הסיכון למערכת הפיננסית מהתנפחות מחירי המניות ואגרות החוב עלה בשנה החולפת, והוא נמצא רמה אחת מתחת לרמת הסיכון הגבוהה ביותר, כך לפי דו"ח היציבות הפיננסית למחצית השנייה של שנת 2021 שמפרסם היום (שני) בנק ישראל.
בדו"ח שמתפרסם פעמיים בשנה, מעריכים כלכלני בנק ישראל את הסיכונים המרכזיים למערכת הכלכלית בישראל. לפי הדו"ח רוב מדדי הסיכון נותרו כפי שהיו: סיכוני מצב המאקרו של כלכלת ישראל והעולם בסיכון בינוני נמוך, היקף האשראי לעסקים ולמשקי בית בסיכון בינוני גבוה, ועמידות הגופים הפיננסים בסיכון נמוך.
לצד זאת, בבנק ישראל אומרים שהעלייה במחירי אגרות החוב של חברות ומניות עלו בשנה האחרונה בצורה מהירה, ובהתאם לכך עלה היחס בין שווי המניות של החברות לרווחים הממוצעים שלהן, ומכפילי הרווח גדלו. מגמה זו אינה חריגה ביחס לעולם.
בדו"ח מזהירים כי תמחור מחדש של המניות כתוצאה משינוי בריבית, "יכול להביא לירידה חדה של המחירים".
לפי הדו"ח, שיעור החברות המפסידות מתוך כלל החברות היה המונפקות היה גבוה יחסית בשנתיים האחרונות ועמד על 41% בשנת 2021, ועל 43% בשנת 2020. שווי החברות המופסדות בשנה החולפת הגיע לשיא כמעט 20 מיליארד שקלים.
"הרכב ההנפקות… יחד עם שיעור גבוה של חברות הפסדיות עלול להצביע על התגברות התיאבון לסיכון של המשקיעים" נכתב בדו"ח. "ירידה בתיאבון לסיכון עלולה לגרום לירידה של מחירי הנכסים, שרמתם גבוהה היסטורית, כפי שעולה ממכפיל הרווח ארוך הטווח".
נושא נוסף ממנו מזהירים מחברי הדו"ח, למרות שאינו סיכון מערכתי, הוא נטילת הלוואות צרכניות משלימות לטובת לקיחת משכנתא.
כ-15% מלוקחי משכנתא לוקחים הלוואה משלימה, על מנת להשלים את ההון העצמי הנדרש או לדאוג לתשלום שכר דירה במקביל. כמחצית מההלוואות המשלימות הן בסכומים של יותר מ-5% משווי הדירה הנרכשת.
"שיעור המשכנתאות שנכנסות לפיגור גבוה יותר במקרים שנלקחת הלוואה משלימה ממלווה שאינו הבנק שהעניק את המשכנתא" נכתב בדו"ח. בנק ישראל מדגיש כי מדובר בחלק לא זניח של המשכנתאות. למרות שאין לו השלכה רוחבית נכון לעכשיו, מצב זה עלול לסכן יציבות של משקי בית רבים, ובנק ישראל ממליץ לעקוב אחריו.