מרדכי מונסונגו (49), נכה ומכור לסמים משוקם, מועמד לפינוי מידי מדירת הדיור הציבורי שלו לאחר שערעוריו לבית המשפט המחוזי והשלום נדחו. בקשה בהולה לצו-ביניים נשלחה אתמול (שני) לבית המשפט העליון, במטרה למנוע את הפינוי, אך זה דחה הבוקר את הבקשה. "אני חי פה כל החיים, מפחד מהרחוב יותר ממוות", אומר מונסונגו ל'דבר'.
מונסונגו גר בדירת הדיור ציבורי מעל 30 שנה. הוריו עברו למרכז הקליטה בשכונת גילה, בו נמצאת הדירה. כעת, לאחר שנפטרו, מונסונגו ממשיך להתגורר בה ולשלם עליה דמי שכירות חודשיים בסך 1,100 שקלים. מונסונגו נכה, מכור ועבריין משוקם, מגדל בדירה את בתו בת ה-16. לדבריו, המהלכים נגדו התחילו עוד ב-2015, אז קבע משרד השיכון וחברת עמידר שהוא אינו זכאי להמשיך לחיות בדירה ומאז הוא נמצא במאבק להחזיק בה.
עם תחילת מגיפת קורונה, בחודש מרץ 2020, נשלחו לו מספר צווי פינוי שהוצאו נגדו אך הם הוקפאו בגלל הוראת משרד השיכון לעצור פינויים. ההליכים נגדו חודשו באביב האחרון ובחודשיים האחרונים ההוצאה לפועל סירבה פעמיים לבטל את הפינוי, לאחר עתירות לבית המשפט השלום והמחוזי. נכון לעכשיו, הפינוי אמור להתקיים במהלך היום, אלא אם כן תצא הודעה מהעליון.
"איזה מן פתרון דיור מדינה מייצרת כשהיא מוציאה אנשים לרחוב, בשכונה שמוחזקות בה עשרות דירות דיור ציבורי שמוחזקות בין היתר על ידי קיבוציים עירוניים", אומרת, ריקי כהן בנלולו, פעילה החברתית למען דיור ציבורי "אנחנו נמצאים היום רגע לפני סגר, והמדינה זורקת אנשים במצב כזה לרחוב; אנשים שמחו שיש ממשלה חדשה, אבל הפינויים לא מפסיקים".
בוועדת הכלכלה שהתקיימה בשבוע שעבר, נשאל שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, על סוגיית הפינויים בדיור הציבורי, אותה הציבו הפעילים בראש סדר היום, אבל לא ענה מפורשות שיפעל להקפאתם או ביטולם. אלקין הבטיח למנות ועדה בראשות שופטת שתבחן את הקריטריונים לזכאות מחדש.
בפסיקה מיוחדת של שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מיכל אגמון-גונן, ביקרה אגמון-גונן את המצב הקשה תקציבית בו נמצאות ועדות הזכאים, שבין היתר בוחנות מקרים ייחודיים כשל מונסונגו. "התקציבים המוקצים לסיוע בדיור בכלל, ולמקרים החריגים בפרט, תלויים כענן קודר מעל העותרות שלפניי, כמו גם מעל כל הנזקקים לסיוע בדיור, והופכים את עבודת ועדות החריגים לכמעט בלתי אפשרית מראש", כתבה השופטת בפסק דינה.