דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ח בניסן תשפ"ד 26.04.24
26.1°תל אביב
  • 23.4°ירושלים
  • 26.1°תל אביב
  • 21.2°חיפה
  • 23.9°אשדוד
  • 21.6°באר שבע
  • 27.4°אילת
  • 24.4°טבריה
  • 22.5°צפת
  • 25.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

העלאת גיל הפרישה תיכלל בחוק ההסדרים, ללא התחייבות להגן על נשים שייפגעו

הצעת האוצר להעלאת גיל הפרישה לנשים החל מינואר 2022 נכללת בטיוטת החוק, עם אמירה מעורפלת על יישום 'כלים משלימים' לתמיכה בעובדות מקצועות שוחקים או מובטלות מבוגרות

עובדת במפעל. ההעלאה תחול על כלל הנשים שנולדו החל מ-1960 (צילום: יוסי זליגר / פלאש 90)
עובדת במפעל. ההעלאה תחול על כלל הנשים שנולדו החל מ-1960 (צילום: יוסי זליגר / פלאש 90)
דוד טברסקי
טל כרמון
טל כרמון
כתבת רווחה
צרו קשר עם המערכת:

הצעת האוצר להעלאת גיל הפרישה לנשים החל מינואר 2022 נכללת בטיוטת חוק ההסדרים שפרסם משרד האוצר הלילה (בין חמישי לשישי) להערות הציבור. בדומה לגרסאות קודמות שלה, ההצעה אינה כוללת עיגון כלשהו של צעדים להגנה על נשים שייפגעו מהמהלך, דוגמת עובדות מקצועות שוחקים או מובטלות בגיל מבוגר, אלא רק אמירות מעורפלות.

לפי הצעת האוצר, גיל הפרישה לנשים יועלה במדורג מ-62 ל-65, החל מינואר 2022, בהעלאה הדרגתית שתימשך 11 שנים. בשלב השני שיחל ב-2033 הוא ימשיך לעלות במנגנון אוטומטי בהתאם לעלייה בתוחלת החיים.

ההצעה מציינת כי הממשלה תפעיל 'כלים משלימים' להגנה על נשים שייפגעו מהמהלך בהתאם להמלצות ועדה ציבורית מ-2016 שבחנה את העלאת גיל הפרישה לנשים. הצעדים עליהם המליצה אותה ועדה, שכלל לא מוזכרים בהצעת ההחלטה, כוללים תקצוב הכשרות מקצועיות לנשים מבוגרות, הגדלת מענק העבודה לנשים עובדות והארכת תקופת הזכאות לדמי אבטלה. בהצעה אין הגנה גורפת על נשים העובדות במקצועות שוחקים. עוד נקבע בהחלטה ששר האוצר יציג בפני הממשלה "כלים משלימים ותומכים נוספים".

פרישה בגיל 65 החל מ-2033

גיל הפרישה המינימלי לנשים כיום הוא 62 והמקסימלי הוא 67. כלומר, עובדת יכולה לפרוש בגיל 62 או להמשיך לעבוד עד גיל 67 על פי בחירתה. על פי ההצעה, החל מ-1 בינואר 2022 יעלה בהדרגה גיל הפרישה המינימלי לאישה מ-62 כיום לגיל 65 באופן הבא:

עלייה מגיל 62 לגיל 63 בקצב של 4 חודשים בשנה, כלומר, בתוך 3 שנים, החל מ-2025, יועלה גיל הפרישה ל-63.

עלייה מגיל 63 ועד לגיל 65 בקצב של 3 חודשים בשנה. כלומר, בתוך 8 שנים נוספות, החל מ-2033, יועלה גיל הפרישה ל-65.

למרות המלצות של ועדות ציבוריות, באוצר סירבו להתאים את קצב העלאת גיל הפרישה לשיעור התעסוקה במשק, מהלך שייצור תקדים למצב שבו נשים מבוגרות לא ימצאו עבודה ולא יוכלו לצאת לפנסיה.

