דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"א בניסן תשפ"ד 19.04.24
15.5°תל אביב
  • 12.5°ירושלים
  • 15.5°תל אביב
  • 16.8°חיפה
  • 16.4°אשדוד
  • 13.7°באר שבע
  • 20.0°אילת
  • 15.7°טבריה
  • 12.8°צפת
  • 14.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תשתיות וסביבה

שר התקשורת: יבוטל הפיצול בין ספק לתשתית באינטרנט

משרד התקשורת יבטל את האפשרות למסלול אינטרנט בו מקבל הלקוח שתי חשבוניות, מספק השירות, ומההחברה המחזיקה בתשתית | עם זאת, רפורמת השוק הסיטונאי מאפשרת בפועל את המשך הפיצול

מימין: לירן אבישר בן חורין, מנכ"לית משרד התקשורת; יועז הנדל, שר התקשורת ואבי גבאי, מנכ"ל סלקום (צילום: דוברות משרד התקשורת)
מימין: לירן אבישר בן חורין, מנכ"לית משרד התקשורת; יועז הנדל, שר התקשורת ואבי גבאי, מנכ"ל סלקום (צילום: דוברות משרד התקשורת)
ארז רביב
ארז רביב
כתב
צרו קשר עם המערכת:

שר התקשורת, יועז הנדל, אישר הבוקר (ראשון) את הרפורמה לביטול הפיצול בין התשתית לספק, כך על פי הודעת משרד התקשורת. ההחלטה תצא לפועל בתחילת שנת 2022, כך שכל לקוח אינטרנט חדש, יורשה להירשם אך ורק כלקוח בעלות התשתית, או כלקוח של ספקיות אינטרנט במסגרת "השוק הסיטונאי".

לדברי המשרד, רפורמת "השוק הסיטונאי" אפשרה לשווק את שני השירותים בחבילה אחת, אך בפועל השירותים עדיין סופקו גם על-ידי שתי חברות בנפרד, באופן שפגע באיכות השירותים לצרכן בישראל. צרכנים שסבלו מתקלות נאלצו להתמודד עם "זריקת אחריות" בין חברת התשתית לספק, וסבלו מתופעת "המנויים הרדומים" – המשך תשלום לא מודע לחברת התקשורת למרות שהפסיק לקבל ממנה שירותים.  

הרפורמה מתוכננת לאפשר לבזק ולהוט לחבר לקוחות לאינטרנט בעצמן, ללא חובה לרכוש שירות ספק אינטרנט (ISP) מחברה נוספת. עם זאת, הצהרות משרד התקשורת אינן מדויקות. גם במסגרת "שירות מפוצל" וגם במסגרת "השוק הסיטונאי", בו הלקוח מתנהל מול חברה אחת ולא שתיים, השירות עדיין מפוצל בפועל. והדבר ניכר בעת תקלות, בו ספק האינטרנט הוא היחיד שרשאי ליצור קשר עם בעלת התשתית להזמנת טכנאי.

גם בנושא המנויים הרדומים ניתן לטפל בדרכים אחרות, כפי שמשרד התקשורת ביצע בשוק הסלולר לפני כ-12 שנה והחל לעשות עוד בטרם ההחלטה הזו. לפי הודעת המשרד, 46% מחיובים אלו כבר פסקו, בעקבות מכתבי ההתראה ששלח המשרד לחברות התקשורת.

להחלטה הזו התנגדו עובדי חברות הסלולר, בייחוד בחברת בזק בינלאומי, אשר חלק גדול מפעילותה העסקית נשען על החובה להפריד בין תשתית לספק שהנהיג משרד התקשורת.

חובה מסוג זה איננה מקובלת בעולם, משום שהיא מסרבלת את שוק הגישה לאינטרנט והיא נועדה אך ורק להחליש את כוחן של בעלות התשתית – ברובן מונופולי תקשורת שהופרטו. תוצר נוסף של גישה זו היא דיכוי הערך בהשקעה בתשתית. הסדרי השוק הסיטונאי שומרים על חיסרון זה, כמעט ללא שום ערך מוסף ללקוח כתוצאה מבחירה שנכפית עליו, בין ספקי אינטרנט שונים, שמספקים מוצר שמעטים הלקוחות שמסוגלים בכלל להבין את הניואנסים שלו או מדוע הוא נדרש.

מתווה הביטול: 

  • החברות בעלות התשתית יציגו למשרד התקשורת הסכם עם חברות הספק ('הסכמי מדף'), שיכללו מדדי תוצאה ומנגנוני פיצוי מוגדרים ומוסכמים מראש, ולאחר מכן המשרד יודיע על קבלת ההסכם ו/או על שינויים בהסכם.
  • תיקבע תקופת כיול במהלכה יעבירו חברות התשתית והספק למשרד את מדדי הביצוע העיקריים בכל חודש.
  •  לקוחות קיימים שיבקשו להמשיך לצרוך את שירותי האינטרנט באופן מפוצל, יורשו לעשות כן. לקוחות חדשים יצטרפו לשירות האחוד בלבד. 
  • בתום שנה מיישום הרפורמה, משרד התקשורת יבדוק את המגמות בשוק ואת מעבר המנויים לשירות האינטרנט האחוד. בהתאם לממצאי הבדיקה, ישקלו צעדים על מנת להבטיח את יישום הרפורמה ושיפור השירות לצרכן.

שר התקשורת, יועז הנדל: "באוקטובר 2020 בממשלת ישראל ה- 35 הודעתי על הכוונה לבטל את הפיצול בין תשתית וספק לטובת שיפור השירות – שימוע יצא לדרך ותהליך בוצע עד ליציאה לבחירות. היום, אחרי המשבר הפוליטי והקמת ממשלה קבועה, אנחנו סוגרים מעגל. זו אחת ההחלטות הראשונות מכיוון שההשפעה שלה על הכיס של אזרחי ישראל ועל השירות שיקבלו עצומה – אינטרנט הוא מוצר אחד. הפיצול גרם לסרבול מול לקוחות וכדרור של צרכנים בין חברות במקרה של תקלה.

הרפורמה תעצור גם את תופעת המנויים הרדומים – עשרות מיליונים שיצאו מכיסם של אזרחים  לשווא – ותתקן עיוות שפגע בצרכנים רבים . נמשיך בפעולות שייהפכו את שוק התקשורת לשקוף, תחרותי ואיכותי יותר".

מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר בן-חורין: "לאחר עבודת מטה ארוכה ומורכבת, הגענו לקו הסיום בתהליך לביטול הפיצול בין הספק לתשתית בשוק האינטרנט. הפיצול, שהיה חשוב בשעתו, הפך למקור לטרטור, שגשוג תופעת המנויים הרדומים, ולפגיעה בשירות לו זוכים הצרכנים. המבנה החדש של שוק האינטרנט יאפשר לצרכנים ליהנות משירותים איכותיים, ובמקביל יקדם את השוק הסיטונאי באופן שיבטיח את התחרות על ליבו של הצרכן".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!