על פי כל התחזיות, בנק ישראל צפוי להודיע היום (שני) על העלאת ריבית נוספת. השאלה שנותרה פתוחה היא האם העלייה תהיה ב-25 נקודות בסיס, לרמה של 0.6%, או ב-45 נקודות בסיס, מה שיעמיד את הריבית על 0.75%. הפער בין שתי האפשרויות לא דרמטי: רוב הכלכלנים מעריכים שהריבית תמשיך לעלות, עד שתתייצב בסביבת ה-2% בעוד כשנה.
מטרתה המרכזית של העלאת הריבית היא לבלום את העלייה במחירים, אבל לא ברור עד כמה תהיה לה השפעה על כך. לפי הנתונים האחרונים שפורסמו, המחירים ממשיכים לעלות בקצב שנתי של 4%, מעל מהיעד של בנק ישראל.
העלאת הריבית מגדילה את עלות האשראי ומאטה את הפעילות הכלכלית, כך היא אמורה להקטין את הביקוש ולהביא לירידה במחירים. עם זאת, נראה שעדיין חלק ניכר מעליית המחירים נגרם ממגמות עולמיות, עליהן יש להחלטה של בנק ישראל השפעה מועטה. עליית המחירים לא צפויה להאט משמעותית בחודשים הקרובים, ולפי הציפיות של שוק ההון יעלו המחירים ב-3.5% בשנה הקרובה.
כלכלני בנק לאומי מעריכים שקצב עליית מחירי הדירות יתמתן, אבל שכר הדירה דווקא יעלה בקצב גובר. עליית הריבית תשפיע על מחיר המשכנתאות, מה שיכול להקטין את מספר הזוגות הצעירים שרוכשים דירה ראשונה. כך הלחץ בשוק השכירות יגדל, בעוד הביקוש לדירות חדשות ירד בצורה מתונה. זאת בשונה מהמגמה בשנה האחרונה, בה מחירי הרכישה של דירות עלו ב-16.3%, בעוד מחירי השכירות עלו בשיעור מתון פי כמה.
סעיף נוסף שעלה בצורה בולטת במדד המחירים האחרון הוא חופשות בארץ ובחו"ל, שמחירן עלה ב-7.8%. מגמה זו צפויה להמשיך, גם בגלל הביקוש הגבוה אחרי שנתיים של הגבלות, וגם בגלל התחזקות הדולר ועליית מחיר הדלק. התחזקות הדולר גם תומכת בהמשך עלייה במחיר המוצרים המיובאים.