דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי כ"ז בסיון תשפ"ו 12.06.26
24.2°תל אביב
  • 19.4°ירושלים
  • 24.2°תל אביב
  • 22.5°חיפה
  • 24.4°אשדוד
  • 23.3°באר שבע
  • 34.3°אילת
  • 23.2°טבריה
  • 19.8°צפת
  • 23.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
מלחמה באירופה

נוסעי הטיסה האחרונה מקייב נחתו בישראל: "החלטנו שאין סיבה לקחת סיכון"

ברכבת האווירת שארגנה ממשלת ישראל בעקבות איומי הפלישה של פוטין, נחתו כשליש מהישראלים הנמצאים באוקראינה | סבטלנה קובלנקו: "הולכת להיות מלחמה, המצב ממש מצער" | ניסן בקירלי: "נראה מה קורה ואז נחליט מה הלאה"

אלה ולרינקו (מימין) שנחתה מאוקראינה, עם בני משפחתה שחיים בישראל.  "מבינה את החשש הכללי" (צילום: דוד טברסקי)
אלה ולרינקו (מימין) שנחתה מאוקראינה, עם בני משפחתה שחיים בישראל. "מבינה את החשש הכללי" (צילום: דוד טברסקי)
דוד טברסקי
דוד טברסקי
כתב חברה וכלכלה
צרו קשר עם המערכת:

טיסת אל על מקייב שנחתה, שנחתה אתמול (שלישי) ב-14:00 בנתב"ג, הייתה האחרונה ברכבת האווירית מאוקראינה, עליה הכריזה ממשלת ישראל כדי לאפשר את יציאתם של כמה שיותר ישראלים מהמדינה.

לפי התחזיות של המודיעין האמריקאי שהתפרסמו בסוף השבוע האחרון, יש אפשרות ממשית לפלישה רוסית כבר היום. למרות מספר סימנים לרגיעה באזור, בהם החלטתה של רוסיה להסיג חלק מכוחותיה מהגבול, שמי אוקראינה יהיו מוגבלים לטיסות החל ממחר בגלל סירוב של חברות הביטוח לבטח טיסות. מעל ל-15 אלף ישראלים גרים באוקראינה, עד עכשיו פחות משליש מהם קיבלו החלטה לחזור.

"בימים האחרונים מראים בחדשות רק את נהירת האזרחים הזרים החוצה"

ענבל מור וניסן בקירלי הגיעו ארצה עם החתולה שלהם נולה, אחרי שהתלבטו מספר ימים מה לעשות. "החלטנו שאין סיבה לקחת סיכון" אומר בקירלי ל'דבר', "הגענו לארץ לכמה שבועות, נראה מה קורה ואז נחליט מה הלאה".

השניים מנהלים עסק מצליח בקייב בתחום הקוסמטיקה, בה הם גרים יותר משש שנים. "זה שהעסק נמצא גם ברשת מאפשר לנו נחיתה רכה יותר", אומרת מור. "נתפעל אותו מכאן". בקירלי מוסיף: "כמובן שעדיין יש חששות, השארנו שם סחורה יקרה, עובדים, התחייבויות".

ניסן בקירלי (מימין) וענבר מור ונולה החתולה. "הגענו לארץ לכמה שבועות, נראה מה קורה ואז נחליט מה הלאה" (צילום: דוד טברסקי)
ניסן בקירלי (מימין) וענבר מור ונולה החתולה. "הגענו לארץ לכמה שבועות, נראה מה קורה ואז נחליט מה הלאה" (צילום: דוד טברסקי)

לדבריו, עד לפני כמה ימים הם לא התרגשו מהמצב וכמו רוב השכנים והמכרים שלהם, חשבו שסיקור בישראל מוגזם. עם ההודעה על פינוי הישראלים, הם הרגישו שמשהו משתנה. "פתאום הבנו שאולי משהו כן יכול לקרות", מסביר בקירלי. "בימים האחרונים מראים בחדשות רק את נהירת האזרחים הזרים ונציגי השגרירויות החוצה, זה עורר חשש אמיתי".

להביא את החתולה בת השנה וחצי של הזוג לא הייתה משימה פשוטה. "היו ימים מטורפים של ביורוקרטיה, אישורים ממשרד הבריאות, אין סוף טפסים, הגענו עד למשרד שר החקלאות" , מספרת מור. "אבל את הכרטיסים קנינו אתמול בערב, לא רצינו ליפול על אפשרות שלא יהיה איך לחזור".

