התכנית הלאומית למוכנות ותגובה לאירועי זיהום, אושרה בממשלה לפני 13 שנה, ביוני 2008. על פי אותה החלטה, בתוך שלוש עד חמש שנים, יושקעו 15 מיליון שקלים ליישום התכנית, יוקצו עשרה תקנים למטרה זו והמשרד להגנת הסביבה, יעגן את התוכנית בחקיקה. אך החלטות אלו לא יושמו ב-13 השנים שחלפו, למרות שמדובר בסכום זניח לחלוטין, במונחים של מדינה.
כתוצאה מכך, המשאבים להתמודדות עם אירועי זיהום ים גדול, הם מוגבלים והסיבה לכך, היא שמאז 2008, משרד האוצר אינו מקצה את תקני כוח האדם והציוד הרלוונטיים וגם הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה, אינה מקודמת כבר שנים, בעקבות התנגדות האוצר.
בחברה להגנת הטבע שפרסמה היום (שבת) את הפרטים, מקווים שבעקבות האסון בחופי ישראל, שממדיו העצומים הולכים ומתבררים ככל שעוברות השעות, "מקבלי ההחלטות ובראשם משרד האוצר, יסירו את החסמים המעכבים כיום את מימוש התכנית ואת קידום הצעת החוק וייתנו למדינת ישראל את היכולת להתמודד טוב יותר, בעתיד, עם אירועים מהסוג זה".
בנוסף, החברה להגנת הטבע קוראת לעצור מיידית, את יוזמת קצא"א (קו צינור אשקלון אילת), להגדיל את היקף שינוע הדלקים דרך מפרץ אילת. "אנחנו לא רוצים אפילו לדמיין, מה תהיינה ההשלכות של תקלה, ולו הקטנה ביותר, על שוניות האלמוגים במפרץ".