ועדת הכספים התכנסה היום (רביעי) כדי לאשר לקריאה שנייה ושלישית את החוק שדוחה את אישור התקציב ל-3 בדצמבר. הצעת החוק אושרה השבוע בקריאה ראשונה. למרות הדיון בוועדה, אישורה הסופי תלוי בהסכמה בין שר הביטחון בני גנץ לראש הממשלה בנימין נתניהו.
בפתח הוועדה הציג יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר מספר תנאים לאישור החוק לקריאה שנייה ושלישית: 5% הגדלה בתקציב ההמשכי, תקצוב תכניות קרב והיל"ה, העברת כספים קואליציוניים לציונות הדתית ותקצוב ישיבות. זוהר דורש כי למרות שהתקציב ההמשכי יימשך עד דצמבר יתוקצבו תכניות אלה באופן מיוחד.
בדיון עלתה דרישה מצד מספרי חברי כנסת לקיים את המשך התקציב ההמשכי במתכונת של הטייס האוטומטי – על בסיס המשך התכנית של תקציב 2019. נציג אגף התקציבים יוגב גרדוס אמר כי יש משא ומתן מתקדם על התכניות החינוכיות והוא מקווה שתהיה בשורה היום.
יועצת המשפטית הוועדה שגית פרץ הסבירה: "אומרים ח"כ אחד חלקי 12 צריך להתבסס על סכום גבוה יותר. היום הוא מתבסס על מדד המחירים לצרכן. זוהר אומר – בואו נגדיל ב-5%. אני מציעה על מודל של חלוקה – עד אישור התקציב בממשלה לקבוע הגדלה מסוימת. ממועד אישור התקציב על ידי הממשלה אפשר יהיה להתבסס על הסכומים שאושרו, זה כבר נעשה בשנים קודמות".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) הגיב לדברים: "החוק שהיה אמור להיות מונח כאן עכשיו זה חוק תקציב ולא חוק דחיית תקציב. אתם מבקשים מאתנו תוספות תקציביות שאני לא יודע לאן ילכו ואיך נפקח עליהן".
ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) תקפה את ההצעה: "טוב לתקצב את תכניות היל"ה וקרב, אבל הן ממש לא היחידות. מה עם תנועות הנוער? מה עם מקלטים לנשים מוכות?"
ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) דרש כי התקציב יכלול קליטת אלפי מורים ערבים מובטלים ומימון הקמת בית משפט בטייבה, עליו החליט משרד המשפטים.
במצב הקיים, אם לא יאושר התקציב עד יום שני בחצות, תפוזר הכנסת והמדינה תלך לבחירות. זאת, בהתאם לחוק יסוד הכנסת שקובע כי התקציב יאושר 100 ימים מהשבעת הממשלה. יועז הנדל וצבי האוזר (דרך ארץ) מציעים לדחות את הדד ליין ל-3 דצמבר. השניים מציעים לעשות את התיקון באופן חד פעמי באמצעות הוראת שעה.
את עיקר המחיר ישלמו תכניות ממשלתיות וגופים נתמכים, המוצאים עצמם בחודשים האחרונים בבעיה קשה כיוון שהוצאות הממשלה השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, קטנו בפועל.



