חברת מקורות תקים פאנלים סולאריים על מתקני החברה, בהיקף של עד 1.5 ג'יג'ה-וואט. התכנית שנחשפה בשבוע שעבר בכנס מקורות לאנרגיה מתחדשת כוללת הקמה של פאנלים סולאריים ומתקני אגירה על מאגרי המים של החברה ועל גבי תוואי המוביל הארצי. אם תמומש במלואה, התכנית תענה על 10% מסך האנרגיה המתחדשת שדרושה לעמידה ביעד של 30% עד 2030, תוך דו-שימוש בשטחים מופרים בלבד, וללא הקצאת שטח חדש לטובת מתקני האנרגיה.
"פוטנציאל הייצור של מקורות בדו-שימוש בקרקע מגיע ל-1.5-1 ג'יג'ה-וואט בשנה", אמר בכנס מוטי שירי, סמנכ"ל הנדסה וטכנולוגיה, שציין שמקורות היא צרכן האנרגיה הגדול בישראל, עם צריכה של 2.2 ג'יג-וואט ב-2020. "למקורות יש 3,000 אתרים פוטנציאליים, המתפרשים על 10,000 דונם של שטחים מופרים". עלות האנרגיה של מקורות צפויה לעלות לכמיליארד שקלים בשנה משנת 2025.
"יצאנו במכרז של 40 מגה, שכבר בוצע. אנחנו לא הולכים לבצע את ההקמה של המערכת. נצא למכרזים קטנים על כל שטח", הוסיף שירי. "אנחנו רק משכירים, ונרוויח מהעלות הזולה של החשמל. זה ייתן לנו גם אנרגיה ירוקה וגם זולה למקורות". יתרון נוסף שהדגיש שירי הוא שלכל מתקני מקורות יש כבר מערכת הולכה משמעותית של חברת החשמל, דבר שיקל על החיבור למערכת ההולכה.
"אי אפשר לסמוך רק על הנגב לאנרגיית שמש מתחדשת. צריך לקרב את האנרגיה לאזורי הביקוש במרכז, וזה מתאפשר רק דרך דו-שימוש", אמר יובל רז, סגן בכיר לחשב הכללי. "דו-שימוש מהווה ווין-ווין לחברה ולמדינה. החברה זוכה להכנסה וייעול אנגרטי, ואנחנו מרוויחים חשמל נקי קרוב לאזורי הביקוש ללא צורך למתוח קווי מתח מרחוק". עוד ציין רז שבחשב הכללי עובדים על הסדרה ורגולציה לעידוד פרויקטים כאלה.
התכנית של מקורות צפויה לספק אנרגיה סולארית בהיקף של 1 עד 1.5 ג'יג'ה-וואט, מתוכן כ-500 מגה-וואט פוטנציאליים על מאגרי מים שפירים, כ-200 מגה-וואט במאגר אשכול, 80 מגה-וואט בשטחי ההחדרה בשפד"ן, ועוד 700 מגה-וואט במיזמים נוספים, מתוכם כ-300 מגה-וואט משויכים למוביל הארצי.