גינת ההסתדרות בתל אביב נחנכה היום (חמישי) בטקס חגיגי, ונפתחה לשימוש הציבור הרחב. בטקס, שנערך במתכונת מצומצמת עקב הקורונה, השתתפו יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי, יו"ר נעמת חגית פאר, מנכ״ל ההסתדרות עו״ד אופיר אלקלעי ונוספים. לאחר עשרות שנים בהם המתחם ההיסטורי היה סגור לציבור הוא עבר שיפוץ, הגדרות שהקיפו אותו הוסרו, והוא יהפוך לאחת הגינות הציבוריות הגדולות בתל אביב.
טקס פתיחת גן ההסתדרות
Posted by Histadrut – ההסתדרות החדשה on Thursday, October 29, 2020
אינטרנט חופשי, בית קפה ופינות מורשת
גינת ההסתדרות צמודה לבית הוועד הפועל ברחוב ארלוזרוב, והיא חלק ממתחם היסטורי לשימור מחמיר. לאחר השיפוץ כולל המתחם מדשאה רחבה, אזורי ישיבה מרווחים, חיבור חופשי לאינטרנט בכל המתחם, שולחן עם חיבורי חשמל ו-USB וספריית רחוב מספרי הוצאת 'עם עובד' שבבעלות ההסתדרות. בקרוב ייפתח במתחם ״בית קפה ארלוזרוב״ (במשאית אוכל – food truck).
בגינה הוקם "שביל תנועות הנוער", שיהווה זירת פעילות לתנועות הנוער השונות, והוא כולל פינות מורשת על ההסתדרות. המבקרים בגן יכולים להאזין לשלוש עמדות שמע, בשפות העברית והאנגלית, ובהן הסבר על הגן, על ההסתדרות ועל דוד בן גוריון שעמד בראש ההסתדרות בתחילת דרכה. בגינה הוצב גם פסל מיוחד של דוד בן גוריון, ויתווסף אליה ספסל עם פסליהם של דוד בן גוריון וגולדה מאיר.
"בואו נתחיל מחדש"
בנאומו בטקס אמר בר-דוד: "בתוך ימי הקורונה והכאוס המטורף שמסביבנו. ביום הזיכרון ליצחק רבין המנוח. בתוך ימים של פילוג ושיסוי של מגזרים האחד בשני – אנחנו מביאים משהו אחר. אנחנו משדרים אחדות, בואו נתחיל מחדש. בואו נחפש לעשות טוב. בתקופה המטורפת הזו, החלטנו לא לדחות את הפתיחה של גן ההסתדרות אלא לקיים אותה. אנחנו מעניקים היום לתושבי מדינת ישראל, לתושבי תל אביב, לחברי ההסתדרות, את הגינה הזו שתהיה פתוחה לכולם. הבית של העובדים בישראל נפתח לציבור. זה החזון, ומפה אני רוצה ללכת קדימה ולחפש את המשותף ולא את המפלג בין החלקים בעם."
"אנחנו בהסתדרות מייצגים זהות שמאחדת את כולם. כאן במשרדים חיים ומתנהלים יחד בשיתוף פעולה אנשים מכל הסיעות, כי לכולם יש משימה משותפת לשמור על העובדים והעבודה במדינת ישראל. וכשיש משימה משותפת אפשר להתאחד."
"לצערנו בהקשר של ההתמודדות עם הקורונה אין איחוד, כי הפלגנות והשיסוי פועלים מכל הצדדים. אני קורא מפה, בואו נפעל ביחד ונראה איך ישראל הולכת קדימה, פועלת למען הציבור ולא למען שיסוי ועניינים פוליטיים."
"עבורי, כיליד תל אביב וכמי שעבד בה כל שנותיו, הפתיחה של הגן הזה משמעה שהבית הזה פותח שעריו לציבור ונפתח לאורבניות התל אביבית. מי שמסתכל מהחלונות מטה רואה את הפתיחות הזו – לא עוד חומות וגדרות אלא דשא פתוח לבני הנוער, למשפחות. לחרדים ולחילונים. אני מזמין את כולם לבוא וליהנות ממה שבנינו פה."
"25 שנה עברו מאז רצח יצחק רבין. תמיד נזכור את המחיר היקר ששילמה החברה הישראלית על הפילוג, השנאה וההסתה. לא עוד. בואו נשלב ידיים ביחד, כל הזרמים שמרכיבים את החברה הישראלית. בואו נצעד ביחד ונצלח גם את המשבר הבריאותי והכלכלי של הקורונה ביחד. ההסתדרות חוגגת השנה מאה שנה ותפקידנו לבנות הסתדרות שתהיה רלוונטית גם לעוד מאה שנה."
