אלפי חקלאים הפגינו הערב (ראשון) מול ישיבת הממשלה בירושלים שעוסקת באישור התקציב וחוק ההסדרים. החקלאים מחו על רפורמה של משרדי האוצר והחקלאות שנכללת בחוק ההסדרים, במסגרתה יוסרו או יונמכו משמעותית המכסים על סחורה חקלאית מיובאת.
אבשלום (אבו) וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל: "עלינו היום לירושלים, אלפי חקלאים מכל רחבי הארץ, כדי להפגין מול ישיבת הממשלה, כדי לומר בקול רם וברור: 'מי שקובע את המחיר בסופר הוא לא החקלאי שמקבל שקלים בודדים על התוצרת, אלא רשתות השיווק שמוכרות במחיר של פי כמה וכמה וגורפות מיליארדי שקלים על גב הצרכנים ועל גב החקלאים'".
"לחקלאים אין שום השפעה על מחירי הפירות והירקות, ושום השפעה על יוקר המחיה", הוסיף, "אבל קל יותר להיטפל אליהם מאשר אל רשתות השיווק והטייקונים שמרוויחים מיליארדים על גב הציבור והחקלאים. אני שב וקורא לשרי האוצר והחקלאות: טפלו בפערי התיווך וברשתות השיווק, שהם הבעיה האמיתית, ואל תפגעו בחקלאים שעובדים קשה מדי יום ובכל מזג אוויר ונלחמים על פרנסתם. יש להוציא את הרפורמה מחוק ההסדרים, אחרת זה עלול להיות סופה של החקלאות הישראלית.
עמית יפרח מזכל תנועת המושבים: "רפורמה בחקלאות כן. לא בחוק ההסדרים. בהידברות, לא בהנחתות. אנחנו קוראים למדינת ישראל להתעשת, המאבק ימשך עד שמדינת ישראל תכיר בחשיבות של החקלאות הישראלית".
דובי אמיתי נשיא התאחדות האיכרים והמגזר העסקי: "הבנתי היום שממשלת ישראל מנסה לזרוע דיסאינפורמציה, שכביכול אנחנו מוכנים להגיע להסכם בענף במין או באזור מסוים. אני מסתכל לכם בעיניים ואומר: הפעם לא ניתן להם. ממשלת ישראל קיימה היום דיון פה ממול במשרד החוץ אבל כשהבינו שאנחנו מגיעים לכאן עברו למשרד ראש הממשלה. אין להם אומץ להסתכל לנו בעיניים. הם רוצים מלחמה? הם יקבלו מלחמה".
שי חג׳ג׳, יו"ר מרכז המועצות האזוריות: "אתם מלח הארץ ואת זה הממשלה לא מבינה. הרפורמה הזו היא אנטי ציונית, ואם היא תעבור חקלאי ארדואן ירקדו על השולחנות. אם צריך להשבית את המדינה ואת המועצות כדי שהרפורמה לא תעבור, נעשה זאת. מנסים לפצל ביננו, את ההטלה מהירקות, אבל לא ניתן לזה לקרות. נאבק עבור כל חקלאי. פערי התיווך הם פשע שדורש ועדת חקירה, שלא יבואו אלינו".
אנה מלר, מגדלת תבלינים ממושב נעמה בבקעת הירדן: "כשיצאתי מנעמה היו 44 מעלות והשבוע יהיה 47 מעלות. אבל אנחנו שותלים. היום שתלנו שני דונם בזיליקום. אין אצלנו מה לעשות חוץ מחקלאות. יש לנו נהירה של בנים חוזרים והגיל הממוצע של החקלאים אצלנו הוא 35. זה חבל ארץ שלא היה בו כלום. ניצחנו קרקע מלוחה, חום. הכל ניצחנו, לא נוותר עכשיו לממשלה".
מזכיר מושב ספסופה שבגליל, מאיר אלמליח ל'דבר': "עלינו לגליל ב-1954 כשאף אחד לא רצה. ההורים שלנו הגיעו בעל כורחם. התיישבו, רצו ליישב את הארץ. הם קיבלו מכסת עופות שאז לא הייתה שווה הרבה והיום שווה משהו. בזכות המכסה הזו אנו שומרים על הקרקע לדורות הבאים. עכשיו ימחקו לנו את המכסות, יביאו ביצים מחו"ל. הביצים שלנו במחיר מפוקח, אנחנו עובדים לפי הנחיות משרד הבריאות מה שאי אפשר לדעת באוקראינה או בטורקיה. ועכשיו אומרים עלינו קדיש".
"מדברים על חיסכון של 17 שקלים בסל למשפחה, אולי 50 שקלים בחודש", הוא טוען, "בשביל זה לפרק יישובים בגליל ובנגב? למחוק 3,000 משפחות? ושלא יהיו טעויות, יהיו פה טייקונים שירוויחו, והמחיר גם לא באמת ירד".
משפחת טוויג ממושב עזריה שבמועצה האזורית גזר מגדלת חצילים, מלפפונים, עגבניות ועגבניות שרי. גם הילדים עובדים במשק. מאיה, בת 22: "באנו לכאן להיאבק על הבית, על המשק שלנו. המצב הזה רק עושה לי יותר חשק להמשיך את המשק, זה חשוב. זו השמירה שלנו על המדינה, על הגבולות, על הביטחון התעסוקתי. אי אפשר להחליף חקלאי שנולד לזה וגדל בזה. זה לא רק ידע זה היכרות אמיתית עם השדה והצמחים".
עדן זגורסקי, רכזת אזור חוף הכרמל בחטיבת בני המושבים בנוער העובד: "באנו לכאן היום בשם כל בני הנוער להגיד שהנוער עם החקלאות והחקלאים. כולנו ביחד, חקלאים מהצפון, המרכז והדרום נלחמים על חקלאות עצמאית וביטחון מזון לישראל. לא ניתן יד לאף מהלך שנועד לפרק את החקלאות הישראלית".