ילדים וילדות הגיעו ביום שני השבוע למרכז הקהילתי שפירא בדרום תל אביב, רגע לפני יום כיפור, כשהם מלווים באופניים שלהם. חלק מהאופניים שחוקים משימוש, חלקם מעט חלודים אחרי שנה במחסן. כולן זקוקות לאיזה תיקון או שדרוג: התאמת גובה הכיסא, שימון של שרשרת, כיוון ההגה או פשוט מילוי הצמיג.
זו השנה הרביעית שהמרכז הקהילתי עורך סדנאות תיקוני אופניים בשיתוף עם המיזם החברתי 'ליל"א – לומדות יחד לתקן אופניים'.
"טיילתי בחו"ל באופניים, וכשחזרתי לארץ עבדתי שנים כמכונאית" מספרת ל'דבר' איריס אריאלי, "תמיד מצאתי עצמי מכונאית יחידה בין מכונאים ורציתי לראות יותר נשים, נערות ולהטב"ק בתחום. לכן הקמתי יחד עם שותפתי דנה יאיר את ליל"א לפני חמש שנים".
"המטרה שלנו היא להנגיש גם את הנסיעה באופניים וגם את התיקון שלהם לקהילות שזה פחות נגיש להן" היא מוסיפה, "אנחנו עובדות בעיקר עם מרכזים קהילתיים, עיריות, פסטיבלים, עוברות בין מקומות, מתקנות, ולא פחות חשוב עושות סדנאות ללימוד תיקון".
מול השולחן הולכים ומתקבצים ילדים עם אופניים, כל אחד נרשם ומחכה לתורו. לאליאב יש פנצ'רים בשני הגלגלים, וגם לאורי יש פנצ'רים והכידון שלו גם מסתובב במקום. שניהם לא רכבו על האופניים מאז יום כיפור שעבר. אמיר דווקא רוכב הרבה לכל אורך השנה ובא לתקן את הבלמים שלו.
"באנו לפה לתרום את גלגלי העזר שלי ובדרך גילינו שיש לי פנצ'ר", מספר אוריאן שפיגל (9) שהגיע עם אחיו התאום רזי ואביו עידן.
"האמת שהבוקר ניפחתי את הגלגל והכל נראה היה בסדר, אבל בדרך ראיתי שהאוויר ירד" אמר עידן, שכבר לקח בעצמו כלים ופתח את הצמיג, אבל ממתין לצוות של ליל"א לביצוע התיקון עצמו.
אוריאן מודה שבין יום כיפור אחד למישנהו הוא לא רוכב הרבה, אבל לפעמים המשפחה יוצאת גם לטיולי אופניים. עידן דווקא רוכב ביום יום על אופניים חשמליות.
כל מי שמגיע מתקבל בפנים מאירות, זוכה לבחינה מדוקדקת של האופניים, וגם להסבר: מה התקלקל, איך צריך לתקן ומה ניתן ולא ניתן לתקן במקום.
"המטרה שלנו היום זה להביא כמה שיותר אופניים למצב בטוח לקראת יום כיפור", מסכמת אריאלי, "אופניים זה חופש תנועה, כלי תחבורה נגיש, סביבתי וזול. ללמוד לתקן אותם בעצמך נותן לך עוד יותר עצמאות".