מנכ"ל ההסתדרות ורמ"ט יו"ר ההסתדרות, אופיר אלקלעי: "לפני כמעט שנתיים, כשארנון נבחר, הוא אמר שהחלום שלו היא לפתוח את ההסתדרות לציבור הישראלי. שאת המדשאה הזו הוא רוצה לפתוח ולהפוך לגן מדהים שיהוה מוקד משיכה לתרבות התל אביבית שתגיע. מהר מאוד הדבקת את כולנו בהתלהבות שלך ונרתמנו למשימה הזו. בן גוריון אמר, 'היסטוריה לא כותבים, היסטוריה עושים'. ארנון, עשית פה היום היסטוריה. ואנחנו רוצים להודות לך בשם תושבי תל אביב והציבור כולו על ההחלטה שקיבלת."
ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי: "המוטו של העיר שלנו ב-20 השנים האחרונות היה לפתוח, לאפשר מעבר והמשכיות, מרחבים ציבוריים בכל הרמות. ובאמת הגן הזה עמד סגור ואחרי כל כך הרבה שנים קם ארנון ואמר – היה ככה ואפשר גם לשנות. כשאנחנו חונכים את הגן הזה, גן ציבורי לשימוש כולם. זה יעשה רק טוב גם להסתדרות וגם לתושבי העיר. וזו ההזדמנות להודות גם לאגף שפ"ע, לקבלנים ולעובדים שעבדו כאן זמן רב".
יו"ר נעמת, חגית פאר: "אחרי שבעים שנה, סוף סוף נפלו כאן החומות והחלום שלך, ארנון היקר, הפך למציאות. הבית של העובדות והעובדים בישראל הפך הבית של כולם. בקרוב נשמע כאן צהלות ילדים, משפחות ובני נוער. באמצעות שיתוף הפעולה עם עיריית תל אביב הפכה הגינה הנושאת את ההיסטוריה של ההסתדרות ונעמ"ת לאי ירוק בלב תל אביב."
חיזוק החיבור בין ההסתדרות לקהילה
המהלך הוא אחד משורת צעדים שמוביל בר-דוד, לחיזוק החיבור בין ההסתדרות לקהילה. פתיחת הגינה לציבור הרחב מהווה סמל לשינויים ולפתיחות שעוברת ההסתדרות.
אחד מסמלי האדריכלות הבולטים של שנות החמישים
בניין הוועד הפועל נחנך בקיץ 1953 וריכז את מוסדות ההסתדרות, שהיו לפני כן פזורים ברחבי העיר. הוא עוצב בסגנון ברוטליסטי והפך לאחד מסמלי האדריכלות הבולטים של התקופה על ידי קבוצה גדולה של אדריכלים מובילים, בהם: דב כרמי, צבי מלצר, מריאן גרינהאוז, מלכיאל קוטלביץ', יצחק ישר, יצחק משה לבקוביץ', מאיר צרפתי ומארק פינטל.
בטקס החניכה שלו השתתפו גם נשיא המדינה דאז יצחק בן צבי וראש הממשלה דוד בן גוריון. כשנבנה, היה המבנה מבודד יחסית, אך כיום, כ-70 שנה לאחר מכן, המבנה ההיסטורי המיועד לשימור, ניצב במרכזה של העיר תל אביב.
גינת המבנה המקורית תוכננה על ידי אדריכל הנוף יצחק קוטנבר, ממקימי ארגון הגננים בישראל, והיא כללה בעיקרה מדשאה גדולה אשר שימשה לאורך השנים מקום כינוס למחאותיהם של עובדים. ילדי תל אביב נהגו לחגוג במדשאה את חג השבועות בשנות ה-50 וה-60, ובשנים האחרונות התקיימה בה מידי שנה עצרת האחד במאי של ההסתדרות ותנועת הנוער העובד והלומד. במסגרת העצרת הוענק ׳אות ההתאגדות׳ לוועדי עובדים חדשים ו-וותיקים.
פרויקט שיפוץ הגינה החדשה נמשך כשנה ונעשה בשיתוף עם עיריית תל אביב-יפו והאגף לשיפור פני העיר בעירייה. את הגינה תכננה אדריכלית הנוף חוי ליבנה, יחד עם האדריכל האחראי צחי אסא. מטעם ההסתדרות ניהלו את הפרויקט מנכ״ל ההסתדרות ורמ״ט יו״ר ההסתדרות, עו״ד אופיר אלקלעי יחד עם סמנכ"ל התפעול, דודו בצלאל. מטעם עיריית תל אביב ניהל את הפרויקט, אבי לוי, רכז תכנון וניהול פרויקטים. את פסלו של בן גוריון יצרה האמנית ורדה גבעולי, ואת פינת המורשת יצרה המאיירת נופר צרפתי.