עלינו נכתבו השורות, ״הזורעים בדמעה, ברינה יקצורו״.
שר האוצר, ישראל כ"ץ: ״אני מברך על סיום שביתת העובדים הסוציאליים. כפי שהבטחתי לא נשאיר אף אחד לצד הדרך. אני מלא הערכה למסירותם של העובדות והעובדים הסוציאליים ותרומתם לחברה בישראל בתקופה קשה זו . אני מודה לרה״מ, שאישר את העלאת המתווה שסוכם לאישור הממשלה, ולשר הרווחה ויו"ר ההסתדרות וליושבת ראש הארגון, ענבל חרמוני, שלקחו חלק בגיבוש הפתרון. סיכמנו על צעדים היסטוריים שישנו את מעמד העובדים ויאפשרו להם להמשיך בעבודתם המסורה בתנאים ההולמים את חשיבות המשימה שנטלו על עצמם״.
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד: ״עשינו צעד משמעותי כדי לטפל בעוול אך האתגר האמיתי עדיין לפנינו. לעובדות ולעובדים הסוציאליים תפקיד חשוב בהגנה על חוסנה של החברה הישראלית, בייחוד בתקופת המשבר הנוכחי. העלייה בפניות לשירותים הסוציאליים ולבריאות הנפש, היא עדות נוספת למצוקה הגדולה שהגיעה לכל שכבות האוכלוסייה.
״ההסכם החדש עוזר להבטיח את זכויותיו של ציבור עובדים מסור שעושה לילות כימים כדי להושיט יד לכל האנשים שזקוקים לכך. יישר כוח ליו"ר איגוד העו"ס בהסתדרות, ענבל חרמוני, ולכל השותפות והשותפים למאבק על הנחישות ועל האחריות שהפגינו לאורך הדרך. תודה לשר האוצר, שר העבודה והרווחה וסגן שר האוצר על שיתוף הפעולה ועל הפתיחות שגילו כדי לגבש את ההסכמות. סולידריות וגילוי אחריות ימשיכו לסלול את דרך היציאה מהמשבר״.
שר העבודה והרווחה איציק שמולי: ״אני מצדיע לעובדים הסוציאליים בהנהגת ענבל חרמוני על מאבקם העיקש ושמח שעלה בידינו לתת מענה לדרישותיהם הצודקות. מול האתגרים החברתיים הקשים, שרק הועצמו בקורונה, זוהי יחידת העילית המצטיינת שלנו; כולנו מחויבים לטפח אותה ולתת לה את מלוא התמיכה בתנאי העבודה ובמוגנות. אני מודה לשר האוצר, שגילה כאן רגישות חברתית אמיתית, ולאנשי משרדו, ליו"ר ההסתדרות, על העמידה האיתנה והנחושה, ולבני גנץ על הגיבוי המוחלט שהביאו לכך שבמאמץ משותף הצלחנו להביא לפתרון המיוחל. העובדים הסוציאליים יקרים לי ואמשיך לתמוך בהם לאורך כל הדרך״.
סגן שר האוצר, יצחק כהן: ״העובדות והעובדים הסוציאליים נמצאות בחזית היום יומית עושות עבודה חשובה מאוד במסירות אני שמח שהגענו להסכמות איתן ושהן יוכלו לחזור להמשיך לעשות את עבודתן בשכר הוגן ובצורה בטוחה. אני מודה לכל השותפים להסכם שלקחו חלק בגיבוש ההסכם. זו אכן בשורה״.
הממונה על השכר, קובי בר נתן: ״ההסכם אליו הגענו צפוי לשפר את שכרן של העובדות והעובדים הסוציאליים, לסייע בעומסים הרבים במערכת ולהבטיח את ביטחונם של העובדים. ברצוני להודות לכל מי שפעל במטרה להגיע להסכם החדש״.
הממונה על התקציבים, שאול מרידור: ״אני שמח שהצלחנו להגיע להסכם שמיטיב עם העובדות הסוציאליות בעת הזו ויביא לא רק לשיפור שכרן אלא גם יבטיח את ביטחונן במהלך עבודתן. אני רוצה להודות לשר האוצר, שר הרווחה, סגן שר האוצר, הממונה על השכר וצוותי המו"מ על שפעלו לילות כימים במטרה להגיע להבנות ולסיום השביתה״.
חודש של מחאה
מאבק העובדות הסוציאליות התחיל לפני חודש בצעדת מחאה שהובילה יו״ר האיגוד ענבל חרמוני מתל אביב לירושלים. לצעדה הצטרפו עובדות סוציאליות, ראשי רשויות, מנהלי מחלקות רווחה ופעילים חברתיים.
בסוף שבוע הצעדה, הפגינו העו"סיות מול הכנסת בקריאה לחברי הכנסת והשרים להתערב במשבר מערכת הרווחה בכדי למנוע שביתה. שבוע לאחר ההפגנה, ולאחר כשלון הדיונים עם האוצר, החלו העובדות הסוציאליות בשביתה ללא הגבלת זמן.
העו"סיות דרשו העלאת שכר, הורדת העומס והסכם מוגנות. במהלך 16 ימי השביתה, קיימו העו"סיות משמרות מחאה במאות צמתים ברחבי הארץ, הפגנות בערים הגדולות וקמפיינים להעלאת המודעות למצב השירותים החברתיים ברשתות החברתיות.