25 מיליון טון של חיטה שמיועדים לייצוא תקועים באוקראינה, לדברי שרת החוץ של גרמניה, אנלנה בארבוק. "כל טון חיטה שייצא מנמלי אוקראינה יעזור מעט להתמודד עם משבר הרעב", אמרה בארבוק אתמול (שבת), אחרי שלושת ימי דיונים של מדינות ה-G7 (ארגון המדינות המתועשות).
חוזים עתידיים לרכישת חיטה בשוק העולמי עלו מתחילת השנה בכ-50%. הודעת הסיכום של כינוס מדינות ה-G7 האשימה את רוסיה ביצירת "אחד ממשברי המזון והאנרגיה החמורים בהיסטוריה הקרובה, שכעת מאיימים על האנשים פגיעים ביותר בעולם. מחירי המזון ועלות הסיוע לנזקקים נמצאים בעליה, כש-45 מיליון אנשים נמצאים כבר כפסע מרעב".
אוקראינה מנהלת משא ומתן עם ליטא, לטביה, רומניה ופולין לגבי ייצוא חיטה מהמדינה. הובלה יבשתית של היבול תייקר אותו, וממילא לא מהווה מענה למלאי התקוע בנמלים בשטח בשליטת רוסיה.
בשנה רגילה, אוקראינה מייצאת מזון לכ-400 מיליון בני אדם באמצעות 7 נמלים לחופי הים השחור. לפי תוכנית המזון של האו"ם, ב-8 החודשים שקדמו לפלישה יוצאו מהם 51 מיליון טון של תבואות.
הודו החליטה ביום שישי להגביל את ייצוא החיטה, מה שצפוי למנוע ייצוא של 10 מיליון טון חיטה. הודו סובלת ממלאי נמוך במחסני החיטה הממשלתיים, בעקבות גל חום שפגע ביבול החיטה במדינה, ובעקבות נטייתם של חקלאים להעדיף ייצוא בשל מחירים גבוהים בשוק העולמי.