
לצוות המלצרים של סניף 'קפה גרג' בקניון הגדול בפתח תקווה הצטרף לאחרונה רובוט. הוא דומה לשואב אבק רובוטי, אבל יש לו ארבע קומות של מגשים, אוזני חתול באווירת מנגה יפנית ומסך עם פרצוף שובב ומחייך. הוא עומד בסבלנות ליד הבר.
"הרובוט לא יודע לקחת הזמנות", אומרת עדינה (שהעדיפה להישאר בשמה הפרטי), אחת המלצריות בסניף, "אבל אתה יכול לבקש שהוא יבוא להגיש לך". היא מכוונת לשולחן שאין צורך לעלות במדרגות כדי להגיע אליו, כי הרובוט לא יודע לעשות זאת.
לדבריה, מאז נכנס הרובוט לסניף והחל הפרסום של הרשת בנושא, לקוחות רבים מגיעים לסניף במיוחד כדי לקבל ממנו שירות. "המון אנשים באים לפה ואומרים לי 'בלי להעליב. אבל באנו בשביל הרובוט'". כגימיק, זה נראה מוצלח ותופס את עיניהם של העוברים ושבים בקניון, בייחוד ילדים ובני נוער.
אבל יש לזה גם ערך מסוים מעבר לגימיק: "כשיש הרבה הזמנות בבת אחת, מעמיסים אותן על הרובוט, וזה מאוד עוזר עם הסחיבה ומאפשר מתן שירות מהיר יותר". במהלך ההמתנה לארוחה, הרובוט עמוס ב-4 מגשים נע מהמטבח, והמלצרית בזריזות פורקת אותו בשולחנות. אבל כשהוא חוזר למטבח, הוא נעמד בכניסה ומקשה על המלצרים להיכנס ולצאת.
גם הגורם האנושי וגם הגורם הטכנולוגי צריכים עוד ללמוד לעבוד זה עם זה באופן מיטבי.
את חוששת שהרובוט יחליף אותך?
"הוא לא יודע לעשות כלום בעצמו. צריך להזין לו את ההזמנה. הוא מגיע לשולחן, אבל המלצר מוריד ממנו את האוכל לשולחן".
הרובוט גם לא מגיש וגובה חשבון, לא מתעסק עם כסף, לא יודע להמליץ על מנה מהתפריט האיטלקי ולא יודע לסייע ללקוח עם שאלה, תלונה או בקשה. אבל בינתיים הגרסה הנוכחית של המלצר הרובוטי דווקא כן יודעת לנגן יום הולדת שמח אם מבקשים ממנו.
הרובוטים עונים על המחסור בכוח אדם
"הכול נבע מצורך ובמצוקות כוח אדם מהקורונה", מספר ל׳דבר׳ יריב גניס, מנהל רשתות 'גרג' ו'ביגה', שצירפו רובוטים לצוות המסעדה בחלק מסניפיהן. "יש מחסור עובדים בכל המשרות, גם במלצרות. אנחנו אף פעם לא היינו על שכר המינימום, תמיד היינו יותר. מצוקת העובדים לא קשורה לשכר. בכל ענף המסעדנות והמלונות חסרים עובדים".
לפי גניס, כרגע יש 4 רובוטים ברשתות, אבל התוכנית היא להגיע ל-50 רובוטים. הוא מספר שהיצרן התאים את הרובוטים לצורכי הרשת. ״הבנו אז, וגם הנחנו מראש, שהרובוטים לא יחליפו את המלצרים ב-100%. הם מסייעים להם.
״מלצר יכול להתעסק בשירות, לתת חוויית שירות טובה יותר ללקוחות, לקחת את ההזמנות, לתקשר עם הלקוחות, ולתת מענה ללקוח בזמן שהרובוט מסייע לו בדברים יותר טכניים, כמו להעביר את המנות לשולחן ולפנות את הכלים חזרה לשטיפת הכלים״.
גניס אומר שהרובוטים החלו לפעול ברשת אחרי פיילוט מוצלח של כארבעה חודשים. ״מבחינה טכנולוגית, יש אפשרות שהרובוט יעמוד ליד כל שולחן, ייקח הזמנות ויתקשר ישירות עם הלקוח. אבל בחרנו שהרובוט יסייע למלצר. המלצר מגיע יחד עם הרובוט, ומישהו מגיש את המנות ללקוחות וחוסך לו את כל הדרך ללכת להעמיס. מלצר יכול לקחת 2 מנות, ורובוט 10 מנות. זה חוסך לו כמה פעמים הלוך-חזור״.
הרשת הבינה שהפעלת הרובוטים חוסכת שליש מכוח האדם. ״אם עד כה הייתי עם שלושה מלצרים, אני יכול לעשות משמרת עם שני מלצרים ורובוט״.
גניס מוסיף שהעלות של כל רובוט היא כ-100 אלף שקלים, ועבורם זאת השקעה משתלמת. ״הרובוט בפני עצמו הוא אטרקטיבי, בייחוד לילדים ונוער. אנשים נהנים ומשתפים פעולה, זה מעניין וחדשני כמו התפיסה של הרשת״.
הרובוט לא מתעייף. הוא נטען בלילה כשהסניף סגור, ועובד 12 שעות ביום. הוא עושה גם משלוחים בתוך הקניון בפתח תקווה. "עובד בחנות שרוצה לאכול צריך ללכת להזמין, לסגור את הסניף ולחכות לאוכל. פה אנחנו מקבלים הזמנה טלפונית, והרובוט הולך לחנויות באותה הקומה ומביא את האוכל.
לדברי גניס, עניין הבטיחות הוא מעל הכול. "לרובוטים יש חיישנים ומצלמות. הוא נע בין אנשים ונעצר כשצריך. עד כה היו אפס תקלות. בעתיד יהיה ניתן להזמין מרובוט דרך מסך מגע. אנחנו כל הזמן מתחדשים".