דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט"ז בניסן תשפ"ד 24.04.24
37.9°תל אביב
  • 32.3°ירושלים
  • 37.9°תל אביב
  • 36.0°חיפה
  • 34.5°אשדוד
  • 37.2°באר שבע
  • 41.0°אילת
  • 38.7°טבריה
  • 30.6°צפת
  • 38.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
ירוחם

מאבק עובדים / עובדי 'אמיליה קוסמטיקס' בירוחם נאבקים נגד גל פיטורים

אחרי שהתבצרו אמש במפעל עד שעות הלילה המאוחרות, המשיכו הבוקר העובדים בשביתתם והם מפגינים בשעה זו בשער המפעל. לטענת העובדים, ניהול כושל ומכירת המותג המוביל של המפעל הובילו למצבו הקשה.

עובדי אמיליה קוסמטיקס. צילום: דבר ראשון
עובדי אמיליה קוסמטיקס. צילום: דבר ראשון
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

עובדי מפעל 'אמיליה קוסמטיקס' בירוחם הכריזו על שביתה ומפגינים החל משעות הבוקר (חמישי) בפתח המפעל, זאת במחאה על גל פיטורים נרחב המתוכנן לצאת לפועל. אמש, התבצרו העובדים במפעל עד שעות הלילה המאוחרות.

"ההנהלה הודעה על פיטורין של 21 עובדים בשל תכנית התייעלות, הרשימה הצטמצמה מ-30 אתמול. לצד זה הם מבקשים להרע תנאים שקיימים כיום בהסכם הקיבוצי", אמר המזכיר הארצי בהסתדרות עובדי המזון והפרמצבטיקה, אליעזר בלו. "העובדים בשביתה והמפעל לא עובד. עד אתמול בלילה בסביבות שלוש לפנות בוקר עוד התבצרנו במפעל ולא נתנו לחלק מהמנהלים לצאת החוצה. בשלב מסוים שחררנו את הבקבוק מתוך רצון טוב. הצעות הגישור שהיו לא צלחו, לצערי הרב. כרגע השביתה ממשיכה".

אמיליה קוסמטיקס. צילום: דבר ראשון
אמיליה קוסמטיקס. צילום: דבר ראשון

בין התנאים שבכוונת החברה להרע – הארכת יום העבודה לתשע שעות; ביטול מעבר עובדים מדור ב' לדור א'; צמצום מספר ימי המחלה הנהוגים בחברה והקטנת מספר ימי ההבראה הנהוגים בחברה; וביטול תמיכת החברה בעובדים ועובדות הנזקקים לצהרון או מעון יום לילדיהם.

כ-250 עובדים מועסקים במפעל, מתוכם כ-160 תחת הסכם קיבוצי, יתר העובדים מועסקים בחוזים אישיים. לדברי משה כהן, העובד במפעל זה 25 שנים, המפעל החליף שלושה בעלים בתוך כשש שנים. "כל פעם שהתחלפה גם ההנהלה זה זעזוע – לא מכירים את ההיסטוריה של העובדים וכל מנכ"ל מביא גם את בעלי התפקידים שלו ומנפח את המערכת".  כיום נמצאת החברה בבעלות חברת ההשקעות אמיליה פיתוח. "זו חברה שקונה מפעלים, משקיעה בהם ואז מוכרת" הוסיף כהן, "לדעתי לא הייתה להם כוונה בכלל להחזיק בחברה הרבה שנים".

חברת אמיליה פיתוח, מכרה את זכויות הקניין הרוחני על המותג קרליין, שיוצרו במפעל בירוחם לחברת סנו, כשלושה חודשים לאחר קניית המפעל מחברת פריגו. "עכשיו למפעל הזה אין שום מוצר משל עצמו, והכל תלוי בסנו" אמר כהן, "ירצו לייצר יותר או לייצר במקום אחר – הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה. 60% מהמוצרים שאנחנו מייצרים פה הם של סנו, אם מחר הם מחליטים לקחת את זה – אין הצדקה לקיום המפעל. זו הייתה טעות פטאלית". בלו הוסיף כי "מדובר בניהול כושל של המפעל שמי שמשלם עליו את המחיר זה העובדים".

"עוד לא קיבלתי את מכתב הפיטורים, אבל אני ברשימה" אמרה ל'דבר ראשון'  אליאן דהן, העובדת 18 שנים במפעל. דהן הצביעה על דף שמודבק לשער הכניסה למפעל, בו מפורטים שמות העובדים שצפויים להיות מפוטרים. "אלי הגיע שליח למסור את הודעת הפיטורים, אבל סירבתי לקבל אותה" סיפרה יהודית בנימין ,שעובדת 23 שנים במפעל, "עכשיו שלחו לי אותה בוואטסאפ".

