דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט"ז בניסן תשפ"ד 24.04.24
25.8°תל אביב
  • 24.8°ירושלים
  • 25.8°תל אביב
  • 23.3°חיפה
  • 22.0°אשדוד
  • 25.1°באר שבע
  • 25.9°אילת
  • 20.1°טבריה
  • 20.2°צפת
  • 23.5°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חוק קמיניץ

בנייה לא חוקית / פשרה בחוק קמיניץ: אכיפת עבירות בנייה בישובים ערבים ודרוזים תוקפא לשנתיים

חוק קמיניץ מ-2017 נועד להילחם בבנייה הבלתי-חוקית, אך ספג ביקורת על היותו לא מידתי | במקביל להקפאה יואצו התכנון וההסדרה הל הבנייה | באשר למגזר הבדואי, לא נמצא עדיין פתרון

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
יניב שרון

היועץ המשפטי לממשלה ד״ר אביחי מנדלבליט והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, הודיעו היום (חמישי) על עדכון מדיניות האכיפה מכוח תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה (חוק קמיניץ).

לפי ההחלטה, תוקפא למשך שנתיים האכיפה על בנייה קיימת למגורים בגין עבירות תכנון ובנייה שבוצעו ביישובים הערבים והדרוזים מכוח תיקון 116, וכן על בנייה בת הסדרה ביישובים החקלאיים. במקביל, במהלך תקופת ההקפאה יואצו משמעותית פעולות התכנון וההסדרה של הבנייה ביישובים.

חוק קמיניץ נחקק ב-2017 ונועד להילחם בבניה הבלתי-חוקית. החוק הוא למעשה תיקון לחוק התכנון והבניה (סעיף 116) המחמיר את הענישה כלפי עברייני בניה ומאפשר מתן צווי הריסה ללא קיום הליך פלילי ולפיכך ללא צורך בפניה לבית המשפט. מעת פרסומו זכה החוק לביקורת רבה הן בחברה הערבית והן בקרב החקלאים על היותו לא מידתי ולא מתחשב במציאות ובקשיי התכנון.

בחודשים האחרונים התקיימו במשרד המשפטים דיונים ממושכים עם נציגי המגזר הדרוזי, המגזר הערבי ובהם הנהגת הרשימה המשותפת, נציגי החקלאים וכן עם הנהלת רשות מקרקעי ישראל והיחידה לאכיפת בנייה בלתי חוקית. בתום עבודת מטה ובחינה של גורמי המקצוע, גובש מתווה לעדכון מדיניות האכיפה על ידי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ ובאישור היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט.

על פי המדיניות החדשה, לא יינתנו קנסות ולא יהרסו מבנים ביישובים הערבים והדרוזים, מכח תיקון 116, עד ליום 31 בדצמבר 2022, כל עוד מדובר במבנה קיים המיועד למגורים שאינו מצוי על קרקע מוגנת ולא מתנהלים לגביו הליכי אכיפה אחרים.

בנוגע למגזר החקלאי, תיבחן אפשרות לאשר הקמת מבנים בשטחים חקלאיים לצורך פעילות שאינה חקלאית, ככל שזו קשורה לפעילות החקלאית והמרקם הכפרי, ובהתאם לרשימת שימושים שתיקבע על ידי רשות מקרקעי ישראל ונהליה.

באשר למגזר הבדואי, לא נמצא עדיין פתרון מוסכם. מזה מספר שבועות מתקיים שיח בין נציגי המגזר, שר המשפטים ניסנקורן ושר הכלכלה עמיר פרץ לגיבוש פתרון מותאם, לטובת האצת צעדי תכנון והסדרה.

שר המשפטים, אבי ניסנקורן: "המצב הקיים יצר חוסר התאמה בין מדיניות הקנסות והריסת בתי המגורים לבין המצב התכנוני החסר ומצוקת הדיור הממשית בחברה הערבית והדרוזית. גם בעניין השטחים החקלאיים נוצרה בעיה דומה".

שר המשפטים, ח"כ אבי ניסנקורן (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
שר המשפטים, ח"כ אבי ניסנקורן (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

"מדובר בסוגיה מורכבת שדרשה פתרון מאוזן ואחראי. אני מברך על ההסדר הצודק שגובש, בזכות עבודה מאומצת של אנשי משרד המשפטים ובראשם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ וצוותו. המהלך החשוב שאנו מוציאים היום לדרך לא היה מתאפשר ללא שיח כן ומקצועי עם הנהגות הציבור הערבי והדרוזי וכמובן עם נציגי החקלאים" הוסיף ניסנקורן.

חברי הרשימה המשותפת מברכים על ההחלטה. חה"כ איימן עודה (הרשימה המשותפת) אמר: "צריך לומר בכנות שהעבודה המאומצת מול גנץ וניסנקורן הביאו תוצאות והם עמדו בהתחייבות כלפינו. נמשיך עד שנביא לביטול החוק והסדרה של תוכניות מתאר לישובים ערבים".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!