הטבות המס לפריפריה יורחבו גם ליישובים במדד חברתי-כלכלי 9, כך לפי הצעת חוק של ח"כ מיכל שיר (תקווה חדשה), שתובא מחר (ראשון) לדיון בוועדת השרים לחקיקה.
ההטבות במס הכנסה ניתנות לתושביהם של מאות יישובים בפריפריה שבהם מתגוררים מתחת ל-85 אלף איש ממדד חברתי-כלכלי 4-1. הוראת השעה על הטבות המס יצאה לפועל לראשונה ב-2015, ומאז מתארכת כל שנה, כשההארכה האחרונה נעשתה בנובמבר לתקופה של שנתיים וחצי.
הצעתה של שיר הספיקה לעורר אי-נוחות בקרב חברי אופוזיציה, שטענו שהחוק מחזק יישובים חזקים ממילא על חשבון החלשים. לדברי שיר מדובר במהלך שנועד למנוע אפליה: "זהו צעד חשוב וחיוני לחיזוק הפריפריות בישראל. בעזרת תיקון החוק נוכל לחזק את התושבים הקיימים ולמשוך תושבים חדשים לאזורים מרוחקים".
במסגרת ההטבה, שכירים המתגוררים ביישובים זכאים להנחה בשיעור מס שנעה בין 7% (בכרמיאל ומשגב) ל-20% (ביישובי עוטף עזה) מהכנסה, והפכה לתמריץ משמעותי עבור משפחות צעירות לעבור לפריפריה. לצד הקלה לתושבי הפריפריה, מטרת ההטבות הייתה ליצור תמריץ נוסף למשפחות לרכוש בתים במחיר למשתכן, ועל פי נוסח הצעתה של שיר, למשוך גם משפחות אמידות לפריפריה. "יצירת תחרות בין יישובים שכנים על תושבים חזקים אינה חיובית, ואף מונעת יצירת שיתופי פעולה שיפתחו את האזור כולו", נכתב בהצעת החוק.
ב-2018 נקבע שתושביהם של יישובים שבהם מתגוררים עד 85 אלף איש יהיו זכאים להטבה. בהצעה שנודעה כ"הצעת נהריה", יישובים במדד חברתי-כלכלי 4 ומטה קיבלו תוספת של 5%-12%, ותוספת של 168-36 אלף שקלים לתקרת ההכנסה. ההצעה נועדה לאפשר לנהריה להמשיך להיות אטרקטיבית גם לאחר הרחבת העיר במסגרת תכנית מחיר למשתכן. לאחר מחאת ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, על כך שעכו מופלית לרעה, פעלה שיר להכניס את עכו ועוד כ-15 יישובים לזכאות להטבות.
ביולי האחרון ביטלה והפחיתה ועדת הכספים את ההטבות לכ-40 יישובים בטענה שאינם עומדים בקריטריונים החוקיים ליישוב פריפריאלי. המהלך הוביל לביקורת קשה מצד ראשי מועצות בשפלה ובעמק הירדן, ויו"ר הוועדה אלכס קושניר קרא להסדיר את העניין בחוק. למרות זאת, ההטבות יוארכו מתוקף הוראת השעה בלבד.