יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד הנחה את ראשי הוועדים והאיגודים המקצועיים לפעול ליישום ההבנות שהושגו עם נשיאות המגזר העסקי בנושא התחסנות במקומות העבודה. ההמלצות גובשו בין ההסתדרות לנשיאות הארגונים העסקיים על רקע הוואקום המשפטי, ובהעדר הסדר של המדינה בתחום זה.
״ההמלצות נועדו לעודד את ערך הערבות ההדדית של העובדים במקומות העבודה״, כתב יו״ר ההסתדרות לנציגי העובדים, ״תוך שמירה על איזון בין השימוש בחיסונים ובבדיקות לגילוי קורונה, מניעת פגיעה כלכלית והגנה על בריאות העובדים ומשפחותיהם – לבין השמירה על כבודו וזכויותיו של העובד כפרט״.
בשלב זה, טרם הסדירה המדינה את סוגית הסמכויות של המעסיק בהקשר של דרישת חיסונים או בדיקות קורונה. ההסכמות בין ארנון בר-דוד ודובי אמיתי קובעות שמעסיקים יוכלו לדרוש מעובדים שאינם מחוסנים, המקבלים קהל באופן קבוע או באים במגע עם אוכלוסיות בסיכון להציג בדיקות קורונה שליליות אחת ל-72 עובדים, ובמקומות בהם סכנת ההדבקה עשויה לסכן חיים, אף בתדירות גבוהה מכך.
במצב בו לא תתאפר הצגת בדיקה שכזו על ידי העובד, ממליצים ראשי ההסתדרות והמגזר העסקי להעביר את העובד למקום מרוחק מעובדים או מלקוחות, לעבודה מהבית, ואף לנייד את העובד תפקיד במידת הצורך.
ההנחיה לראשי האיגודים והוועדים נועדה להסדיר את הנושא באמצעות שיח בין נציגי העובדים וההנהלות, עד להסדרתו בחקיקה או בפסיקה, בהתאם להבנות. לצד זאת, קוראת ההסתדרות לעובדים 'לתת כתף' למאמץ הלאומי להתחסן מפני נגיף הקורונה.
מחר צפוי להתקיים דיון בבית הדין האזורי לעבודה בבת ים, בעניינה של סייעת חינוך מיוחד ממועצה איזורית כוכב יאיר, אשר נשלחה על ידי הרשות לביתה היות וסירבה להשיב האם התחסנה או לא, וכן סירבה להציג בדיקות קורונה שליליות על בסיס קבוע.
בית הדין לעבודה ביקש לקראת הדיון את עמדותיהם של היועץ המשפטי לממשלה, הסתדרות המעו"ף והמרכז לשלטון מקומי. בקשת מרכז השלטון המקומי שהתיק יידון כתיק עקרוני בבית הדין הארצי לעבודה, ולא בבית הדין האזורי, במטרה לקבוע הלכה שתסדיר את הסוגיה באופן רוחבי – נדחתה היום.