"הרבה אוקראינים בורחים לגבולות המערביים של המדינה"

סימון (סרב להופיע בשמו המלא), שחי על הקן בין ישראל לאוקראינה, תכנן לחזור לישראל עוד שבועיים, ובהחלטה של רגע החליט להקדים. "לא רציתי להיות במצב שאין טיסות", הוא מסביר. זוגתו אזרחית אוקראינה, והבוקר החליטה לצאת עם הוריה לפולין.

"בחדשות אמרו שיש סיכוי שתהיה תקיפה רוסית כבר ב-24 השעות הקרובות", הוא אומר. "חברה שלי ומשפחתה הם לא היחידים, יש הרבה אוקראינים שבורחים, או לפחות מתקרבים, לגבולות המערביים של המדינה".

"אם באמת תהיה מלחמה", מוסיף סימון. "יש סיכוי שזוגתי תגיע לפה".

"המצב ממש מצער אבל כמו שאומרים, ככה זה"

"הולכת להיות מלחמה בוודאות", אומרת סבטלנה קובלנקו, תושבת ישראל, בדרך לרכבת. את הכרטיסים לטיסה היום רכשה מראש, והיא שמחה שהספיקה לבקר את המשפחה שלה באוקראינה.

"לצערנו דיקטטור מטורף יושב בשלטון של השכנים שלנו, והוא לא מכחיש את זה. המצב ממש מצער, אבל כמו שאומרים, ככה זה".

"קשה לי להאמין שתהיה באמת מלחמה, ולמרות שאני מבינה את החשש הכללי"

"אני יודעת שיכולות להיות בעיות בטיסה חזרה אבל אני בטוחה שאסתדר", אומרת אלה ולרינקו, אזרחית אוקראינה שהגיעה לבקר את משפחתה בישראל אחרי שלא נפגשו יותר משנה.

"מהרבה סיבות לא יצא לנו לבקר, ולגמרי במקרה זה נפל ככה על כל הבלגן", היא מוסיפה. "אני מתכוונת לחזור עוד שבוע, קשה לי להאמין שתהיה באמת מלחמה, ולמרות שאני מבינה את החשש הכללי.

"אני לא חוששת", היא אומרת. "מקסימום אשאר אצל אחותי".

"בעזרת השם נחזור לאומן עוד מאות פעמים"

"אני מגיע לקבר של הרבי מאז שאני בן שש, ואמשיך להגיע סוף חיי", אומר משה (סרב להופיע בשמו המלא) בחיוך. הוא וחברו נחמן גרים ולומדים ביצהר וטסו לשבוע לקבר הרב נחמן מברסלב באומן.

לדברי השניים, הם מתכוונים לחזור לאומן עוד חודשיים, סביב חג הפסח. "בעזרת השם נחזור לשם עוד מאות פעמים", אומר משה. "הכל טוב ורגוע באומן, הרבה חברים ממשיכים להגיע וימשיכו להגיע".

משה מספר שקיבל את ההודעה של משרד החוץ, אבל לטענתו רוב הישראלים באומן לא התייחסו אליה בכלל. "אמא שלי התקשרה וביקשה שנחזור כמה שיותר מהר", הוא מוסיף. "היה לנו כרטיס להיום בצהריים, בגלל זה חזרנו".

"אני יודע שיש פאניקה במדינה", אומר משה. "גם הרבנים והקהילה באומן מתכוננים. יש ארגון מוצרים, יש הכנות לסיוע, אבל הכל ברוח טובה וברוגע. אין שום תחושת חירום".

"לא יודעת אם ומתי אחזור לאוקראינה"

מישל קילצ'ינה , תלמידת כיתה י"א בבית ספר בקייב החליטה להקדים את חזרתה לישראל בחודשיים. אמה גרה באוקראינה, ואביה בישראל. בימים האחרונים חזרה מחופשת החורף שלה.

"אני גרה גם פה וגם שם", היא אומרת. "עם קבלת ההודעה בשישי, אחרי שההורים התייעצו ביניהם הם החליטו לשלוח אותי לישראל, אני לא יודעת אם ומתי אחזור לאוקראינה".

"אני קצת חוששת והמשפחה קצת חוששת", מספרת קילצ'ינה. "יש כל כך הרבה דעות  מכל כיוון לכל אפשרות שהדבר הזה יכול יתפתח אליו, שבאמת קשה להגיד מה יהיה".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!