"אמרו שרוצים לעשות התייעלות במפעל, על חשבוננו כמובן" הוסיפה בנימין, "ותוך כדי מכניסים עובדים חדשים. הם מפטרים ומכניסים 13 עובדים חדשים". לדברי השתיים, הוסבר להן שהן "לא יעילות" משום שהן מגיעות מדימונה. "מי שמפוטר היום הן בנות 50 ומעלה", אמרה בנימין, "יש לי מחלת מקצוע שקרתה לי במהלך העבודה, עם אחוזי נכות. מי יקבל אותי היום? אם יקבלו אותי לעבודה חדשה ויבקשו ממני להרים דברים – אני לא יכולה. אז מי יקבל אותי?"

יו"ר ועד עובדי המפעל, פולה עמר, אמרה ל'דבר ראשון' כי 19 נשים עתידות לקבל מכתבי פיטורים וכי הטענה המופנית כלפי רובן, כאילו אינן "יעילות" מתייחסת לקשיים בריאותיים שהם תוצאת העבודה ארוכת השנים במקום.

פולה עמר, יו"ר הועד. צילום: דבר ראשון
פולה עמר, יו"ר הועד. צילום: דבר ראשון

משה כהן מוסיף שפיטורי העובדים, הגוררים בעקבותיהם שביתה והרעת יחסי העבודה בחברה נעשים בזמן רע במיוחד, לקראת השקה של שורת מוצרים חדשים לוולמרט האמריקאית. "החומר כבר במיקסר, והיה צריך להתחיל לשווק. ופתאום בהפתעה גמורה, כשאנשים גם בחופשת הקיץ שלהם, או רגע לפניה, שלחו מכתבי פיטורים".

אל המפעל הגיע הבוקר אביגדור יצחקי, ראש מערך הדיור של שר האוצר כחלון. "באנו לנסות לפתור את הבעיה" אמר יצחקי, "שר האוצר שמע על זה ומיד ביקש ממני לבוא ולגשר ולראות מה אפשר לעזור, למרות שאני בדרך כלל עוסק בדיור – מבחינת העירייה, המפעל וגם כמובן הממשלה.. טיפלתי בעבר בהרבה משברים שכאלו. בלי פרנסה קשה מאוד להסתדר". כשנשאל אלו פתרונות הוא מציע השיב "עוד לא שמעתי מה הבעיה ומה הפערים, אבל ננסה להביא התקדמות".

יו"ר וועדת העבודה והרווחה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), הגיב אף הוא בתגובה לפיטורים במפעל: "שמעתי על הפיטורים הקשים שמתוכננים בירוחם. המועצה המקומית ירוחם סובלת גם כך מאבטלה גבוהה והצעד הזה ידרדר אותה עוד יותר. אני הייתי מצפה ממשרד הכלכלה להתערב מבעוד מועד ולמנוע את המהלך, אך דבר לא נעשה עד כה. פיטורים של נשים ובייחוד נשים מבוגרות, הם הגורם מספר אחד לדרדור מידי של משפחות שלמות אל מתחת לקו העוני. שום קצבה שבעולם לא תוכל לתקן עוול כזה". אלאלוף הודיע כי הוועדה בראשותו תתכנס ביום ראשון בבוקר לדיון בנושא.

מהמועצה המקומית ירוחם נמסר בתגובה כי "מפעל אמיליה קוסמטיקס קיים שנים רבות בירוחם ומרבית עובדיו הם מהיישוב. לאחרונה הוחלפו בעלים שביצעו צעדים אשר השפיעו על האיתנות הכלכלית של המפעל, מעצם מכירת מותגים מצליחים שלו. להנהלת המפעל ישנה אחריות ישירה לפיטורין של 30 עובדים. חלקם לקראת גילאי הפנסיה, שנתנו את מיטב שנותיהם למפעל ולצידם נשים וגברים צעירים יותר.

"אנו כמועצה מקומית מגבים את העובדים ואת הוועד. אנו נמשיך לפעול לגישור בין הצדדים, במשותף עם נציגות ועד העובדים והסתדרות על מנת להחזיר את המפעל לתפקוד מלא".

מהנהלת אמיליה קוסמטיקס נמסר כי החברה מציגה תוצאות שליליות וכי הציגה להסתדרות מסמכים לרבות דוחות כספיים המצביעים על מצבה הקשה של החברה. לדבריהם הוצגה להסתדרות ולעובדים תכנית ההתייעלות שכללה, בין היתר, קיצוץ בשכר המנהלים, ביטול של 27 תפקידי מטה לצד פיטורי 21 עובדים, מהם חמישה שכבר עברו את גיל הפרישה. "מתווה תכנית ההבראה אמור היה לחסוך מיליוני שקלים ולאפשר את המשך פעילותה של החברה" ,מסרה ההנהלה, "במקום זאת, בחרו העובדים להדוף כל ניסיון למשא ומתן ולסרב לכל פתרון הנוגע לסעיפי ההתייעלות". עוד הוסיפו כי כל עיכוב בכניסת המפעל לתכנית הבראה מקרב את סגירתו.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!