1,600 עובדות בענף הבנייה ציינו בתחילת השבוע את יום האישה באירוע חגיגי בהיכל התרבות בתל אביב, שערכו במשותף הסתדרות עובדי הבניין והעץ, התאחדות בוני הארץ והקרן לעידוד ענף הבנייה.
"עם החזרה לשגרה היה חשוב לנו לקיים אירוע שמוקיר את פועלן של העובדות, שהן חלק אינטגרלי של אחד מענפי המשק החשובים ביותר המניעים את הכלכלה הישראלית", אמר ל'דבר' יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ, איציק מויאל.
לדבריו, על אף שענף הבנייה בכללותו המשיך לעבוד במהלך שנת הקורונה, הייתה זו שנה קשה לעובדי ועובדות המנהלה ברבות מחברות הבנייה, שנאלצו להסתגל לעבודה מהבית ויצאו בחלקם לתקופות של חל"ת. "זו הזדמנות מבחינתנו להדגיש את החשיבות שאנחנו רואים לשילוב נשים בענף במגוון המקצועות ובחיזוק מעמדן". האירוע החגיגי כלל בין היתר הופעה של הקומיקאי ישראל קטורזה, והזמר רותם כהן.
מויאל ציין שבענף, המונה כ-180 אלף עובדים ישראלים, מועסקות כ-15 אלף עובדות, רבות מהן בתחומי השיווק, הנהלת החשבונות, לוגיסטיקה ומנהלה. כמו כן, ישנן אדריכליות ופרויקטוריות, וכן 46 מנופאיות ו-52 מנהלות עבודה. מויאל הדגיש שעובדות הענף כולן נהנות מההסכמים הקיבוציים וצווי ההרחבה הייחודיים שחלים על כלל עובדי הענף, וכוללים בין היתר שכר מינימום מוגדל (5,600 שקלים), ימי הבראה מוגדלים והפרשות פנסיוניות מוגדלות.
"מספרן של הנשים בענף הולך וגדל משנה לשנה"
"אנחנו לא רואים הרבה רצפיות וטייחות, אבל מפעילות מנוף אנחנו בהחלט רואים", אמר שי בירן, מנכ"ל הקרן לפיתוח ענף הבנייה. "זה לא מקרי, וזה מדגיש את החשיבות של תהליכי התיעוש והפיתוח של הענף, משום שככל שיתפתח, כך תגבר החשיבות של מיומנות בו על פני כוח פיזי, ונראה בו גם יותר נשים.
"לשם כך נידרש להשקיע בענף ולהפוך אותו ליותר מוטה תכנון שמייעל את תהליכי הבנייה. בתחום התכנון, לנשים אין שום עמדת נחיתות, ואני צופה שבעתיד נראה הרבה יותר נשים בעמדות מפתח בענף".
בירן הוסיף שמכיוון שהענף מתאפיין ביחסי העסקה מורכבים והעסקה קבלנית, ישנה חשיבות עצומה באירועי התרבות והרווחה שמקיימת הקרן יחד עם ההסתדרות, שכן לעובדים ולעובדות בענף אין על פי רוב מערכות משאבי אנוש משמעותיות שישקיעו בהם, מלבד ארגון העובדים והקרן.
"אף שענף הבנייה והתשתיות הוא ענף עם רוב גברי, מספרן של הנשים בענף הולך וגדל משנה לשנה, ואנו מברכים על כך", אמר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ. "ישנן נשים בתחומי מפתח רבים בענף: מהנדסות, אדריכליות, מנהלות עבודה ופועלות בניין, ואנחנו מקווים ומצפים ליום שבו רוב חברות הבנייה והתשתיות בישראל יהיו בראשות נשים".
את האירוע כיבדה בנוכחותה גם הממונה הראשית על יחסי העבודה במשרד העבודה והרווחה, עו"ד רבקה ורבנר, שאמרה: "הופתעתי ושמחתי לגלות עד כמה רבות הנשים בענף, שהסטיגמה סביבו היא של ענף גברי, ולפעמים נתפס גם שוביניסטי. הענף שלכן מתפתח וצובר תאוצה, אפשר להעריך שבשנים הקרובות יתמלאו כאן עוד שורות ויותר נשים תצטרפנה.
"אני מעריכה שלנשים תהיה תרומה גדלה בתחומי הבטיחות התעסוקתית בענף, ההתחדשות העירונית, בבנייה הירוקה והתפתחות תחבורתית, במקביל לחדירת טכנולוגיות בנייה חדשות ותשתיות מתקדמות לענף. כאישה וכאשת קריירה אני רואה חשיבות רבה באיזון שאתן מביאות לסביבת העבודה, גם בתחום המשא ומתן.
"כולנו יודעות שזוהי מיומנות נשית מוכרת לנהל משא ומתן תוך כדי שאיפה למצבים של ווין-ווין בהסכמים ובהחלטות, ולחתור לגיבוש שיתופי פעולה. היכולת ללדת ממשטח ריק, ממגרש, יש מאין בית, בניין, שכונה, ואז לעבור למשטח עבודה חדש עם דרישות ובעיות חדשות".
באירוע השתתפו גם שר הכלכלה לשעבר, ח"כ אלי כהן (ליכוד), וכן מנהלת ליגת העל בכדורסל נשים והעמותות לקידום מקצועי וחברתי מבית הסתדרות המעו"ף הילה קניסטר בר-דוד.