מנגנון העלאה אינסופי לגיל הפרישה החל מ-2038

מנגנון עדכון אוטומטי: בנוסף לכך מציעה ההחלטה כי לאחר 5 וחצי שנים נוספות, ביולי 2038, יחל לפעול מנגנון שיעלה את גיל  הפרישה לנשים באופן אוטומטי אחת לשלוש שנים, בשיעור של שני שלישים מהעלייה בתוחלת החיים הידועה לנשים בגיל 65 בשלוש השנים הקודמות לעדכון. התקרה של העלאה זו היא גיל הפרישה לגברים – כיום 67. לאחר מכן, גיל הפרישה לנשים ולגברים יועלה בהתאם לעדכון הזה. עם זאת, אם תהיה ירידה בתוחלת החיים, גיל הפרישה לא יופחת.

הכלים המשלימים: הכשרות מקצועיות, הגדלת מס הכנסה שלילי והארכת משך הזכאות לדמי אבטלה

בהצעת ההחלטה נכתב שאת העלאת גיל הפרישה ילוו כלים משלימים בהתאם להמלצת ועדה ציבורית מ-2016 בראשות ראש אגף התקציבים דאז, אמיר לוי, ללא פירוט אותם כלים. בנוסף נכתב בהחלטה ששר האוצר יציג "כלים משלימים ותומכים נוספים".

הכלים המשלימים המרכזיים עליהם המליצה 'ועדת לוי' היו הקצאת תקציבים להכשרות מקצועיות לנשים בגילאי 55 ומעלה, הגדלת מענק העבודה (מס הכנסה שלילי), לנשים בגילאי 63-62 ושינוי סף הכניסה לקבלת המענק והארכת משך תקופת הזכאות לדמי אבטלה ל-250 יום לנשים בגילאי 60+.

המלצות נוספות של הוועדה היו העסקת אזרחים ותיקים במגזר הציבורי במסלול העסקה מותאם, מתן אפשרות לעובדים בני 60+ בשירות המדינה להקטנת חלקיות המשרה שלהם, יצירת קמפיין להגברת המודעות לכלים המשלימים וכן ליצירת תודעה חיובית בקשר להעסקת עובדים מבוגרים, והקלת תנאי הזכאות להשתתפות בקרן 'מעגלים' להכשרות מקצועיות של עובדים במקצועות שוחקים. עם זאת המלצות ועדת לוי לא כוללות הגנה גורפת על נשים העובדות במקצועות שוחקים, כמו מטפלות בגיל הרך, עובדות ניקיון ועוד.

הכלים שמופיעים בהמלצות ועדת לוי וכן האופן בו מציע האוצר להעלות את גיל הפרישה לא היו מוסכמים על כלל חברי הוועדה. נציגת ההסתדרות בוועדה, פרופ' רות בן ישראל ז"ל, ונציגת המעסיקים מיכל וקסמן חילי התנגדו למסקנות הוועדה בטענה שהצעדים אינם מספקים את ההגנה הנדרשת לנשים שייפגעו מהמהלך.

השרה מירב כהן התחייבה להציג תכנית להגנה על הנשים

השרה לשוויון חברתי, מירב כהן (יש עתיד), הודיעה בשבועות האחרונים שהיא מגבשת תכנית להגנה על נשים שייפגעו מהמהלך יחד עם ארגוני נשים, והתנתה את תמיכתה בהעלאת גיל הפרישה באישור התכנית. עד כה התכנית לא הוצגה. גם שרת התחבורה ויו"ר מפלגת העבודה, מרב מיכאלי, הודיעה שלא תתמוך בהעלאת גיל הפרישה ללא הגנה על הנשים.

ח"כ משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים לשעבר שבלם את העלאת גיל הפרישה בפעם הקודמת בה עלתה על הפרק, תקף הבוקר את תכנית האוצר: "במשך כל השנים התחייבנו להעלות את גיל הפרישה רק בהתקיים שלושה תנאים: החרגת המקצועות השוחקים, נשים שפרשו מהעבודה קודם ונשים עניות. כעת האוצר מנסה להביא את זה בחטף בתוך חוק ההסדרים, בלי התנאים האמורים". גפני אמר ש"אני מקווה ומאמין שחברי כנסת רבים מהקואליציה שהבטיחו רבות ונצורות – לא יתנו לזה יד".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!