משרד התקשורת הודיע אתמול (שלישי) כי בכוונתו לאשר לחברת הוט לרכוש נתח בחברת IBC בכפוף לתנאים שונים. בכך, מספר השחקנים הגדולים בתחום הסיבים האופטיים יעמוד על שלושה: בזק, פרטנר ו-IBC בה ישלטו הוט וסלקום.
לפי הודעת המשרד, מהלך זה יוביל לפרישת רשת משותפת של אינטרנט אולטרה מהיר לכ-1.7 מיליון משקי בית במדינת ישראל תוך חמש שנים מאישור העסקה. בתמורה, IBC תידרש לפריסה מינימלית ליותר בתים, ותאפשר לעוד חברות "לרכב" על הסיבים שלה במתכונת שוק סיטונאי.
שר התקשורת, חה"כ יועז הנדל: "לכלל אזרחי ישראל אשר משוועים לאינטרנט מהיר במיוחד בימים אלו. אחרי עשור אבוד בתחום התשתיות הגיע הזמן שלכל אזרח בכל מקום בארץ יגיע אינטרנט מהיר עם תחרות של שתי חברות לפחות".
בשבועות האחרונים ניהל משרד התקשורת עבודת מטה בבקשה להעברת אמצעי שליטה בחברת IBC, הפורשת סיבים ברחבי ישראל, לקבוצת הוט, המעוניינת לרכוש חלק מהשליטה בחברה, ולספק באמצעות רשת IBC שירותים מבוססי סיב לצרכן.
בחינת הבקשה על ידי הגורמים המקצועיים במשרד העלתה כי השלמת העסקה צפויה להרחיב באופן משמעותי את פרישת רשת הסיבים של IBC בישראל, לקצר את לוחות הזמנים לפרישה נרחבת, להקטין את התלות הקיימת למתחרים ברשת בזק, ולהפחית חסמי כניסה למתחרים חדשים על גבי רשת סיטונאית נוספת שתאפשר אספקת שירותים מבוססי סיב לצרכן.
במשרד התקשורת מציינים כי המהלך ידרוש מהלכי אסדרה משלימים על מנת להפחית חששות לפגיעה בתחרות שעולים מן העסקה, כפי שהם מתוארים במסמך השימוע ובחוות הדעת הכלכלית שפרסם המשרד.
עם זאת עיון בחוות הדעת הכלכלית מגלה כי לא מופיע בה כמעט שום מספר בעל משמעות כלכלית, והיא לא כוללת בחינת חלופות או אומדנים להשפעות שיש לאישור המהלך, אף שהשלכותיו על שוק התקשורת עלולות להיות עמוקות.
השלכה אפשרית אחת, היא ניוון מכוון של רשת הכבלים של הוט כדי לדחוף את הצרכנים לרשת הסיבים. זאת למרות שרשת הכבלים מספקת היום שירותים בפריסה רחבה מאוד, של 92% ממשקי הבית.
ככל הנראה, זירוז קבלת ההחלטה נעשה כחלק מהרצון של שר התקשורת יועז הנדל "לנקות שולחן" ולסיים עם מספר הליכים רגולטוריים שנמצאים על הפרק, בטרם פיטוריו ייכנסו לתוקף.