דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי כ"ה בניסן תשפ"ד 03.05.24
20.6°תל אביב
  • 13.3°ירושלים
  • 20.6°תל אביב
  • 18.7°חיפה
  • 20.2°אשדוד
  • 16.6°באר שבע
  • 22.5°אילת
  • 20.4°טבריה
  • 12.8°צפת
  • 19.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בריאות

בגלל המחלוקת בממשלה: המדינה ביקשה מבג"ץ לדחות את קיצור תורנויות המתמחים בחודש נוסף

בג"ץ ידון היום (ד') בעתירה נגד יישום השלב הראשון במתווה של משרד הבריאות לקיצור | שיחות בין המשרדים בהובלת מנכ"ל משרד רה"מ לא פתרו את המחלוקות | במשרד האוצר ובהסתדרות הרפואית מתריעים שיישום המתווה ייצור מחסור עתידי ברופאים, ויפגע בהכנסה ובתנאי העבודה של המתמחים

שר הבריאות, ניצן הורוביץ, בהצגת מתווה הבדיקות החדש (צילום מסך)
שר הבריאות, ניצן הורוביץ (צילום מסך)
דפנה איזברוך
דפנה איזברוך
כתבת
צרו קשר עם המערכת:

המדינה ביקשה מבג"ץ לדחות את יישום קיצור התורנויות לרופאים מתמחים בחודש נוסף, שבועיים אחרי המועד בו נכנס לתוקף. בתגובה לעתירה נגד המתווה שהוגשה אתמול (שלישי) נכתב שמשרדי הבריאות והכלכלה לא הגיעו להסכמה עם משרד האוצר על תקצוב ויישום המתווה, ושיח משותף בין נציגי המשרדים שהוביל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יאיר פינס בשבועיים האחרונים לא הוביל להסכמות.

שופטי בג"ץ ידונו היום בעתירת שירותי בריאות כללית שדרשה לדחות את יישום המתווה, מכיוון שבפועל המדינה לא נערכה ליישומו. העתירה הוגשה ב-30 במרץ, יום לפני כניסת המתווה לתוקף, נגד משרדי הבריאות, הכלכלה והאוצר וההסתדרות הרפואית שאף היא מתנגדת למתווה. לבקשת השופטים צורף לעתירה גם ארגון מרשם שבו חברים כאלף רופאים מתמחים. הדיון ייערך הבוקר ב-11:30.

עמדת המדינה הוגשה למרות ששר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי הודיעו ליועץ המשפטי לממשלה שהם תומכים ביישום מיידי של השלב הראשון של המתווה, עם מספר תיקונים, בהם יצירת אפשרות למתמחה לבחור לבצע תורנויות ארוכות בסופי השבוע עד סוף 2022, ודחיית קיצור המשמרות במספר מקצועות. עם זאת עד כה המשרדים לא פעלו לשינוי רשמי של ההיתר, למרות שיש לו מעמד של חוק.

אך במשרד האוצר מסרבים לתקצב את המתווה ולהקצות את התקנים הנדרשים ליישומו. באוצר טוענים שהמתווה שמציע משרד הבריאות לקיצור התורנויות מ-26 ל-18 שעות אינו ישים ועלול לגרום נזק עתידי למערכת הבריאות בדמות מחסור ברופאים, שיתעצם ככל שהמתווה ייושם בפריפריה.

בתגובה לעתירה הודיעה הממשלה על כינוס צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יאיר פינס, שידון עם נציגי שלושת המשרדים ביישום המתווה וביקשו ארכה של 10 ימים למיצוי הדיונים. אתמול, כאמור, הודיעה המדינה שהמשרדים לא הגיעו להסכמות וביקשו דחייה בחודש נוסף.

ההיתר נשאר על הנייר

היתר של שרת הכלכלה ברביבאי שניתן באוקטובר קבע שהחל מלפני שבועיים, ה-31 במרץ, משמרות הרופאים ב-10 בתי חולים בפריפריה הדרומית והצפונית של ישראל יקוצרו מ-26 ל-18 שעות – יוספטל באילת, סורוקה בבאר שבע, ברזילי באשקלון, העמק בעפולה, פוריה בטבריה, זיו בצפת, לגליל בנהריה ו-3 בתי החולים בנצרת. נקבע שהקיצור בבתי חולים אלו יחול בכל המקצועות מלבד כירורגיה, טיפול נמרץ והרדמה, ושבשני המקצועות האחרונים יקוצרו המשמרות החל מעוד שנה, ב-31 במרץ 2023. בנוסף נקבעה בו אמירה כללית לפיה משרד הבריאות יפעל לקיצור המשמרות "בהיקף רחב" בכלל בתי החולים ובכלל המקצועות, עד סוף שנת 2027. המתווה גם הגביל את מספר התורנויות שכל מתמחה יכול לבצע בחודש.

אבל, כאמור, גם משרד הבריאות אינו מתכוון ליישם את ההיתר כלשונו. בדו"ח צוות היישום למתווה שהוגש בשבוע שעבר על ידי המשנה למנכ"ל המשרד, ספי מנדלוביץ', הוצע לדרג את יישום קיצור התורנויות בבתי החולים בפריפריה לפי מקצועות, כשחלקם יידחו גם בשנה. שינוי מנוסף שבמשרד מעוניינים לקדם הוא מתן בחירה למתמחה האם לקצר את התורנויות בסופי השבוע, שעלול להביא לנוכחות בבתי החולים כמעט בכל סוף שבוע עקב חוסר במתמחים. אך האפשרות הזו לא כלולה כלל בהוראות המתווה.

ההסתדרות הרפואית הודיעה שלא תאפשר את יישום המתווה מכיוון שאין הסכמות עם האוצר על שינוי בשכר המתמחים שהמתווה יחול עליהם. המשמעות היא פגיעה קשה ביותר בשכר המתמחים בפריפריה, שעומדת על אלפי שקלים בחודש.

בהסתדרות הרפואית וגם באוצר מתנגדים בחריפות למתווה בטענה שאין מספיק רופאים בישראל כדי ליישם אותו. זאת מכיוון שבמודל שמציע משרד הבריאות נוסף בפועל יום מנוחה למתמחים במקום המשמרת שמתקצרת. מסקרים שהציג הארגון, המתמחים בפריפריה שעליהם הוא אמור לחול מתנגדים לו.

בהר"י מסבירים שהמחסור העתידי ברופאים התגלה תוך כדי עבודת צוות היישום בראשות ד"ר מנדלוביץ'. כתוצאה מכך נציגי ההסתדרות הרפואית והאוצר בצוות לא חתמו על הדו"ח והציגו מסמכי הסתייגויות משלהם.

סמוך לסיום עבודת הוועדה העלו בהסתדרות הרפואית ובאוצר מודל נוסף לקיצור התורנויות – קיצור המשמרות מ-26 ל-20 שעות עם ארבע שעות מנוחה בתוך בית החולים בהן המתמחה יוחלף על ידי רופא מומחה. לדבריהם מודל זה לא ידרוש תוספת גדולה של כוח אדם, ואף לא יפגע בשכר המתמחים לפי הסכמי השכר הקיימים.

בארגון מרשם, שנאבק לקיצור התורנויות, דורשים ליישם את המתווה כפי שמציע משרד הבריאות, למרות ה'חורים' הרבים בו. הארגון עתר יחד עם רופאים מתמחים לבתי הדין לעבודה בדרישה ליישום המתווה (למרות שאינו הארגון היציג של הרופאים המתמחים אלא ההסתדרות הרפואית),

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!