דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"ו בניסן תשפ"ד 04.05.24
23.1°תל אביב
  • 17.2°ירושלים
  • 23.1°תל אביב
  • 20.0°חיפה
  • 21.1°אשדוד
  • 20.1°באר שבע
  • 25.1°אילת
  • 23.0°טבריה
  • 15.2°צפת
  • 22.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בריאות

חיסון הבוסטר הפחית תמותה ב-90% ביחס למקבלי שתי מנות חיסון

ניתוח נתונים של 800 אלף מבוטחים מגיל 50 ומעלה בשירותי בריאות כללית השווה בין שתי הקבוצות במהלך התפרצות זן הדלתא | בקרב נשים נרשמה הפחתה של 94% בתמותה, ובקרב נשים 88%

הרצל נפתלי, בן 67, מקבל מנת חיסון שלישית נגד קורונה מהאחות שירין סמארה במתחם החיסונים של כללית בקניון רננים ברעננה  (צילום: דוברות מחוז שרון שומרון בכללית)
הרצל נפתלי, בן 67, מקבל מנת חיסון שלישית נגד קורונה מהאחות שירין סמארה במתחם החיסונים של כללית בקניון רננים ברעננה (צילום: דוברות מחוז שרון שומרון בכללית)
דפנה איזברוך
דפנה איזברוך
כתבת
צרו קשר עם המערכת:

שיעורי התמותה מקורונה בקרב בני 50 ומעלה שקיבלו מנת החיסון שלישית היו נמוכים ב-90% בהשוואה למקבלי שני חיסונים בלבד – כך עולה ממחקר רחב שערכה שירותי בריאות כללית בקרב מעל 800 אלף מבוטחי הקופה ופורסם הלילה (בין רביעי לחמישי) בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine. בקרב גברים נרשמה הפחתה של 88% בתמותה, ובקרב נשים נצפתה הפחתה של 94%. המחקר נערך בתקופת התפשטות זן דלתא בישראל, ולפני הופעת זן האומיקרון.

המחקר, מהרחבים שפורסמו בעולם, ניתח בשיטות סטטיסטיות מתקדמות את נתוני כללית כדי לבחון את מועילות המנה השלישית של חיסון כנגד קורונה (פייזר) במניעת תמותה ממחלת הקורונה בקרב בני 50 ומעלה.. הוא בוצע בכללית על ידי אגף רפואה בחטיבת הקהילה, בשיתוף הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב והמעבדה למקסימיזציה של תוצאי בריאות במכללה האקדמית ספיר.

בכללית ציינו שכיום ידוע שגל ההדבקה הרביעי בזן דלתא של נגיף הקורונה והתחלואה שנגרמה מכך, נבעו בעיקר מהירידה בהגנה החיסונית אצל האוכלוסייה שקיבלה את חיסון הקורונה כחצי שנה קודם או מוקדם יותר. בעקבות זאת, הומלץ על ידי משרד הבריאות בישראל, טרם אישור ה- FDA, להתחסן במנת חיסון שלישית, מנת הבוסטר, חמישה חודשים לאחר קבלת מנת החיסון השנייה.

המחקר של כללית עקב אחר כלל בני ה-50+, מטופלי כללית, שקיבלו את מנת החיסון השנייה לפחות חמישה חודשים קודם, והשווה את שיעורי התמותה מקורונה באוכלוסייה שקיבלה מנת בוסטר בהשוואה לשיעורי התמותה באוכלוסייה שלא התחסנה במנת הבוסטר. המעקב בוצע במהלך גל הדלתא, בין התאריכים 6 באוגוסט 2021, שבוע לאחר מועד אישור חיסון הבוסטר לאוכלוסייה המבוגרת בישראל, ועד ל-29 ספטמבר 2021.

החוקרים סקרו נתונים של 843,208 מטופלי כללית בני 50+ שקיבלו את מנת החיסון השנייה, שחולקו לשתי קבוצות באופן דינמי, בהתבסס על סטטוס קבלת מנת הבוסטר. שיטת המחקר כללה תיקנון רב-משתנים עבור מגוון גורמי סיכון לתמותה, על מנת לנטרל הטיות אפשריות שיכלו לנבוע מפערי גיל, מין, מצב סוציו-אקונומי או תחלואה נלווית בין האוכלוסיות.

בכללית הסבירו שגודל הקבוצה הרחב ביותר איפשר הערכה מדויקת של הקשר שבין קבלת מנת הבוסטר לבין שיעורי התמותה הנובעים מתחלואה בקורונה. הגיל הממוצע של אוכלוסיית המחקר היה 68.5. בסוף תקופת המחקר, 90% מאוכלוסייה זו, כבר קיבלה את מנת הבוסטר.

עם פרוץ הגל הרביעי שנבע מזן הדלתא של וירוס הקורונה, עלתה השאלה בכל העולם לגבי מועילות מתן חיסון הבוסטר למניעת תחלואה חמורה ותמותה. רק לאחרונה אישר ה- FDA בארצות הברית את מתן המנה השלישית לאוכלוסייה הצעירה מגיל 65, ועתה פועלים שם להשלמת הפערים במתן הבוסטר. גם בישראל ישנה עדיין אוכלוסייה גדולה שטרם חוסנה במנה שלישית.

ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בקהילה בכללית: "תוצאות המחקר שערכנו מלמדות באופן חד משמעי כי חיסון הבוסטר קשור בצורה מובהקת בהפחתת הסיכון לתמותה מקורונה, לרבות מזן הדלתא. מעטות ביותר ההתערבויות בעולם הרפואה שניתן לייחס להן ירידה של פי 10 בסיכון לתמותה, כפי שמצאנו עבור חיסון הבוסטר".

לדברי ד"ר נצר, "ממצאים אלה, שמפורסמים בכתב העת הרפואי מהמובילים בעולם, מספקים מידע חשוב ומבוסס מחקרית לאוכלוסייה בישראל ובמדינות אחרות שעדיין מתלבטת לגבי מתן מנת חיסון שלישית. הנושא מקבל משנה תוקף, לאור ההתפרצות של זן חדש, האומיקרון, והחשש מגל תחלואה נוסף".

המחקר התקיים על בסיס מאגרי המידע הממוחשבים של שירותי בריאות כללית, בהתאם לאישור ועדת הלסינקי המוסדית. המחקר בוצע ללא תמיכה ממקור חיצוני כלשהו.

את המחקר ערכו ד"ר דורון נצר, ד"ר שלומית ירון, ד"ר אלון פרץ, ד"ר אריאל המרמן מאגף הרפואה בקהילה בכללית, ד"ר רונן ארבל מאגף הרפואה בכללית ומהמכללה האקדמית ספיר, ופרופ' מיכאל פריגר ומר רוסלן סרגיינקו מאוניברסיטת בן גוריון.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!