ליאור לוזון (36) מראש העין, עובד בספארי ברמת גן כבר 14 שנה. הוא התחיל כמדריך וכיום הוא ראש מחלקת ציפורים, אבל בימי חול המועד הוא שב גם להדרכה. "ימי חול המועד הם הימים העמוסים ביותר שלנו", הוא אומר. "משמרת הערב יכולה להימשך גם אל תוך הלילה. אני עובד הרבה שעות נוספות ומסיים את העבודה גמור לגמרי".
בחול המועד סוכות מבקרים בספארי כ-7,000-6,000 מבקרים ביום, כמות כפולה מאשר בחופש הגדול, ופי 10 מיום חול רגיל. "לא אשקר, אלו ימים קשים", הוא אומר, "צריך הרבה סבלנות".
לוזון מופיע בסדרה "להציל את חיות הבר", שמצולמת בספארי ומשודרת בכאן חינוכית. ילדים מזהים אותו מהסדרה ומבקשים להצטלם איתו: "פעם זה היה בקטנה, אבל בתקופה הזו זה ממש על בסיס שעתי", הוא מספר. "ילדים מתרגשים, רוצים להצטלם, מדקלמים עובדות על בעלי החיים שהם למדו בסדרה. הם מכירים את החיות בשמות שלהם. כשילד בא ואומר לך שהוא למד לתת כבוד לבעלי החיים בזכות הביקור, זה מאוד מרגש אותי".
"כל חטיף יכול להיות להם לא בריא"
אחת הבעיות הטורדות את המטפלים היא האכלת בעלי החיים. "אנשים, בתמימות, לא מבינים למה אסור להאכיל את בעלי החיים", הוא אומר, אך לדבריו, גם בעלי החיים אשמים בכך, חלקם מבקשים מזון מהמבקרים. "אבל התזונה שלהם מוקפדת, ולכן כל חטיף או כל דבר שנותנים להם מבחוץ יכול להיות לא בריא להם ופה אנחנו נכנסים לתמונה".
בתקופת החגים, אפשר לצפות בהאכלה של בעלי החיים: "אנחנו מודיעים מראש על השעות, והקהל יכול להגיע לצפות בהאכלה, שמלווה בהדרכות והסברים על בעל החיים בו הם צופים". במחלקה שלו, האכלת הפינגווינים אהובה עליו במיוחד: "זו חיה מאוד תבונית ומרתקת. אני מאוד אוהב להסביר על סוג המזון של הפינגווינים, מאיפה הם מגיעים אלינו ואיך מבדילים בין הפינגווינים".
כשיש עומס מבקרים בעלי החיים מגיבים
היחסים של בעלי החיים עם הקהל מורכבים. "בתקופת הקורונה", הוא מספר, "ראינו שחלק מבעלי החיים, בעיקר הקופים, ממש התגעגעו לקהל. כשיש עומס של מבקרים החיות מגיבות, ובתקופה העמוסה מאוד חשוב לנו ליצור לבעלי החיים העשרות ומרחבים שבהם הם יכולים להרגיש בנוח"
רוב המבקרים מגיעים לספארי בחגים ובחופשת הקיץ, אבל לוזון ממליץ להגיע דווקא בחודשי החורף, אפילו בימים מעט גשומים: "בעלי החיים הרבה יותר פעילים ומתנהגים שונה. זאת חוויה אחרת לגמרי".