משרד התקשורת פרסם היום (שני) את רשימת היישובים שיזכו לתעדוף בפריסת תשתית סיבים אופטיים. המכרז הראשון שיאפשר לחברות תקשורת לפרוס סיבים באופן מסובסד אמור להתפרסם מחר. כספי הסבסוד אמורים להגיע מהיטל מיוחד של 0.5% מהכנסות כלל חברות התקשורת, וחברת בזק תישא בנטל המימון העיקרי של קופה זו.
לפי החלטת שר התקשורת יועז הנדל, 244 יישובים שנמצאים בגבול עזה, בגבול הצפון או ביהודה ושומרון אמורים לקבל קדימות בפריסת הסיבים.
להחלטת השר השפעה מוגבלת מאוד על הפריסה בגלל מעמדו כרגולטור של שוק התקשורת, התשתית היחידה בישראל שהופרטה לחלוטין. הנדל גם כפוך למגבלות של מתווה הסיבים הממשלתי שהוא בעצמו קידם.
לפי המתווה, בזק הכריזה באילו אזורים היא תפרוס סיבים בשנים הקרובות. באזורים שנותרו ללא פריסה של בזק, יתקיימו מכרזים על פריסת סיבים שחלקה ימומן מקופה הסיבסודים.
החלטת השר משפיעה, למעשה, רק על 15% מפריסת הסיבים באזורים הללו, שיתועדפו לפי השיקולים הלאומיים שקבע ולא לפי שיקולים עסקיים של החברות. במקביל, בזק, פרטנר ו-IBC ימשיכו לפרוס סיבים אופטיים בשאר אזורי הארץ.
יותר מזה, יש עשרות יישובים, כולל ביהודה ושומרון, שהחליטו לא לחכות להחלטות של המשרד או בזק ועורכים מכרזים יישוביים לפריסת סיבים בהקדם, כך שלחברה הזוכה מובטח נתח שוק גדול מאוד בתחום תשתית האינטרנט ביישוב. פריסה זו מתקיימת ללא תמיכת מדינה ועל בסיס שיקולים עסקיים.
יישובים אלו עשויים לקבל סיבים מהר יותר מהיישובים ששר התקשורת בחר להעניק להם קדימות.
השר הנדל: "קו הסיב הוא קו הגבול ולשם כך צריך השקעות. אנחנו רוצים להפריח את השממה, לייצר איכות חיים גבוהה בגבולות המדינה. דרך התשתיות נייצר עוד התיישבות, קליטת עלייה, תעסוקה וצמצום פערים. אחרי עשור אבוד, מחברים את ישראל ואת הפריפריה למרכז".