קטיף הרימונים בארץ בעיצומו ויימשך עד חודש דצמבר. לפי הערכת ארגון מגדלי הפירות, יבול הרימון יעמוד השנה על היקף של 40 אלף טון.
ישראלי צורך בממוצע 4 ק"ג רימון בשנה. בחגי תשרי בלבד צורכים הישראלים כ-6,000 טון רימונים. הרימון הוא אחד הסמלים המובהקים של ראש השנה ועבור החקלאים הוא הרבה יותר מסמל. "הרימון הישראלי הוא המבוקש ביותר בעולם", אומר בן כהן, מגדל רימונים ממושב אביגדור.
"מגדלי הרימונים בארץ מובילים בתפוקה ובאיכויות הפרי"
בארץ 14 אלף דונמים של מטעי רימונים, המטופחים על ידי 400 מגדלים. יבול הרימונים בארץ מיועד לשוק המקומי, ליצוא ולתעשייה. "מגדלי הרימונים בארץ נחשבים למובילים בתפוקה לדונם ובאיכויות הפרי", אומר כהן. "ההערכה הגוברת לפרי הרימון בשל סגולותיו הבריאותיות, מביאים בכל שנה לעלייה נוספת בצריכה".
עשיר במרכיבים נוגדי חמצון
לדברי כהן, הרימון עשיר במרכיבים נוגדי חמצון שמסייעים במניעת התפתחות טרשת עורקים, מחלות לב, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, שבץ מוחי ובעל תכונות אנטי-אייג'ינג.
בארץ מטפחים מספר זני רימון, בעלי גרגרים חמוצים וגרגרים מתוקים. הזן הנפוץ והמבוקש ביותר בארץ ובחו"ל הוא ה"וונדרפול", רימון גדול, חמוץ-מתוק שצבעו אדמדם. זן נוסף שמבוקש בארץ ונחשב לזן מיתולוגי, הוא "ראש הפרד".
ענף הרימונים הצטמצם ב-10% בשנה האחרונה
לדברי ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, במהלך השנים האחרונות חל צמצום ניכר בשטחי גידול הרימון בארץ, כתוצאה מירידה מתונה בייצוא הרימון מישראל, בין היתר בשל התחרות הגוברת בשנים האחרונות עם מדינות שכנות. בשנה האחרונה נעקרו מטעי רימון ברחבי הארץ וצומצמו 10% נוספים.
יצוא הרימון בשנה שעברה, עמד על כ- 6,000 טון בלבד, הנמוך ביותר מזה 15 שנה. להערכת בלחסן השנה צפויה עלייה ל-10 אלף טון: "עדיין לא ברור אם תהיה כדאיות כלכלית לחקלאים לייצא רימונים, בשל תחרות גוברת בשווקים הבינלאומיים, בעיקר מסיבות מאקרו כלכליות, על אף שהפריון לדונם ואיכות הפרי בישראל טובים יותר משל המדינות המתחרות העיקריות: טורקיה, מצרים וספרד", אומר בלחסן.
מנתוני מכון הייצוא עולה שההכנסה מיצוא הרימונים נמצאת במגמת ירידה. ב-2019 עמד ייצוא הרימונים על 19 מיליון דולר, ירידה של 15% בהשוואה ל-2018.
78% מייצוא הרימונים מופנה למדינות אירופה ובעיקר לצרפת, גרמניה והולנד וחלקם לרוסיה ולמזרח הרחוק. בנוסף לשיווקו של הרימון כפרי טרי הוא משמש גם לתעשיות המזון והמשקאות, תעשיית הקוסמטיקה, תוספי מזון להזנת בעלי חיים ולשימוש בייצור מוצרים פארא-רפואיים.
המלצה: לסחוט מיץ רימונים עם הקליפה
בארגון מגדלי הפירות ממליצים לסחוט את מיץ הרימונים, יחד עם קליפתו וכך להוסיף את הערכים התזונתיים הגבוהים שבקליפה, שהיא החלק הבריא ביותר בפרי.